Нова бійка в офісі Януковича: Тарасюка не пустили на Кабмін

Середа, 20 грудня 2006, 17:59

Протистояння між прем'єр-міністром Януковичем та міністром закордонних справ Тарасюком продовжує набирати обертів, все далі заходячи у глухий кут.

У середу опального урядовця знову не пустили на засідання Кабміну.

Щоправда, тепер на заваді міністру стала не тільки мужня держохорона, але й відважні депутати Партії регіонів, які чомусь переплутали приміщення, де мають відробляти народні гроші.

Фізичне перешкоджання Тарасюку планувалося Партією регіонів заздалегідь, переконаний його рухівський соратник Василь Куйбіда, який разом із ним потрапив до регіонального "котла".

За словами депутата, він та В'ячеслав Коваль зустрілися з Тарасюком у під'їзді для того, щоб "обговорити деякі речі" і, розмовляючи, йшли до зали.

"Нам і на думку не могло спасти, що на шостому поверсі нас очікує півтора-два десятки депутатів від Партії регіонів. Вони запропонували Борису Івановичу піти поспілкуватися з ними", – розповів депутат.

Тарасюк відповів, що охоче поспілкується з регіоналами, але тільки після засідання Кабінету міністрів.

Але тих явно не задовольнила така відповідь. Депутати від Партії регіонів намагалися не пустити Тарасюка на сьомий поверх, де засідає Кабмін.

Втім, Тарасюк, Куйбіда та Коваль разом із ще кількома депутатами після невеличкої штовханини вирвались із кола супротивників. Вони піднялися на сьомий поверх, де натрапили на нові перешкоди.

Лук'янов не пускає Тарасюка. Фото з сайту "Нашої України"

Рамку біля посту охорони, яку обов’язково потрібно пройти, щоб потрапити до зали засідань, зайняв депутат-регіонал Лук'янов. Почалась штовханина, в результаті якої металошукач висотою в людський зріст опинився на підлозі.

На шум відреагували журналісти, які були присутні на засіданні. Під здивований погляд Януковича вони зірвались з місця, щоб знімати скандал дня.

Але не тут-то було. Двері, з-за яких лунали галас і звуки ударів, виявилися зачиненими. Ганна Герман пошепки просила журналістів, які намагалися всім натовпом вибігти з зали через прес-центр, "поважати прем’єра і поставити камери на місце".

Тим часом Янукович без емоцій на обличчі продовжував повідомляти "приємні новини" про розробку нафтових родовищ в Єгипті, бюджет та зовнішні борги України. Потім він запевняв журналістів, що нічого не знав і довідався про інцидент пізніше.

Фото з сайту "Нашої України"

Втім, якщо прем’єр недочув, то інформацію йому все ж донесли. Принаймні, заступник глави секретаріату президента Арсеній Яценюк просив пустити Тарасюка на засідання.

Однак Янукович виявився незворушним.

Наразі Тарасюк обіцяє звернутися до Генпрокуратури щодо хуліганських, на його думку, дій з боку депутатів Партії регіонів.

Але, враховуючи перехід влади до "донецьких" заступників генпрокурора Кузьміна та Пшонки, немає особливої віри у швидку відповідь звідти. Особливо якщо туди першими добіжать 12 регіоналів, яких розштовхав "Рембо"–Тарасюк.

Депутатський хоровод. Фото з сайту "Нашої України"

"Тарасюк піде в суд – і ми підемо в суд. Тарасюк піде в прокуратуру – і ми підемо", – пояснюють свої подальші кроки члени команди Януковича у боротьбі з міністром.

"Наша позиція полягає в тому, що не може якийсь районний суд скасовувати рішення Верховної Ради", – заявив регіонал Лук'янов журналістам.

У відповідь Тарасюк процитував роз'яснення Конституційного Суду від 8 травня 2003 року – яким підтверджено право звертатися до суду першої інстанції щодо звільнення або прийняття на роботу посадових осіб, яких призначає президент або Верховної Ради.

Але цей документ навряд чи зупинить війну проти Тарасюка. У Верховній Раді вже зареєстровано проект закону, згідно з яким тільки Вищий адміністративний суд може розглядати справи про зняття з посад чиновників, призначених Верховною Радою, президентом і Кабміном.

Паралельно Янукович продовжує тиснути на Ющенка.

"Ніякої сенсації не буде. Ми розглянули питання щодо цього інциденту на уряді й ухвалили рішення звернутися до Верховної Ради і президента у зв’язку з цією ситуацією. Ми просимо президента призначити тимчасово виконуючого обов’язки міністра закордонних справ для того, щоб врегулювати це питання", – заявив прем’єр після засідання.

"Згідно з законом, це має бути перший заступник міністра. Краще президенту визначитися. Бо якщо він не визначиться, то Верховна Рада зробить це за нього", – пригрозив Янукович.

Якою буде відповідь – поки невідомо. Арсеній Яценюк залишив засідання в розпачі, сказавши, що поки плану дій на Банковій немає.

Станом на 18 годину вечора реакції президента чи його секретаріату не було.

Як відомо, саме Ющенко спровокував рішучість Тарасюка – минулого тижня в інтерв’ю естонській пресі президент дорікнув: "Якщо міністр закордонних справ не прийшов на засідання уряду, то мені важко його захищати. Якби його не пропустили в якісь двері, то тоді можна було обговорювати це питання в прокуратурі", – сказав глава держави. Тоді ж Ющенко запропонував: "Якщо міністр хоче, щоб президент пішов з ним, то я готовий це зробити".

Обговорити ситуацію з Тарасюком Ющенко і Янукович мали нагоду вже на святкуванні дня міліції. Втім вираз їх облич навряд чи свідчить про цю неприємну дискусію. Фото Миколи Лазаренка
Обговорити ситуацію з Тарасюком Ющенко і Янукович мали нагоду вже на святкуванні Дня міліції. Втім вираз їх облич навряд чи свідчить про цю неприємну дискусію. Фото Миколи Лазаренка

На останній інцидент з Тарасюком наразі реагують тільки партії – "Наша Україна" погрожує ініціювати відставку Кабміну, а БЮТ саркастично зазначає: "Судячи з темпів реставрації кучмівського режиму, час, коли звільнених із уряду відправлятимуть у СІЗО і в’язниці, вже не є далекою перспективою".

А, враховуючи останні прохання Партії регіонів до силовиків приструнити опозицію, яка заважає трудитися відомому благодєтєлю всіх киян пану Черновецькому, сарказм БЮТ не такий уже й безглуздий.

І якщо ситуація розгортатиметься подібним чином й далі, то бійка, яка відбулася між Євгеном Червоненком і охоронцем приймальні Януковича у вересні, виглядатиме не чимось надзвичайним, а невинною розминкою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді