Чому українці ухиляються від сплати податків?

Вівторок, 19 вересня 2006, 19:17

Аналітична група "Центр" вивчила відношення населення України до сплати існуючих податків.

На питання: "Не секрет, що деяка частина українських громадян ухиляється від повної або своєчасної сплати встановлених податків. Як ви думаєте, чому ці люди намагаються ухилитись від сплати податків?" більшість опитаних відповіли: "Тому, що державні чиновники використовують податки не на потреби українського народу, а для забезпечення себе комфортними приміщеннями, престижними автомобілями, високими зарплатами і т.п.". Така думка характерна для 47,4% українців, передає Ліга.

41,3% респондентів вважають, що громадяни не платять податки тому, що "існуюча податкова система несправедлива до тих, хто чесно заробляє свої гроші".

Третя причина - тому, що в існуючій системі податків не видно на що саме витрачаються податки українських громадян (37,3%).

Ще вони ухиляються від оподаткування тому, що існуючі податки завищені і не дають можливість людям гідно існувати (29,3%) і через те, що всі податки платять тільки люди, які не знають, як можна ухилитись від часткової або повної сплати податків (13,8%).

Нарешті, частина респондентів вважає, що ухиляються від податків тому, що сплата всіх податків з отриманих доходів може призвести до втрати джерел цих доходів (9,4%) і тому, що в нас прийнято не платити всі податки (6,1%).

"Значна частина українського населення відноситься негативно не до самої системи оподаткування, а до того як далі використовуються кошти виручені від оподаткування", - резюмував директор "Центру" Володимир Леонов.

Дослідження проводилося наприкінці серпня - початку вересня, було опитано 702 українських жителя в десятьох областях України. Вибірка репрезентативна по статі, віку і типу поселення (міст-сіло). Погрішність дослідження - 4%. Метод опитування - анкетування.

Інформаційно-аналітична група "Центр" створена в 2005 році. Спеціалізується на соціально-політичних і соціально-економічних опитуваннях та дослідженнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді