Мороз: я вітаюся з усіма в парламенті, якщо я на відстані подачі руки

Понеділок, 18 вересня 2006, 10:50

Спікер Верховної Ради Олександр Мороз в інтерв'ю Бі-Бі-Сі у інтерактивній програмі "Добрий вечір із Лондона!" в п'ятницю, 15 вересня - про те, з ким він вітається за руку в парламенті, режисера провалу помаранчевої коаліції та корупцію у вищих ешелонах влади.

"Українська правда" вже більше двох місяців намагається домовитися про інтерв’ю у голови ВР, але окрім обіцянок нічого досі отримала.

Бі-Бі-Сі: Наш гість - фундатор Соціалістичної партії України, людина, яка неодноразово змагалася за українське президенство, ветеран українського парламенту (за ним, якщо я не помиляюся, 16 років депутатства, ще з радянських часів), людина, яка відстоює і проголошує моральні цінності в політиці, проте її моральну репутацію останнім часом піддають критиці, що відбиває і наша пошта.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Доброго вечора!

Мороз: Добрий вечір!

Вірш про Іуду - у відповідь на закиди щодо зради

Бі-Бі-Сі: Моє запитання таке: пане Олександре, при такому різному ставленні до Вас у парламенті, чи з усіма Ви вітаєтеся за руку?

Мороз: Звичайно, якщо я на відстані подачі руки, то вітаюся. А так через сесійну залу вітаюся. Принаймні, я чую, хто висловлюється з того приводу і можу сказати, що вчора під час зустрічі з Олександром Турчиновим, який дав мені оцінку негативну, ми абсолютно коректно розглянули те питання, яке його турбувало, і вирішили так, як він хотів.

Бі-Бі-Сі: І вітаєтеся за руку навіть із тими, хто кричав вам у парламенті "Іуда"?

Мороз: Я з цього приводу відповів віршем. До мене звернувся редактор журналу «Огоньок» із Москви щодо ситуації, про яку Ви говорите, і сказав: от Ви, як автор кількох збірок віршів, могли би якось сказати щось із цього приводу. Я тут же сів і написав вірш. Останні рядки там приблизно такі: "порочен мир, где ложно судят, забыв, что истина свята, где даже места нет Иуде из-за отсутствия Христа."

Думаю, що ті, хто має розуміння того, що відбувається в Україні, розуміє, що мій вчинок був, з одного боку, правильним, з іншого - єдино можливим.

Мороз: помаранчевої коаліції не було в природі

Бі-Бі-Сі: Пане Олександре, дуже велика кількість запитань стосується того, як Ви стали спікером цього разу. Пригадую, як ми з Вами мали розмову в червні й тоді переговори щодо помаранчевої коаліції зайшли в глухий кут і в цьому звинувачували соціалістів через те, що Ви наполягали на посаді спікера. Ви тоді казали, що в разі, якщо "Наша Україна" вестиме переговори з Регіонами, підете в опозицію, в іншому інтерв'ю Бі-Бі-Сі Ви казали, що готові поступитися посадою спікера задля збереження помаранчевої коаліції. Однак, сталося інакше.

І, як написала одна з українських газет, "Лідер соціалістів не втримався від спокуси вчепитися за спікерство, і поховав помаранчеву коаліцію під аплодисменти Віктора Януковича". Але як сталося, що Ви опинилися в одному човні з Віктором Януковичем?

Мороз: Я знаю, яку Ви цитуєте газету, і хто редактор тієї газети, де він сидить для того, щоби дати оцінку, чому так відбувається. Так от, не опинився. Справа в тому, що коаліція, в якій мала бути Партія Регіонів та Наша Україна була об'єктивною необхідністю з одного боку. Це була суб’єктивна необхідність із іншого боку, оскільки в згаданій Вами помаранчевій коаліції (якої, до речі, не було в природі) ...

Бі-Бі-Сі: Переговори ж ішли...

Мороз: Я ще раз кажу: не було в природі, бо ми не входили в число помаранчевих, ми були партією, яка окремо підтримала Віктора Ющенка як кандидата в президенти. А «помаранчевою коаліцією» себе називало об'єднання "Сила народу", себто, Наша Україна і Блок Юлії Тимошенко.

 

Так от, запитати б тих, хто сьогодні дає такі оцінки, чи передбачалося створення такої коаліції, як міцної основи для парламентської більшості і створення уряду, чи це була тільки задумка, аби відправити Юлію Тимошенко в відставку, звинувативши при цьому соціалістів, що вони не сприяють створенню такої коаліції. Адже наміри такі були і ми неодноразово посилалися на це і в червні і пізніше.

Бі-Бі-Сі: Але Ви казали в червні, що підете в опозицію...

Мороз: Звичайно, бо так і намічалося. Оскільки видно було, що деяким режисерам цього дійства мало було реалізувати вже підписану угоду з Партією Регіонів, але ще й винними у цьому зробити соціалістів, то в мене не залишалося вибору.

Бі-Бі-Сі: Режисери - це кого Ви маєте на увазі?

Мороз: Я маю на увазі режисера, який готував цю конструкцію. Тому я вважаю, що вибору іншого не було. І якби ми не підтримали Порошенка, який пропонувався на цю посаду винятково для конфлікту, який вже мав місце у вересні минулого року, то й тоді би це виставлялося як підстава, аби звинуватити соціалістів і реалізувати те, що вже було підписано між Партією Регіонів і Нашою Україною.

Тому мене дивують сьогоднішні довгі переговори Нашої України щодо розширення коаліції. Бо це й так має статися, і сьогодні в уряді 7 представників Нашої України. Я хотів би, аби люди спокійно, без ажіотажу розібралися з тим, що відбувається сьогодні в українській політиці і правильно давали оцінки.

Я переконаний, що виходу іншого не було, бо це було конче необхідно для суспільства і хтось мав брати відповідальність за те, чи буде припинено рейвах і політичні спекуляції навколо створення коаліції.

Бі-Бі-Сі: Одне з запитань від слухачів.

Сергій із Донецька запитує: Колись Ваші ровесники мріяли стати космонавтами та полетіти на Місяць, і Ви, очевидно, у той час мріяли стати головою Верховної Ради. Тепер, коли Ви реалізували Вашу мрію, використовуючи усі методи, якими би бридкими вони не були, чи не вважаєте Ви, що заплатили надто високу ціну за крісло і можливість політати на персональному літаку?

Мороз: Не знаю, скільки років Сергію, і чи варто з ним вести полеміку. По-перше. коли космонавти наші перші летіли, я намагався стати добрим фахівцем, інженером і здобув освіту, не претендуючи на польоти в космос. І тоді я не мріяв стати головою парламенту, і, очевидно, Ви також помітили, що знаходячись у великій політиці впродовж близько 17 років, я невипадково залишаюся помітною політичною фігурою, і невипадково у 1994-му році мене обрали головою парламенту, невипадково президентська рать у 1998-му році, в тому числі з тими, хто сьогодні дає мені оцінки, боролися проти мене на посаді спікера.

Невипадково відбувалися шантаж та фальсифікації на президентських виборах у 1999-му, коли я пройшов у другий тур, але вибори вважалися такими, що я був на третьому місці...

Якщо хтось про це не знає, або на це не зважає, я хотів би, аби конкретні аргументи приводилися щодо того, якими методами все робилося, абощо. І друге. Повірте, мене це мало цікавить. Тому давайте ми цю тему обмежимо.

Я розумію, що активні в політичному сенсі радіослухачі хотіли б може щось із цього приводу додати, почути, абощо. Немає тут чого пояснювати! Все абсолютно прозоро і зрозуміло! Всі інсинуації відносно підкупу і такого іншого настільки брехня, що її вже визнали й автори самої брехні.

Давайте спокійно почекаємо, як будуть розвиватися події. Я не тримаюся за це крісло. Але сьогодні, щоби стабілізувати роботу парламенту і змусити його працювати згідно з очікуваннями суспільства, треба було зробити такий крок. Сьогодні парламент працює, а завтра буде видно, хто правий, хто ні.

Бі-Бі-Сі: Однак, саме ці запитання хвилюють наших слухачів.

Мене звати Анатолій, я живу в місті Ізяславі Хмельницької області. В мене запитання до пана Мороза. На виборах 2004-го року пан Янукович відверто, не ховаючись, обдурив весь український народ, підробив результати виборів перед усією державою. Мораль йому дозволила це зробити. Ви зрадили своїх союзників і ваша мораль теж дозволила вам це зробити. Зараз і Ви, і пан Янукович керуєте Україною. Які моральні цінності, дивлячись на Вас, візьме молодь? І чи можете Ви зараз сказати молоді - не зрадь, не вкради, не обдури?

Мороз: По-перше, я не підтримую Партію Регіонів. Я підтримую програму і партію соціалістичну. По-друге, реалізувати зобов'язання перед виборами, не дати можливості, опуститися до ліберальної політики (яку, до речі, однаково проводять і БЮТ, і Наша Україна. і Партія Регіонів) можна лише знаходячись у структурах влади і мені, здається, вдасться певною мірою це реалізувати.

Відносно моральних цінностей із Біблії, які тут зачитав молодий чоловік, я хотів би сказати: А що Ви маєте на увазі - союзники? Ви читали книжку Юлії Тимошенко, видану мільйонним тиражем "Убить Юлю", де я під час виборчої кампанії виступаю кілером, який замовляє її вбивство?

Ви звернули увагу на те, що під час виборчої кампанії я ніде не виступав і в концепції нашій ніде не було, що ми будемо боротися з Нашою Україною, Блоком Тимошенко, Партією Регіонів, тому що вони суть однакові, ці політичні сили - за природою, за цілями, які вони переслідують.

І мова йде лише про те, яким чином можна протистояти їх ліберальному курсу і відстоювати інтереси трудящих. Тому давайте заспокоїмося відносно моральних принципів. Не тим, хто говорить сьогодні про мораль, говорити про мене з погляду моралі, бо я би назвав так багато аргументів, що їм би довелося замовчати назавжди.

Бі-Бі-Сі: Повертаючись до цієї проблеми моральності, навряд чи для Вас є таємницею, що багато людей ставляться з підозрою до того, що моральні цінності заважають депутатам брати хабарі, вважають витрати на членів парламенту непомірними...

Мороз: Давайте зупинимося в цих інсинуаціях. Так, дуже високі в депутатів заробітні плати. Я вніс пропозицію щодо співвідношення середніх і максимальних заробітних плат.

Парламент минулого скликання не включив навіть цей проект до розгляду. Звідки зросли заробітні плати? Уряд під проводом Юлії Тимошенко в червні минулого року прийняв постанову про надмірне зростання зарплати чиновників, а депутати не розглядають це запитання, воно регулюється законом про оплату держслужбовців і автоматично переноситься на парламент.

Я зараз підтримую проект про те, щоб скасувати усі пільги депутатів або повернутися до перегляду заробітних плат - не лише депутатів, але й усіх інших.

Давайте закриємо цю тему! Ставте якісь цікаві запитання! Я не хочу в бруді колупатися! Я тільки що закінчив нараду по формуванню бюджету на наступний рік, там є справді складні проблеми, давайте їх обговорювати. Я вже витратив 25 хвилин, щоби задовольнити потреби когось у якихось плітках.

Бі-Бі-Сі: Пане Олександре, ми вам дуже вдячні, що Ви витратили стільки часу, відповідаючи на питання наших слухачів. Це Ваші виборці, це наші слухачі, очевидно, ці запитання і їхні інтереси треба шанувати... Чи можете ви сказати, чи Ви за повну відмову від пільг для депутатів?

Мороз: Якщо йдеться про високу зарплату, це не пільга, це вимога закону. А пільга - це користування транспортом за державний кошт, це відпочинок за рахунок бюджету. Давайте скасуємо ці пільги, будь-ласка! Або зменшимо заробітну плату.

Бі-Бі-Сі: Ще одне запитання від нашого слухача.

Роман із міста Києва пише: Це моє наївне та просте запитання до Олександра Олександровича. Чи готові Ви привселюдно заприсягтися на Біблії, що не отримали й копійки за посаду спікера Верховної Ради?

Мороз: Я хотів би Романа запитати - який би дурень пропонував мені гроші та ще й посаду високу? Це ж ніби я мав би платити - так чи ні? Ви, очевидно, помітили, що під час парламентського засідання після обрання мене я сказав: я зобов'язаний тим, хто за мене голосував, я зобов"язаний перед тими, хто голосував проти мене, але в мене немає ні перед ким ніяких зобов"язань.

І було би інакше, 17 років я не був би у високій політиці і не був би головою партії, яка має довіру серед населення. Можна аналізувати причини, чому ми не були успішними на цих виборах, на з'їзді партії за два тижні ми з'ясуємо ці речі. Але це питання наше, внутрішнє.

Що Вас хвилює з сьогоднішнього життя? Хто в кого брав хабарі? Так Ви подивіться кругом, в Вас є приклади для цього. І Ви подивіться на мою політичну практичну діяльність проти цього зла і Ви зможете для себе робити якісь висновки.

Бі-Бі-Сі: Тобто проблема хабарів Вас таки хвилює?

Мороз: Та мене не хвилює проблема хабарів щодо близьких мені людей чи мене. В суспільстві корупція - це ознака сьогоднішнього часу. Тому все що треба для того, аби витравити це зло, потрібно робити. А відносно довіри і моралі я хотів би запитати. От я тривалий час боровся і думаю що я доб'юся з'ясування у суді справи Гонгадзе.

Як ви думаєте, чому на слуханнях більше 400 депутатів підтримало мою пропозицію, тоді коли в минулому скликанні я три роки добивався звіту комісії з цього приводу і не можна включити було до порядку дня. Очевидно, це й є довіра до мене, чи ні?

Мороз: слідство у справі Гонгадзе непросто здійснити в наскрізь корумпованому суспільстві

Бі-Бі-Сі: Справа Гонгадзе і плівки, оприлюднені Вами, очевидно, одна з кульмінаційних сторінок вашої політичної біографії. Чи є у Вас надія що правда буде відома у тій справі?

Мороз: Непросто сьогодні в наскрізь корумпованому суспільстві, коли структури влади формувалися в іншій системі і утвердилися інші традиції, домогтися, щоби суд був вільним, щоби прокуратура здійснювала слідство незалежно від конкретних представників влади, але я буду все робити, щоби домогтися, аби всі замовники, виконавці та організатори цього злочину стояли перед судом. Оцінка парламенту, одностайність із такою вимогою, на мій погляд, переконливо доводить, що парламент налаштований відповідним чином.

Бі-Бі-Сі: В нас є слухач на лінії.

Олександр Олександрович, добрий вечір! Вам не соромно що Ваша Верховна Рада нападає на Юлію Тимошенко, як на жінку?

Мороз: Ну я на неї ніколи не нападав. Тут треба подивитися, хто на кого нападає з одного боку. А потім сказати цьому автору запитання: А Вам не соромно, що така Верховна Рада? А Ви голосували як? Подивіться, за кого Ви голосували. Чому такі порядки в державі?

Бі-Бі-Сі: Наш слухач Світлана з міста Черкаси пише:

Прокоментуйте, чому, на Вашу думку, Олег Рибачук іде з посади голови секретаріату президента.

Мороз: Це не топ-новина. Новину з цього роблять журналісти. От Ви можете прокоментувати сутність діяльності Валентина Зайчука? А він керівник апарату Верховної Ради України. Людина, через яку проходить маса законопроектів, організовує роботу, в його підпорядкуванні більше тисячі чоловік, а про нього ніхто не говорить, бо не треба робити розголосу про ту роботу, яку треба виконувати керівнику апарату.

Таку роботу виконував і Олег Рибачук. Я його добре знаю. Нормальний чоловік. Очевидно, буде якесь переміщення, він піде послом кудись, він прекрасно володіє кількома мовами, нехай його супроводжує удача.

Бі-Бі-Сі: Можливо, людей хвилює, що це йде один із останніх із президентської команди, його прихильників?

Мороз: Ну так президент же бере собі людей, яким він довіряє. І Рибачука він рекомендує на ту посаду, де він має довіряти йому.

Бі-Бі-Сі: Ще одне запитання від Софії з Ужгорода: Віктор Янукович має намір відправити у відставку багато губернаторів. Пане Мороз, Ви поділяєте такі наміри Вашого найближчого політичного союзника?

Мороз: В мене найближчий політичний союзник - Соціалістична партія України. По-друге, в Віктора Януковича немає намірів відправляти когось у відставку. Він заявив лише про те, що якщо рада відповідного рівня не підтримає керівника відповідної адміністрації, то тоді треба міняти цього керівника.

Віктор Янукович сказав, що ті керівники, які не справляються зі своїми обов'язками, зокрема щодо підготовки до зими і так далі, вони не можуть займати такі посади. Очевидно, вимоги цілком слушні.

Семген Роман Богданович, місто Мукачеве, Закарпаття. Олександре Олександровичу, як Ви прокоментуєте слова Черчілля про те, що вродженим пороком капіталізму є нерівномірний розподіл благ, а вродженим достоїнством соціалізму - нерівномірний розподіл злиднів.

Мороз: Дякую за справді цікаве запитання. Але тут треба зробити деяку корекцію. По-перше, оцінка соціалізму з боку Черчілля стосувалася не соціалізму, а тієї системи відносин, яка була за колишнього Радянського союзу і в нашій програмі названа 'сталінітетом'. Тому не можна робити з цього приводу оцінок.

Тим паче, щодо програми нашої партії, яка передбачає не рівність у злиднях, а рівність щодо можливостей реалізації потенціалу людини, демократичного устрою в державі, нагальність вирішення потреб людини щодо працевлаштування, заробітної плати, соціальних гарантій, освіти і медицини за державний кошт і так далі.

Тому давайте говорити про той соціалізм, який ми пропагуємо, будучи членами Соцінтерну і підтримуючи принципи Стокгольмської конференції Соцінтерну. І якби Черчілль таким чином порівнював суспільство соціальної справедливості, демократичний соціалізм, він би думав трошки інакше.

Бі-Бі-Сі: І ще один слухач на лінії.

Це Валентин, Одеса. Олександр Олександрович, будь-ласка, прокоментуйте заяву прем"єра в Брюсселі щодо НАТО.

Мороз: Я хочу сказати от що. Я багато коментарів чую із того приводу. Міністри висловлюють деякі негативну оцінку, вимагаючи відставки прем"єра, президент висловився відповідним чином. Я уважно подивився, що говорив Янукович там, і порівняв це із змістом Універсалу.

Я хочу сказати, що Янукович не вийшов за межі Універсалу та його зміст. Бо зміст зводився до розвитку взаємовигідного співробітництва з НАТО, а про вступ йшлося після референдуму, після виконання відповідних процедур. Законодавство наше передбачає такі процедури.

Закон, хоч наша фракція за нього не голосувала, в 2003-му році був прийнятий. Його треба виконувати. І відверто посилаючись на суспільну думку, Янукович висловився про це в Брюсселі.

По-перше, він не міг висловлювати лише свою думку. Він висловлював позицію Кабміну. Я навіть думаю, що радилися на засіданні Кабміну перед його поїздкою. Тому я думаю, що оцінки радикальні в цьому відношенні – упереджені, занадто швидко зроблені.

Треба стриманіше робити оцінки. Більше того, наступного тижня він знову буде в Брюсселі, там є низка питань, зокрема і ці питання будуть розглядатися, і він зможе глибше пояснити свою позицію, в тому числі посилаючись на те, що сьогодні близько 67% населення не сприймає цю ідею.

Зверніть увагу, скільки разів він повторював про необхідність інформувати населення України про суть, роль, перспективи НАТО, його завдання.

Я так кажу, тому що на засіданні координаційної ради коаліції ми обговорювали цю тему і під час обговорення Універсалу я висловився з того, що нам у Європі треба будувати іншу систему безпеки і співробітництва, де може знайти себе і НАТО.

Але нам треба сьогодні й цю систему розглядати, бо параметри 75-го року, коли підписувалася Гельсинська декларація, до 2006-го року застосувати вже не можна. Інший світ, інші загрози, наркотики, торгівля зброєю. Проти багатьох цих речей НАТО нічого запропонувати не може.

Бі-Бі-Сі: Просто в Брюсселі здивувалися, почувши заяви Віктора Януковича щодо НАТО. Адже раніше чули інші заяви від українського керівництва. Як Ви гадаєте, чи міг він консультуватися з президентом Ющенком?

Мороз: Я думаю, що з президентом Ющенком ця тема багато разів дебатувалася. Особливо під час підготовки Універсалу. І Віктор Янукович, і я, і інші учасники перемовин не приховували своєї позиції, пояснюючи її багатьма моментами. Мені здається, що в даному випадку треба бути дуже зваженим.

Можна подобатися комусь із зарубіжних наших партнерів, але при цьому треба зважати на те, що думають люди. Так, ставлення може бути стереотипним та несучасним. Давайте роз'яснювати людям позицію, але на конкретних аргументах. НАТО хоче з нами співробітничати. В нас найкраща в світі розробка військово-транспортного літака АН-70, нехай візьмуть цей літак і разом будемо виготовляти, це взаємовигідне співробітництво.

У нас найкращі в світі танки українського виробництва, давайте робити переоснащення НАТО нашими танками. І це вигідно Україні. Тут треба всебічно підходити до цієї теми і тоді не треба буде робити занадто радикальних оцінок.

Бі-Бі-Сі: Одне з запитань слухачів - слухач, який не назвав, на жаль, свого імені.

Чи потиснете Ви, пане Мороз, руку Леоніду Кучмі?

Мороз: Відносно потискання рук і такого іншого - це настільки дрібні деталі. Буває так, що протокол передбачає вітатися з заклятим ворогом. Але мова йде про політику, де все може бути. Я Кучму не вважаю ворогом заклятим, але я можу сказати, що він зробив чимало дій, які принесли колосальну шкоду Україні і проти того я весь час боровся і буду продовжувати це робити, не зважаючи на те, хто який має статус.

Бі-Бі-Сі: Ще одне запитання від Степана Якимчука з Тернопільської області.

Пане Олександре, дайте оцінку такій реальності України - усією галуззю ПЕК керують менеджери або Ахметова, або Віктора Януковича. Чи Ви вважаєте, що це нормально, що стратегічною галуззю керує фактично один клан?

Мороз: Ви помиляєтеся. Представників Нашої України там більше, ніж Ахметова. Той працює на деяких, скажімо так, давальницьких схемах при організації роботи металургії і тому подібне. Тут мова про інше. Я прибічник того, щоби бізнес розвивався на конкурентній основі. І Антимонопольний комітет повинен контролювати створення або перспективи загрози монопольного володіння галузями.

Тому в законодавстві це ставлення чітке. До речі, я розумію, що найкраще було би створювати конкурентні відносини не на основі найбагатших людей у Європі з України. Бо це невипадково. Я, до речі, вітав Фонд держмайна з 15-річчям його створення і говорив: знаєте, я зустрічався із головою парламенту Угорщини.

Так от, наша приватизація і угорська приватизація. Потужності двох держав напевне порівнювати не треба. 10 мільйонів населення там, у нас на той час було 52 мільйони, сьогодні 47.

Так от, зиск для бюджету Угорщини в шість разів перевищує зиск, який одержали ми від своєї так званої приватизації внаслідок радикальних реформ а-ля Кучма. От в чому причина того, що в нас найбагатші люди в Європі в одній з найбідніших країн. Цього бути не повинно.

Сьогодні політика уряду має вибудовуватися таким чином, щоби змусити людей, які мають великий бізнес, пройти аудиторські перевірки, аби вони змушені були ділитися з тими людьми, які ніколи не матимуть таких доходів, але які потребують захисту держави. Ділитися через бюджет. Це політика, яку ведуть шведи, і яку ми підтримуємо в Україні і будемо робити такі перетворення.

Бі-Бі-Сі: Ще одне запитання слухача.

Яку Ви бачите Україну в найближчі 5 років?

Мороз: Яку я бачу, говорити не варто. Треба говорити, яку я передбачаю. Бо я бачу, який є склад влади сьогодні. Як люди сформували довіру до політичних сил.

Так от, якщо ми будемо мати зростання ВВП приблизно на 6%, це означає, що ми приблизно в півтора рази зможемо збільшити валовий дохід, вивівши з тіні економіку, можемо збільшити доходи бюджету, дати змогу обновити виробництво за рахунок інновацій, долучаючи і закордонний капітал, а з ним повертаючи й своїх людей з-за кордону.

Сподіваюся, що вдасться загальмувати відтік трудових ресурсів з України, створити їм робочі місця і життя поволі почне вирівнюватися, щоб люди брали на себе відповідальність, щоб формували таку владу, яка буде працювати на них.

Для цього ми міняємо законодавство щодо місцевих органів влади, буде віддана вся влада радам, а це означає, що люди будуть впливати на формування влади на місцях, а це означає їхню відповідальність за те, якою буде влада.

Бі-Бі-Сі: Одне з запитань.

Чи підтримуєте Ви ідею, щоби наступного президента обирати в парламенті?

Мороз: Ні.

Як Ви вважаєте, коли буде підписано коаліційну угоду? Чи, може, Наша Україна вийде з коаліції і опиниться в опозиції?

Мороз: Наша Україна сьогодні фактично у коаліції. 7 міністрів - це навіть більше потенціалу фракції, представленої в парламенті. Тому їм треба юридично оформити те, що є насправді.

По-друге, я роблю все, аби коаліція була ширшою, бо розумію, що треба, щоб уряд, парламент і президент працювали злагоджено, не використовуючи інструменти з"ясовування позицій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді