Луценко виграв перший раунд боротьби

Четвер, 30 листопада 2006, 20:44

Очевидно, історія з директивами на візит до США добряче розлютила Віктора Януковича – відповідь Ющенку пролунала у четвер в сесійному залі парламенту. 232 депутати проголосували за рекомендацію прем’єр-міністру зняти Юрія Луценка з посади головного міліціонера.

Серед цих людей виявився, наприклад, і Таріел Васадзе. Коли його картка висловлювала вотум недовіри Луценку, сам він... спокійно брав участь у круглому столі бізнесменів за участі президента.

Серед тих, хто голосував за відставку Луценка – спонсори БЮТ, зокрема, брати-банкіри Буряки чи співвласник "Запоріжсталі" Василь Хмельницький. Втім, бізнес-коло блоку Тимошенко давно вже живе окремим життям.

Наприклад, соратник Хмельницького, Андрій Іванов, пішов з фракції БЮТ у Київраді, а картка для голосування самого Хмельницького, який не ходить до парламенту, як кажуть, зберігається не у членів БЮТ, а в... Партії регіонів.

Голосування за Луценка викрило проблеми в блоці Тимошенко. Прелюдією для відставки міністра стало голосування місяць тому за створення слідчої комісії з відстороненням Луценка з посади на період розслідування.

Тоді Тимошенко вирішила продемонструвати зуби. Хоча особисто вона декларувала, що не підтримує відставку Луценка, вірні їй люди з центрального апарату БЮТ проголосували за тимчасове усунення міністра.

Тепер ця гра зіграла злий жарт із Тимошенко. Якщо одним вона дозволила проігнорувати настанову, то чому це не можуть зробити інші? І зараз голоси за постанову дали бізнесмени, які на претензії Турчинова зможуть відповісти: а ви ж самі вели подвійну гру!

Однак очевидно, що голосування за зняття міністра внутрішніх справ негативно відіб’ється на іміджу БЮТ, бо Луценко – герой тієї ж помаранчевої історії, на хвилі якої перебуває й Тимошенко.

Крім того, зняття Луценка миттєво відіб’ється на підвищенні його рейтингу, а Тимошенко отримає конкурента – який має реальні перспективи відкусити її електорат, ставши лідером "Нашої України".

Нинішня ситуація, коли частина БЮТ вийшла з-під контролю, викликала адекватне роздратування Турчинова. Він розуміє наслідки такого самовольства – завтра від фракції залишиться половина складу.

Сама Тимошенко зараз перебуває на відпочинку за кордоном, тому політраду БЮТ проводив її вірний соратник. Тут виник ще один конфлікт. Адже частину голосів за антилуценківську постанову дали люди Богдана Губського: Костенко, Олійник, Єдін тощо.

Губський намагався показати свою корисність для Партії регіонів, при цьому зберігши руки чистими. Але його хитрість очевидна для всіх присутніх. Враховуючи, що Губський є заступником керівника фракції та заступником глави партії "Батьківщина", його дії всупереч генеральній лінії виглядають особливо ризиковано.

Так, інший заступник БЮТ Микола Томенко збирається ініціювати відставку Губського. Але навряд чи на це піде Тимошенко – бо таким чином може втратити з півдюжини депутатів.

Не меншими інтригами живе й антикризова коаліція.

Увечері за відставку міністра внутрішніх справ зелені кнопки натиснули 223 депутати. Голосів для звільнення Луценка їм не вистачило, хоча він балансував на межі. Перша ознака – у цей вирішальний момент сесію парламенту став вести Адам Мартинюк. Бо коли переходять до розгляду делікатних питань, спікери завжди перекладали на нього цю відповідальність...

Але цього разу фракція Соцпартії відмовилася підтримувати відставку. Водночас, СПУ може й змінити свою думку, тим більше що формальні підстави у них є – Луценко оголосив, що порвав стосунки з їхньою політичною структурою.

Але наразі СПУ непохитна. Партія Мороза вимагає – крісло міністра внутрішніх справ має залишитися їхньою квотою.

Донецькі ж, очевидно, не хочуть ризикувати і перевіряти, чи не захворіє раптом і новий соціалістичний міліціонер на "синдром Луценка".

Тому Партія регіонів на своїй політраді винесла офіційне рішення – їхнім кандидатом у міністри внутрішніх справ є Микола Джига. Він, між іншим, на кожному кроці заявляє, що не хоче іти на цю посаду.

Кандидатура Джиги буде сприйнята на ура Максимом Курочкіним, який уже другий тиждень томиться в ізоляторі – кажуть, що саме через Джигу він організував наїзд на Костянтина Григоришина з пістолетом і наркотиками восени 2002 році, а восени 2006 – захоплення дніпропетровського базару "Озерка".

Але за Джигу не будуть голосувати соціалісти. По-перше, слід Джиги у справі Гонгадзе робить його неприйнятним для СПУ. По-друге, вони наполягають, щоб МВС очолював соціаліст.

Кандидат номер один на цю посаду – нинішній лідер фракції Василь Цушко. Подейкують, що його розмова з Януковичем виглядала приблизно так: "Вікторе Федоровичу, ви ж стали прем’єр-міністром після роботи донецьким губернатором – то чому я не можу стати міністром внутрішніх справ після роботи губернатором Одещини?"

Інший претендент на посаду голови МВС з числа соціалістів – "сірий кардинал" в оточенні Мороза Ярослав Мендусь. Дехто називає зовсім екзотичну версію – начебто зять Валентини Семенюк, полковник Служби зовнішньої розвідки.

Побачивши, як донецькі та соціалісти стикнулися лобами в боротьбі за міністерство внутрішніх справ, на цьому почали грати й комуністи. Вони запропонували відразу декілька кандидатур з числа представників колишнього керівництва міліцією.

Коли ситуація почала заходити в глухий кут, антикризова коаліція вирішила порадитися з Януковичем – а він, як на лихо, поїхав у турне Москва-Донецьк.

Прем’єру буде непросто повернутися в Київ до 13 години п’ятниці – коли має закінчитися цей сесійний тиждень. Потім буде перерва в засіданнях парламенту на десять днів. Так що не виключено, що нового міністра внутрішніх справ не буде до середини грудня.

Більше того, у Луценка є шанс і далі залишитися на посаді.

По-перше, термінове повернення до відставки Луценка викликає сумніви з точки зору регламенту. За однією з версій, якщо дотримуватися процедури, питання знову розтягнеться на тижні – а там Новий рік і канікули.

По-друге ж, рятівником Луценка може стати президент. Для цього треба мати достатньо політичної сміливості та сказати Януковичу щось на кшталт: "Я не підпишу бюджет, якщо ви, Вікторе Федоровичу, і далі будете чіпати моїх міністрів!".

Тим більше, що на підході, крім звільнення Луценка – ініційована Партією регіонів відставка Тарасюка і Гриценка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді