"Укртрансгаз" вкладе у модернізацію ГТС $4,6 млрд.

Четвер, 28 вересня 2006, 19:15

Укртрансгаз", дочірня компанія НАК "Нафтогаз", буде самостійно реалізовувати програму модернізації та реконструкції газотранспортної системи України з використанням досвіду провідних закордонних компаній.

Про це повідомив голова ради директорів "Укртрансгазу" Ярослав Марчук у четвер на презентації програми модернізації і реконструкції ГТС України на 2007-2010 р. загальною вартістю близько 4 млрд. 600 млн. дол., передає "Інтерфакс-Україна".

"Укртрансгаз", за його словами, уже провів попередні переговори з E.On Ruhrgas AG (Німеччина), Gaz de France (Франція), Eni Sp (Італія), а також General Electric (США) і Siemens (Німеччина).

Марчук також повідомив, що "Укртрансгаз" веде переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком про одержання кредитних коштів для часткового фінансування програми модернізації української ГТС.

Він зазначив, що компанія вже наступного року має намір освоїти в рамках цієї програми 1 млрд. 700 млн. грн.

Програма модернізації та реконструкції ГТС, затверджена "Нафтогазом" у вересні, є першим настільки масштабним проектом у сфері забезпечення транзиту газу за всі роки незалежності України.

"Укртраснгаз" у рамках цієї програми в 2007 році направить на відновлення системи 1 млрд. 300 млн. грн., у 2008-2010 р. - по 7 млрд. 300 млн. грн. щорічно.

Програма передбачає, у першу чергу, модернізацію 32 газоперекачувальних агрегатів (ГПА) на газопроводі "Союз" і 21 ГПА на газопроводі Урєнгой - Памари - Ужгород, реконструкцію лінійної частини газопроводу "Союз", а також збільшення пропускної спроможності газопроводу Шебелинка - Дніпропетровськ - Одеса.

Документ передбачає приведення системи обліку газу у відповідність до міжнародних нормам і правил.

Реалізація програми модернізації та реконструкції ГТС дозволить підвищити надійність і ефективність роботи системи, а також збільшити обсяг транзиту природного газу в європейські країни, впевнені у "Нафтогазі".

Україна є основним транзитером російського газу в Європу. Обсяг транзиту газу в європейські країни через Україну у 2005 році зріс на 0,9% (на 1 млрд. 100 млн. куб. м) порівняно з 2004 роком - до 121 млрд. 500 млн. куб. м.

Пропускна спроможність української ГТС на вході складає 287 млрд. 700 млн. куб.
м газу, на виході - 177 млрд. 100 млн. куб. м, у тому числі в країни Європи – 141 млрд. 100 млн. куб. м.

"Укртрансгаз" є оператором ГТС України. Підприємство експлуатує 36500 км магістральних газопроводів та газопроводів-відводів, 71 компресорну станцію загальною потужністю 5380 МВт, 12 підземних сховищ газу загальною активною потужністю 30 млрд. 800 млн. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді