На запобігання кінця світу потрібно 1% світового ВВП

Понеділок, 30 жовтня 2006, 15:59

У найближчому майбутньому планеті загрожує глобальна екологічна катастрофа. Щоб її уникнути, на захист навколишнього середовища щорічно необхідно витрачати суму, що дорівнює 1 відсотку світового ВВП.

В іншому випадку на ліквідацію наслідків масштабної кризи доведеться виділити до 5 трильйонів доларів. Такі висновки оприлюднено в новій 700-сторінковій доповіді відомого британського економіста Ніколаса Стерна, повідомляє Лєнта.ру.

Як відзначається в дослідженні, у результаті підйому рівня світового океану без даху залишаться 100 мільйонів чоловік.

Через танення льодовиків нестачу питної води будуть відчувати на собі 1-6% населення земної кулі. Сотні мільйонів людей стануть біженцями.

Крім того, екологічна катастрофа викличе масову загибель тварин. За розрахунками Стерна, на планеті зникне до 40% (!) фауни. Найбільше серед материків постраждає Африка.

Для запобігання кризи необхідно змусити країни, які забруднюють навколишнє середовище більше від інших, наприклад США й Китай, скорочувати викиди шкідливих речовин в атмосферу.

Робити це треба за допомогою запровадження додаткових податків і законів, вважає експерт. Розвинені держави повинні витрачати на захист навколишнього середовища більше ніж країни, що розвиваються.

"Бідні країни постраждають від наслідків катастрофи раніше й більше багатих. При цьому відповідальність за викиди "парникових" газів лежить в основному на багатих країнах. Отже, розвиненим державам варто виділяти більше коштів", - підкреслюється в роботі.

Це перше подібне дослідження, проведене економістом. У 2000-2003 роках Стерн займав посаду віце-президента Всесвітнього банку. Зараз він є радником уряду Великобританії.

Проте, не всі вчені думають, що глобальне потепління - результат викиду підприємствами й транспортом в атмосферу великої кількості вуглекислого газу, що створює "парниковий" ефект. Зокрема, дослідження, які проводилися в Антарктиді показали, що концентрація СО2 в атмосфері зростає в результаті потепління, а не навпаки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді