Ющенко загадав на день закоханих другий універсал

Середа, 10 січня 2007, 19:24

Схоже, Україні загрожує друга універсаліада. У середу президент Ющенко, прем’єр Янукович та спікер Мороз домовилися про проведення 14-15 лютого круглого столу з підготовки "Дорожньої карти" виконання Універсалу національної єдності.

Такий підсумок майже 5-годинної бесіди в кабінеті президента.

Вона відбулася після чергової фази загострення паперової війни. Мало чого добившись від коаліції у бюджетній війні, Ющенко подарував Раді на Новий рік три вето. Та у відповідь, вже у новому році, огризнулась – і подолала вето президента з принципового для нього питання про ринок землі.

У відповідь Ющенко через свій секретаріат пригрозив піти в Конституційний суд. Але, натомість. наступного дня прийняв ходоків з Грушевського.

Меню зустрічі складалося не з чаю з бубликами, а з підготовки спільної редакції закону про Кабінет Міністрів "відповідно до Універсалу національної єдності", а також вирішення питань, пов’язаних із призначенням заступників міністра внутрішніх справ та завершення процедури вступу України до СОТ.

Крім того, на десерт президент запропонував узгодити спільний план діяльності щодо законодавчого врегулювання функціонування ринку землі та обговорити підготовку нормативної бази щодо поетапного підвищення мінімальних пенсій та зарплат відповідно до постанови Верховної Ради від 22 грудня 2006 року.

Після 5 годин спілкування Ющенко заявив, що "ця зустріч дала змогу зняти певну частину тих гострих питань у стосунках".

"Ми сьогодні провели консультації, мета яких – сформулювати концепцію 2007 року, спільний план дій щодо політичних, соціальних, економічних ініціатив. Мета – сформулювати такий план роботи інституцій на 2007 рік, який би ілюстрував суспільству спокій, демонстрацію взаєморозуміння, толерантності по ключових питаннях", – сказав президент.

План "перемир'я" писатиме група з представників секретаріату президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, яка опрацює всі ініціативи та узгодить відповідний документ.

На переконання Ющенка, нагальним питанням співпраці має стати організація конституційної комісії з внесення змін і доповнень до чинної Конституції.

"Ми не торкалися змістовної частини цих ініціатив, а говорили про гармонізацію поглядів на внесення змін до Конституції і про досягнення порозуміння", – сказав президент. "Якщо ми хочемо вдосконалити систему державної влади, то ми повинні говорити про внесення змін і доповнень до Конституції", – наголосив Ющенко.

Організовувати владу по-новому сторони почнуть з підготовки нового закону про Кабмін. На зустрічі Ющенко дав зрозуміти, що ухвалений перед новим роком закон не підпише.

"В Універсалі ми домовилися, що над цим законопроектом працюємо всі разом, формуємо солідарну позицію, яку потім підписує президент", – наголосив президент.

Але закон про Кабмін – це ще не все. Ющенко все ще не полишає сподівань добитися від антикризової коаліції та її лідерів виконання універсалу національної єдності. Для чого збирає... другий круглий стіл.

"Темою номер один для національного круглого столу, який ми плануємо провести 14-15 лютого, може бути формування дорожньої карти 2007 року на базі Універсалу національної єдності, який ми підписали минулого року", – повідомив Ющенко журналістам у середу.

Після зустрічі обличчя трьох керівників держави виглядали так, наче їх тиждень годували гіркою редькою.

Однак спікер Олександр Мороз подякував президенту за ініціативу проведення зустрічі, назвавши її "певною відповіддю на очікування суспільства щодо організації співпраці між гілками влади у 2007 році".

У свою чергу прем’єр Віктор Янукович у своїй промові приєднався до "позитивної тональності" виступів Ющенка і Мороза і повідомив про домовленість між владними інститутами зробити ревізію рішень, ухвалених у минулому році.

"Розподіл повноважень і відповідальність гілок влади перед суспільством, безумовно, це питання принципові, але я погоджуюся з Віктором Андрійовичем, що ми обов`язково найближчим часом повинні все це привести у відповідність до українського законодавства та Конституції. З тих питань, з яких дійсно необхідні зміни в Конституцію або вдосконалення, у нас відбудеться дискусія", – сказав Янукович.

Чим закінчиться дискусія, невідомо, але у Мороза і Януковича є шанс подарувати Ющенку на день народження ще один універсал.

Всі фото Михайла Марківа

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді