Відомство Азарова звинувачує попередній уряд в розтринькуванні "криворіжських" грошей

Понеділок, 18 вересня 2006, 15:23

За сім місяців поточного року фінансування видатків Держбюджету здійснювалось не тільки за рахунок доходів, але й за рахунок залишків коштів на казначейських рахунках, у тому числі й надходжень від продажу "Криворіжсталі".

Так, станом на 1 серпня залишки готівкових коштів по загальному фонду державного бюджету на рахунках Держказначейства становили критично малу суму – біля 3 млрд. 300 млн. грн., при тому, що в січні "оперативний бюджетний резерв" становив 12 млрд. 600 млн. грн., повідомляє прес-служба Мінфіну.

"Елементарна логіка свідчить, що якби бюджет виконувався відповідно до затверджених планів доходів і витрат, потреби розтринькувати резерви не було б", - констатує прес-служба.

Насправді, видатки Держбюджету за сім місяців року перевищили доходи на 4 млрд. 400 млн. грн. Як наслідок, дефіцит загального фонду Держбюджету за цей період зріс до 6 млрд. 300 млн. грн. (більше половини граничного розміру на рік).

Найбільше зростання дефіциту відбулося в липні – практично в останні дні роботи попередній уряд здійснив видатків на 1 млрд. 300 млн. грн.. більше, ніж забезпечували реальні доходи.

Саме в липні було створено п’яту частину (19,5%) дефіциту Держбюджету за всі сім місяців попереднього урядування. Тоді ж відбулося і скорочення залишків коштів на рахунках бюджетних установ - на 656 млн. 200 тис. грн., а на єдиному казначейському рахунку – на 867 млн. 300 тис. грн.

За умови, що дефіцит Держбюджету за 7 місяців суттєво зріс, джерел для його покриття не було створено: державні запозичення до загального фонду не здійснювались, а від приватизації надійшло лише 184 млн. 900 тис. грн.

"Тобто, держава, на жаль, жила "проїданням" фінансових ресурсів, накопичених раніше. Серед цих ресурсів, у тому числі, були і кошти від продажу "Криворіжсталі", які так і не стали інвестиціями в економіку, хоча були, як такі, записані ів "актив" попередніх урядів", - підкреслив Мінфін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді