Не говорить і не показує Ющенко...

Вівторок, 26 вересня 2006, 22:06

Бути прес-секретарем Ющенка – це погана робота. Тобі доводиться розтлумачувати вчинки людини, прихильники якої сприймають їх як зраду, а вороги – як слабкість.

Щоб вийти переможцем з цієї гри, одного прес-секретаря мало. Як показав досвід Леоніда Даниловича, недостатньо навіть мати три телеканали та Медведчука на другому поверсі Адміністрації президента.

Успіх політика творять або його харизма, якою він безпосередньо й регулярно причаровує журналістів (Юлія Тимошенко), або геніальні піар-стратеги, в руках яких двометрові 120-кілограмові чоловіки перетворюються на маріонеток (Віктор Янукович).

Вакансія, яка виникла поруч із Віктором Ющенком, створює ілюзію ажіотажу, який вразив усю країну.

Про те, що в президента немає речника, більшість видань пишуть як про подію загальнодержавного значення. Причиною тому – самі журналісти, специфіка діяльності яких часто робить їх заручниками настрою прес-секретаря.

Можливих кандидатів на місце речника глави держави вистачить для формування повноцінної редакції. Для багатьох претендентів це мета, для декого – вершина кар’єри.

Не вірте тим з них, хто скаже, що не хоче бути прес-секретарем Ющенка. На це мають право тільки дві жінки – Наталія Зарудна та Ірина Геращенко, які побували на цьому місці та власними руками помацали силікон великої політики.

Відставка Ірини Геращенко має одне пояснення, на яке ніхто не звернув увагу. Восени минулого року прес-служба президента була виведена з прямого підпорядкування главі держави та введена до структури Секретаріату. Тобто прямим начальником Геращенко став не Ющенко, а Рибачук.

Однак, завдячуючи слабкості Рибачука в кулуарній боротьбі, Геращенко відвоювала собі роль окремого центру впливу в Секретаріаті. Хоча вони й ворогували, однак змогли розійтися на одному полі, а чоловік Геращенко навіть консультував Рибачука в питанні хай-тек технологій.

З приходом Балоги ситуація змінилася. Статус його підлеглої звужував для Геращенко сферу діяльності, а сам Балога не приховував намір призначити президенту нового прес-секретаря.

Це збіглося з втомою Ірини та її давнім бажанням змінити місце роботи – якщо хтось пам’ятає, взимку минулого року вона була затверджена як кандидат у депутати від партії "Наша Україна" для включення у список однойменного блоку.

Однак тоді Ющенко не захотів її відпускати – в процесі формування остаточних виборчих списків прізвище Геращенко випало.

Зараз крапки над "і" у стосунках Балоги й Геращенко були поставлені під час однієї з нарад, коли новий глава Секретаріату здивувався здатності речника президента відповідати на запитання, які не стосуються сфери її компетенції.

Можливим місцем подальшої кар’єри Ірини називають крісло віце-президента Національної телекомпанії, але не виключено, що вона шукатиме іншу керівну посаду.

Навколо її попереднього місця роботи в Секретаріаті президента чутки викристалізували перелік претендентів. Однак низка критеріїв, які виставляються до речника Ющенка, звужують число кандидатів.

Перша вимога – новим прес-секретарем президента не зможе стати креатура "любих друзів".

Прихід Балоги ознаменував зачистку простору навколо Ющенка від людей, пов’язаних з одіозними героями постпомаранчевого періоду.

Тому малореальними виглядають версії, що речником Ющенка буде хтось із трійки жінок, прізвища яких фігурували в переліку претендентів: Тетяна Мокріді (прес-офіцер "Нашої України", пов’язана з Безсмертним), Діана Дуцик (редактор газети "Без цензури", близької до Безсмертного) або Лариса Мудрак (пов’язана з Давидом Жванією).

Друга вимога – новий прес-секретар Ющенка має влаштовувати самого Балогу, оскільки буде працювати під його керівництвом.

Втім, джерела "Української правди" з оточення Ющенка не виключають, що може відбутися відокремлення посади прес-секретаря від керівника прес-служби. Тоді речник Ющенка буде підпорядкований безпосередньо йому, а прес-служба зосередиться на організаційному забезпеченні трансляції думок президента в суспільство.

Хоча, при всьому бажанні авторів ідеї, цей сценарій виглядає маловірогідним з огляду на талант Балоги консолідувати владу в своїх руках.

Свою роль у призначенні нового прес-секретаря відіграватимуть й інші центри впливу в оточенні Ющенка – його помічник Андрій Кислинський і радник президента Михайло Дорошенко.

Саме Кислинський давно пропонував Ющенкові, з яким в силу обов’язків перебуває у постійному контакті, змінити прес-секретаря.

Кого саме підтримуватиме Кислинський, невідомо. На якомусь етапі його креатурою був в.о. голови правління каналу "Тоніс" Дмитро Тузов. Тут слід згадати, що рік тому Кислинський пролобіював призначення Віталія Докаленка президентом Національної телекомпанії, який до цього також очолював "Тоніс".

Дорошенко виступає за призначення прес-секретарем упізнаваного телевізійного жіночого обличчя, яке б могло додавати Ющенкові позитиву. За деякою інформацією, це ведуча "1+1" Ірина Ваннікова. Однак, наскільки можна судити з інформації джерел "Української правди", до числа креатур Дорошенка не належать ні Тузов, ні інший представник телевізійного цеху Олесь Терещенко з 1+1, який також значився в числі фаворитів.

Ющенко симпатизує цим двом молодим людям. Нещодавно Терещенко, єдиний з телевізійників, взяв велике ексклюзивне інтерв’ю у Ющенка, а на День незалежності він отримав від президента звання заслуженого журналіста. До речі, Тузов здобув титул за рік до того, також на це свято.

Ющенко відзначив внесок у журналістику Олеся...
...і Дмитра. Усі фото прес-служби президента
Кажуть, що і Тузов, і Терещенко вже пройшли співбесіди у Секретаріаті на предмет свого можливого переходу в статус речника Ющенка.

Але джерела називають й інші варіанти – так, речником, разом з підвищенням до заступника глави Секретаріату президента, може стати Олександр Ткаченко (колишній керівник "Нового каналу", зараз – гендиректор Одеської кіностудії).

Він був радником Ющенка за часів прем'єрства, але потім їх дороги розійшлися: один став лідером опозиції, а інший – керівником медіа-холдингу Пінчука. Темників Медведчука там було менше, ніж на 1+1 чи "Інтері", але факт залишається фактом – вони були. І через це "Новий канал" залишила група журналістів на чолі з Андрієм Шевченком.

Конкурентом Ткаченка є Андрій Кислинський, який розуміє, що не зможе почати політичну кар'єру з місця помічника Ющенка. Кислинський також міг би погодитися на варіант сумісництва посад речника й заступника глави секретаріату.

Але є ще третя вимога – прес-секретар має влаштовувати самого президента, а Ющенку завжди було комфортніше працювати з жінками.

Останнє слово матиме глава держави. Історія пам’ятає випадок, коли в 2001 році політрада "Нашої України" двічі ухвалювала рішення, що його прес-секретарем буде Андрій Шевченко. Але майбутній президент вирішив інакше – і взяв до себе Ірину Геращенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді