"Вікінгів" прирівняли до "росіян"

Середа, 4 жовтня 2006, 11:10

Верховний Суд України прийняв сторону російської Altimo в її тривалій судовій тяганині з Telenor з приводу їхньої загальної власності – ЗАТ "Київстар Джі.Эс.Эм.".

Фактично, два акціонери, один із яких володіє контрольним пакетом акцій, були зрівняні у правах в управлінні найбільшим мобільним оператором України.

Сторонні спостерігачі називають це рішення небезпечним прецедентом втручання суду у справи внутрішнього управління компанією і порушенням світових норм корпоративного управління.

Нагадаємо, "Альфа" добивалася відміни частини статуту "Київстару", що стосується представництва двох акціонерів у раді директорів ЗАТ.

Telenor як власник 56,51% "Київстару" сьогодні, згідно статуту, представлений 5 директорами, "Сторм", що володіє 43,49%, відповідно має 4 свої представники.

Крім того, згідно статуту, чинність якого розглядалася в суді, саме "варяги" пропонують кандидатуру топ-менеджера компанії.

"Альфа" вважає, що при чинному розподілі акцій має право на кількість місць у раді директорів, однакову з Telenor.

Радість і шок

Юристи "Сторму" сприйняли рішення Верховного Суду як саме собою зрозуміле.

Михайло Ілляшев, адвокат, старший партнер фірми "Ілляшев та Партнери", яка була одним з представників ООО "Сторм" в ВСУ, так прокоментував рішення Суду: "Верховний суд України не допустив запровадження в Україні практики, коли Вищий господарський суд України самостійно скасовує свої ж постанови, базуючись на так званих "нововиявлених обставинах". Втрутившись у цю ситуацію, Верховний Суд України повернув ситуацію у правову площину, підтвердивши, що якщо Верховний Суд України вже одного разу погодився з постановою ВГСУ, то таке рішення ВСУ є дійсно остаточним і таким, що ставить крапку в спорі, незалежно від волі сторін спору".

Telenor, схоже, змирився з поразкою.

Одразу ж після оголошення вердикту ВСУ голова представництва Telenor в Україні Сигмунд Екхоуген на прес-конференції оголосив, що компанія готова внести зміни в статут "Київстару" і "вже запропонували зміни в статут, що відповідають українському законодавству".

При цьому він "забув" заяву виконавчого віце-президента Telenor в Центральній та Східній Європі Яна Эдварда Тигесена.

Той підкреслив, що за рішенням Верховного Суду "може бути встановлено небезпечний правовий прецедент, який "значно підірве права закордонних та національних інвесторів в Україні та завдасть удару інвестиційному кліматові й інвестиційній привабливості країни".

Напередодні, 3 жовтня Тигесен попереджав, що за рішенням ВСУ "акціонер, який володіє 90% акцій компанії, отримає такі ж права голоса та власності, як і володар 10% акцій". Більш того, він направив листа з таким змістом президентові України.

Визнаний експерт з корпоративного права, директор Центру корпоративного управління Міжнародного інституту бізнесу Олександр Окунев заявив УП, що він шокований рішенням суду.

"Це нонсенс. Суд не може втручатися в господарську діяльність компанії. Зараз може створитися небезпечний прецедент, коли всі ущемлені акціонери почнуть привертати суди до конфліктів усередині наглядової ради", — каже експерт.

У світовій практиці власник контрольного пакету має більшість і в правлінні, і в раді директорів, нагадав Окунев.

Доки в Україні не буде закріплено законодавчо кумулятивне голосування при виборах в наглядову раду (тобто пропорційне представництво всіх акціонерів в раді директорів відповідно до їх пакетів), такі ситуації можуть повторюватися.

А черговий проект закону про акціонерні суспільства, де це закріплено, ще дуже сирий, і наврядчи буде прийнятий раніше, ніж за рік, жалкує спеціаліст.

Гра на зниження

Тим часом Altimo вже оголосила про намір консолідувати у себе частину звітності "Киівстару" - хоча до 3 жовтня право "першої ночі" відносно фінансової звітності належало виключно Telenor.

Це давало компанії можливість включати увесь прибуток та річний обіг "Київстара" в свою фінансову звітність.

А після рішення суду Altimo отримала можливість поліпшити (принаймні, формально) свої показники у річних звітах.

Прес-служба московського офісу Altimo у вівторок розповсюдила заяву віце-президента компанії Кирила Бабаєва: Altimo, мовляв, вже отримала висновок "однієї з найбільших міжнародних аудиторських компаній", згідно якому Telenor вже не може консолідувати всю звітність "Київстару".

Парадоксально, але можна не виключати, що самі росіяни не дадуть норвежцям внести у статут ті зміни, яких "Альфа" так прагнула.

Нагадаємо, представники Altimo вже півтора роки ігнорують загальні збори акціонерів компанії.

Взимку росіяни запропонували норвежцям варіант "розлучення по-хорошому", так кажучи, без биття посуду — обмінятись активами "Київстару" та московського "Вимпелкому".

Але коли Telenor майже погодився, Altimo відхилила його умови.

Водночас, цими днями Сигмунд Екхоуген категорично відхилив можливість продажу 56,5% акцій з норвезького пакету в активах мобільного оператора, підкресливши, що Telenor має намір стати єдиним власником компанії.

Якщо Altimo знову, за традицією, проігнорує загальні збори, статут змінити буде нереально. Таким чином, конфлікт буде продовжуватися, аж поки в більш слабкого не витримають нерви і він не пристане на умови суперника.

З історії конфлікту

3 вересня ВСУ залишив в силі рішення Вищого господарського суду країни про визнання рівними прав компаній Telenor і ООО "Сторм" (українська "дочка" Altimo, телекомунікаційної вітки "Альфа-групп") в раді директорів найбільшого мобільного оператора України.

А 3 жовтня суд розглянув касаційну скаргу "Сторма" і підтвердив рішення ВГСУ від 22 грудня 2005 року, чим поставив остаточну крапку в суперечці.

Судова тяжба за "Київстар" між росіянами і норвежцями почалася в серпні минулого року, коли до місцевих судів було подано відразу декілька позовів до статуту. Бої адвокатів зі змінним успіхом йшли в Соломенськом і Печерську районних судах Києва, Московському райсуді Харкова і в Київському господарському суді.

Всього накопичилося 9 різних позовів. Суди своїми визначеннями то усували від діяльності топ-менеджмент компанії, то повертали Ігорю Літовченко з колегами право працювати.

Зі статутом справа йшла ще веселіше. Печерський райсуд кінець-кінцем визнав статут "Київстара" таким, що не відповідає діючому законодавству, але Telenor добився скасування цього рішення в апеляційній інстанції. "

Сторм" подав касацію до Вищого Госпсуду, який визнав правоту російської "дочки".

Серед аргументів росіян був і такий: статут "Київстару" затверджувався, коли "Альфа-групп" ще не консолідувала свою частку в операторові до 43,5%, а тому другий акціонер був позбавлений достатніх прав на управління оператором.

До цього можна тільки додати, що останній суд у Харкові пройшов 19 вересня, коли Апеляційний суд Харківської області скасував рішення Московського райсуду от 3 листопада минулого року, яке встановлювало паритет голосів акціонерів у раді директорів "Київстара".

Цей позов майже слово в слово повторював позов до райсуду на Печерську...

У червні Telenor подав повторний позов до ВГСУ, і той вже через два тижні відмінив власне рішення "за нововиявленими обставинами".

Altimo одразу ж звинуватила свого конкурента у спробі підкупити суддів, але Telenor ці звинувачення відкидав.

Натомість, як це не дивно, представники Telenor напередодні історичного жовтневого вівторка також стверджували, що на Верховний Суд тиснуть.

Юридичний радник Telenor Олексій Дідковський називав конкретні прізвіща. За його словами, депутати Верховної Ради від БЮТ Микола Ковзель, Валерий Камчатний, Олександр Фельдман та нашоукраїнець Ярослав Кендзьор звернулись до Служби безпеки України та Вищої Ради юстиції з вимогою притягнути до відповідальності суддів Вищого господарського суду, які прийняли рішення на користь норвезького акціонера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді