Путін планує поставити Китаю в десять разів більше газу

Понеділок, 18 вересня 2006, 13:58

Президент РФ Владімір Путін заявив, що Росія планує довести постачання своїх енергоресурсів в азіатсько-тихоокеанський регіон до 30% загального обсягу експорту своїх енергоносіїв.

"Ми плануємо, розраховуємо, що із сьогоднішніх 3% російського експорту нафти в країни АТР років через десять будемо експортувати в цей регіон не менш ніж 30% від загального експорту", - підкреслив Путін на зустрічі в Сочі з главами парламентів країн "вісімки" у неділю, передає "Інтерфакс-Україна".

Як пояснив президент РФ, "мова йде про те, щоб у цьому напрямку здійснити два великих транспортних проекти щодо постачання природного газу в КНР".

Путін відзначив, що Росія "послідовно проводить курс на диверсифікованість маршрутів постачань енергоносіїв, а отже, на підвищення їхньої надійності".

Президент нагадав, що в рамках даної концепції почалася реалізація проекту Північно-Європейського газопроводу, повним ходом іде прокладка трубопроводу Сибір - Тихий океан.

Крім того, Путін нагадав про досягнуту на початку вересня в Афінах домовленість з керівниками Болгарії та Греції щодо прискорення співробітництва із прокладання Трансбалканського нафтопроводу Бургас-Александруполіс.

Президент визнав, що запропонована Росією концепція глобальної енергобезпеки напередодні самміту "вісімки" викликала багато суперечок.

"Але в остаточному підсумку всі погодилися з тим, що енергобезпека - це не тільки безпека для споживачів, але й безпека для виробників. Тільки з огляду на інтереси один одного, ми зможемо отримати позитивний ефект", - підкреслив Владімір Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді