Порвана касета як символ цнотливості Мороза

Середа, 20 вересня 2006, 19:21

Матриця нинішніх політичних реалій була закладена 6 липня 2006 року, коли за сорок хвилин до опівночі було проголошено про обрання Олександра Мороза спікером парламенту. Це був переломний момент сучасної історії України.

Версій, хто й під впливом яких факторів вмовив лідера соціалістів зрадити помаранчевих, вистачить на не одну пачку цигарок для перекуру в парламентському туалеті.

Чи давали представники Партії регіонів хабара соціалістам? Із заявою про наявність доказів цього в липні виступив член блоку Тимошенко Олег Ляшко.

Але історію з можливим наймасштабнішим підкупом в історії парламенту перетворили на абсурд. Ініціатори скандалу вдалися до профанації.

В середу слідча комісія, яка займалася темою хабарництва при обранні Мороза, видала реабілітуючий звіт: "Звинувачення у підкупі, оприлюднені депутатом Олегом Ляшком, є безпідставними й бездоказовими".

Член комісії Володимир Сівкович також запропонував визнати поведінку Ляшка "морально неетичною", але потім це формулювання зняли з обговорення.

Виправдання спікера відбулося на підставі "дуже потужних" арґументів.

Перший – це заява самого Мороза, який від руки написав: "Це звичайнісінький наклеп, який, до речі, навіть не має абстрактної логіки (формально я мав би звертатись до Партії регіонів за підтримкою, а не навпаки)". Другий – це лист Клюєва аналогічного змісту.

Було б цікаво подивитися, якби ці моральні лідери підтвердили: "Так, все визнаю – я дав/взяв хабара".

Мороз надіслав у слідчу комісію записку
А Клюєв - цілого листа

Але, за великим рахунком, амністія Мороза відбулася руками самих тимошенківців, які обрали в якості головного борця за правду Ляшка. Його поведінка на засіданні комісії зіграла злий жарт з опозицією. Він мало того, що не зміг нічим довести свої ж слова, але і вбив довіру до майбутніх викривальних заяв, які лунатимуть з вуст представників блоку Тимошенко.

На початку засідання Ляшко заявив, що має докази підкупу. Він передав членам комісії аудіокасету для диктофону, запаковану в конверт.

При цьому Ляшко відмовився увімкнути запис, пояснивши, що не вміє користуватися диктофоном. Таке зізнання, зроблене колишнім журналістом, могло викликати тільки усмішку.

Коли члени комісії самі спробували прослухати запис, то побачили, що плівка в касеті... порвана. Депутати відмовилися вставляти її у диктофон, повернувши Ляшку.

Присутнього представника Генпрокуратури взяли в свідки того, що касету бютівський депутат отримав у такому ж вигляді, в якому він її надав. Після цього автор звинувачувальної заяви залишив засідання комісії.

За словами членів комісії, вони розгадали намір Ляшка: "Касета, яку він нам дав, була наперед порвана. І якби ми її вставили в диктофон і спробували б включити запис, зрозуміло, що нічого б не почули. Але після того Ляшко почав би заявляти, що ми пошкодили йому запис..."

Представник блоку Тимошенко в комісії Григорій Омельченко від обурення вчинком однопартійця переходив на крик: "Зрозуміло, якби в нього справді щось було, то він би зробив не одну копію з касети!".

Інший член БЮТ Андрій Портнов підтвердив, що касета була пошкоджена: "Вона дійсно порвана і дуже пожована. Я не буду казати на біле, що воно чорне!".

Портнов зазначив, що для нього "авторитет фракції БЮТ вище, ніж коментувати дії Ляшка". "Як керівник юридичного департаменту БЮТ, я не буду підтримувати його в суді", - додав Портнов.

Сам Ляшко заявив, що касета, яку перед цим намагався вручити членам комісії як доказ, була ціла. Але він відмовився показати її журналістам. "Ну, мені ліньки нагинатися і діставати її з портфелю", - сказав Ляшко.

За його словами, на цій касеті запис розмови між "регіоналом" Андрієм Клюєвим і його знайомим на ім'я Рубен, де обговорюється хабар соціалістам. "Це запис, який я чув на власні вуха. Касету мені передали, але хто – не скажу", - заявив Ляшко.

Як відомо, попередні звинувачування Ляшка базувалися на двох телефонних розмовах. Перша – за участі Клюєва і соціаліста Миколи Рудьковського, друга – Клюєва і особи на ім’я Рубен.

Про що ідеться на першій – невідомо. На другій Клюєв нібито заявив Рубену, що "Холодного" (тобто Мороза) купили за 300 мільйонів, і начебто ця сума є також авансом за майбутній імпічмент Ющенку.

"А ви знаєте, що до слідчої комісії надійшла заява Клюєва про те, що він справді має знайомого на ім'я Рубен, який є громадянином Польщі? Якщо мене звинувачують у брехні, то звідки ж я кілька місяців тому знав, коли робив свою заяву, що у Клюєва є знайомий на ім'я Рубен? До цього я з Клюєвим ніколи не спілкувався!", - сказав Ляшко журналістам.

Однак при цьому він визнав, що касета не проходила жодної експертизи, і це він сам вирішив, що голос на запису належить Клюєву. Нікому іншому прослухати запис Ляшко не дав.

Він пообіцяв журналістам віднести плівку до генпрокуратури, при цьому зробивши копії для представників преси.

Наразі, за словами Ляшка, він передав слідчим лише (!) роздруківку розмови, зроблену одним із сайтів, а також декілька статей на тему підкупу депутатів з різних інтернет-видань.

Наостанок Ляшко пообіцяв домагатися... міжнародної експертизи записів на порваній касети. А сама Юлія Тимошенко сказала пізніше журналістам, що касету не слухала, але не сумнівається у підкупі соціалістів з боку Партії регіонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді