Іноземним інвесторам подобається комерційна нерухомість

Середа, 11 жовтня 2006, 17:51

Ринок комерційної нерухомості в Україні є привабливим для іноземних інвесторів.

Таку думку висловив журналістам консультант з інвестицій компанії KOBA International Real Estate Consultants Петро Хорошок з посиланням на результати проведеного компанією огляду ринку комерційної нерухомості 2006 року, передає "Інтерфакс-Україна".

"Комерційна нерухомість в Україні розвинута слабко, але з урахуванням багатьох факторів має величезний потенціал для подальшого розвитку", - сказав він.

За словами Хорошка, іноземного інвестора, у першу чергу, цікавить в Україні офісна і торговельна нерухомість.

На сьогодні, за даними компанії, попит на якісні торгові та офісні площі в Києві перевищує пропозицію. Середні орендні ставки на офісні приміщення, за результатами огляду, класу А складають 40-50 дол. за 1 кв. м на місяць, класу B+ - 30-40 дол., класу В - 20-30 дол., класу C - 10-25 дол.

Аналітики компанії KOBA прогнозують активний розвиток ринку офісної нерухомості протягом наступних чотирьох-п'яти років і зазначають, що протягом наступних трьох-п'яти років не очікується падіння орендних ставок.

"Що стосується торговельної нерухомості, сьогодні можемо говорити з упевненістю, що даний сегмент ринку - один з тих, що найбільше розвивається. І найближчим часом очікується збільшення даного сегменту ринку", - повідомив Хорошок.

За даними компанії, орендні ставки на торговельну нерухомість на головних вулицях Києва знаходяться в межах від 80 дол. до 180 дол. за 1 кв. м на місяць, в основних торгових центрах - від 30 дол. до 130 дол.

Що стосується ринку готельної нерухомості Києва, то попит також перевищує пропозицію. Середня ціна за двомісну кімнату в Києві складає в п'ятизірковому готелі 375-450 дол. на день, у чотиризірковому - 175-200 дол., у тризірковому – 100-130 дол.

"Відповідно до планів розвитку міста і відповідно до аналізів багатьох компаній, зокрема нашої, ми бачимо, що ринок (готельної нерухомості) буде активно розвиватися і до 2010 року планується відкриття від 40 до 50 нових готельних об'єктів", - заявив Хорошок.

Він також повідомив, що на ринку промислової нерухомості в Києві переважають приміщення старої будівлі, і попит перевищує пропозицію. Середні орендні ставки за результатами огляду склали на промислові приміщення класу А 8-14 дол. за 1 кв. м на місяць, класу В - 4-8 дол., класу C - 2-4 дол.

За словами Хорошка, багато хто з логістичних компаній планують вихід на український ринок промислової нерухомості, у зв'язку з чим очікується значний ріст даного сегменту ринку комерційної нерухомості.

Петро Хорошок також зазначив, що найбільший інтерес виходу на український серед логістичних компаній виявляють компанії з країн Балтії та Естонії. На сьогоднішній день у компанії KOBA є вже два клієнти, які планують відкрити логістичний центр під Києвом загальною площею 40-50 тис. кв. м.

На сьогодні, за даними компанії KOBA, потреба в сучасних складських приміщеннях оцінюється в 500 тис. кв. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді