Путін лякає Бацьку перекриттям нафтового крану

Середа, 25 жовтня 2006, 16:00

Росія може ввести обмеження на поставки нафти до Білорусі, у випадку якщо двом державам не вдасться досягти домовленості за загальними стандартами мит, заявив президент РФ Владімір Путін, відповідаючи на питання населення в прямому телеефірі в середу.

"Якщо нам не вдасться досягти домовленості, нам доведеться вводити обмеження, чого б нам не хотілося", - додав президент РФ. "У значній частині погоджень вдається досягти", - підкреслив він, передає "Інтерфакс-Україна".

Путін визнав, що сьогодні у Росії та Білорусі "ніяк не виходить досягти загальних стандартів у питанні мит, як по імпорту, так і по експорту".

У зв'язку з цим, зазначив президент Росії, "нас деякі речі турбують: ми дивимося на обсяги поставок сирої нафти на білоруські НПЗ, дивимося на потреби самої республіки і дивимося на те, скільки постачається потім нафтопродуктів за кордон".

"Тут нам, звичайно ж, потрібно наводити порядок у процесі нормального діалогу з нашими білоруськими колегами", - впевнений президент РФ.

Раніше посол Росії в Білорусі Алєксандр Суріков заявляв, що РФ щорічно недоодержує більш ніж 4 млрд. дол. через різницю в експортних митах на нафтопродукти двох держав. У даний час у Білорусі експортне мито на світлі нафтопродукти складає 57дол. за тонну, у Росії - 137,9 дол. за тонну.

При поставках нафти до Білорусі російські експортери не сплачують експортні мита.

За експертними оцінками, в результаті ціна поставок нафти до Білорусі на 50% вище внутрішньоросійської ціни і на 9% вище (без урахування експортного мита) ціни російських поставок нафти поза СНД.

З урахуванням експортних мит, які сплачуються російськими компаніями, рівень цін білоруського імпорту нафти склав порядку 55% світових цін і близько 60% до експортної ціни Росії в країни поза СНД.

Відповідно до спільного паливно-енергетичного балансу Білорусі та Росії на 2006 рік, поставки російської нафти на білоруські НПЗ визначено в розмірі 19 млн. 750 тис. тон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді