Пинзеник: Україна де-факто вже у СОТ. Януковичі гальмують через Росію

Понеділок, 30 жовтня 2006, 16:31

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що Україна де-факто уже в СОТ, оскільки виконує умови організації, проте не може скористатися перевагами членства через блокування остаточних формальних рішень щодо вступу.

Про це він повідомив у понеділок, коментуючи перебіг процесу вступу України до Світової організації торгівлі, передає прес-служба партії "Реформи і порядок".

Затягування вступу Віктор Пинзеник вважає штучним. "Блокування вступу до СОТ не має економічного підґрунтя", - підкреслив екс-міністр фінансів.

"Україна, як і будь-яка країна, що має намір стати членом СОТ, прагне, насамперед, мати доступ до ринків збуту інших країн. З іншого боку, члени СОТ вимагають відповідних дій з боку України щодо доступу до її ринків. Парадокс ситуації полягає в тому, що Україна де-факто – уже в СОТ, бо виконала абсолютну більшість зобов’язань щодо доступу на свої ринки, а затягування остаточного юридичного оформлення вступу не дозволяє Україні виходити на ринки інших країн", - сказав Пинзеник.

Екс-міністр фінансів зазначив, що ринки збуту для України в країнах-учасницях СОТ значно більші, ніж в країнах колишнього Радянського Союзу - за підсумками 8-ми місяців 2006 року до країн СНД Україна експортувала на 7 млрд. 500 млн. дол. продукції, тоді як в інші країни світу – на 16 млрд. 700 млн. дол..

Як приклад позитивного результату відкриття доступу до міжнародних ринків збуту Віктор Пинзеник назвав ефект від скасування для України поправки Джексона-Венніка.

Це одна з причин, завдяки якій експорт в США цього року зріс на 21%.

"Окрім того, швидкий вступ України до СОТ дозволяє цивілізовано врегулювати торгівельні відносини з Росією, припинити практику перманентних "торгових воєн", які оголошуються тому чи іншому українському товару", - зазначив Пинзеник.

"Розмови про синхронізований з Росією вступ до СОТ мають на меті, по суті, першочерговий вступ Росії до СОТ, - вважає колишній керівник головного фінансового відомства. – Для України це означає необхідність підписання міжурядового протоколу з новим членом – Росією".

На думку Віктора Пинзеника, це може різко збільшити перелік "проблемних" товарів у торгівлі з Росією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді