Гайдук хоче нацькувати Костусєва на "УкрГаз-Енерго"

Понеділок, 30 жовтня 2006, 12:34

Секретар Ради національної безпеки та оборони Віталій Гайдук вважає, що Антимонопольний комітет повинен розглянути ситуацію з монопольними поставками газу у 2007 році.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, трейдер RosUkrEnergo AG та ЗАТ "УкрГаз-Енерго" 24 жовтня у Москві підписали документ, відповідно до якого RosUkrEnergo у 2007 році буде постачати "УкрГаз-Енерго" природний газ за ціною 130 дол. за 1 тис. куб м на кордоні Росія - Україна.

RosUkrEnergo у 2007 році повинен поставити "УкрГаз-Енерго" для реалізації на території України до 62 млрд. куб. м природного газу, але не менше ніж 55 млрд. куб. м.

"Ми просто повинні визнати, що "УкрГаз-Енерго" - монополіст на ринку. Є Антимонопольний комітет, є відповідне законодавство, де записана обов'язкова декларація ціни, є регуляторні механізми і т.д. Я не зовсім згоден з рішенням Антимонопольного комітету, прийнятим на початку 2005 року, відповідно до якого УГЕ не є монополістом", - сказав секретар РНБО.

Коментуючи ситуацію з приводу того, що у 2005 році мова йшла про постачання в Україну 5 млрд. куб. м газу, а зараз - 55 млрд. куб. м, Віталій Гайдук сказав: "Це однозначний привід для нового розгляду (АМК). Якщо ж виявиться, що наявні регулятори не працюють, то тоді ситуація з "УкрГаз-Енерго" може стати загрозою національній безпеці: з огляду впливу як на населення, так і на економіку. У цьому випадку можуть мати місце і зміна форм власності, і втрата активів і т.д".

"Думаю, що на цьому етапі варто переглянути місце і незалежних регуляторів, таких як НКРЕ (Національна комісія регулювання електроенергетики). З цього приводу ще має бути прийнято рішення", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді