Владімір Путін написав статтю в газету Financial Times

Середа, 22 листопада 2006, 12:55

Лондонська газета Financial Times опублікувала статтю президента Росії Владіміра Путіна під заголовком "Європі нема чого боятися російських устремлінь" - "Europe has nothing to fear from Russia's aspirations".

Вона приурочена до саміту Європейського союзу в Хельсінкі, який пройде 24 листопада, передає Lenta.ru.

Владімір Путін відзначає в статті, що хотів би напередодні зустрічі в столиці Фінляндії визначити "стратегічні аспекти" співробітництва ЄС і Росії.

На думку російського президента, "Росія - природний член "європейської родини" за духом, історією та культурою".

Немає таких галузей, у яких би не розвивалося стратегічне партнерство, "засноване на спільних цілях і цінностях".

"Було б невірним і марним нав'язувати один одному штучні стандарти", - відзначає глава РФ.

"Ми сприяємо розвитку наукових, культурних і гуманітарних зв'язків у чотирьох цікавих для нас галузях: економіка й навколишнє середовище; питання свободи, безпеки й правосуддя; зовнішня безпека, включаючи кризове управління та дотримання режиму нерозповсюдження; наука й утворення", - пише Владімір Путін.

За словами президента, головне завдання Росії і Євросоюзу складається в створенні спільного економічного простору, наданні гарантій вільного пересування для громадян держав, захисту бізнесу й розвитку культурних і наукових контактів.

Владімір Путін підкреслив, що "ми не зможемо перегорнути нову сторінку в російсько-європейських відносинах, якщо будемо піддаватися страхам про зростаючу взаємозалежність".

"Ті, хто попереджає про небезпеку занадто великої залежності Європи від Росії, розглядають російсько-європейські відносини в чорно-білому кольорі й намагаються загнати їх у застарілі стереотипи ворогів і друзів. Ці стереотипи мають мало спільного з реальністю, але вони як і раніше впливають на політичне мислення й практику в Європі та можуть створити на континенті новий вододіл. Не можна переписати історію, минуле не повинне бути використане для того, щоб внести між нами розкол", - відзначає Путін.

Президент Росії підкреслив, що зустріч у Хельсінкі повинна стати початком переговірного процесу по питанню укладення нового пакту між РФ й ЄС у сфері енергетики, торгівлі й прав людини.

Нагадаємо, що в листопаді 2007 року минає термін дії десятилітньої Угоди про партнерство й співробітництво між Росією і Євросоюзом.

Російська сторона мала намір почати переговори з ЄС про положення нового документу, однак Польща наклала вето на початок переговірного процесу.

Поляки вимагають, щоб Росія скасувала заборону на ввіз польського м'яса й ратифікувала Енергетичну хартію. Польща незадоволена будівництвом нових газопроводів на півдні (Росія-Туреччина-Греція-Італія) і на півночі Європи (Росія-Німеччина), які позбавляють її доходів від транзиту газу.

Президент Путін не раз називав Енергетичну хартію неприйнятною для Росії.

24 з 25 членів Євросоюзу готові підтримати мандат на переговори з Росією.

Однак поки змінити позицію Польщі не вдалося навіть господарю саміту прем'єр-міністру Фінляндії Матті Ванханену. На думку спостерігачів, невирішене питання з польськими вимогами грозить зірвати саміт Росія-ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді