Тимошенко пішла на Голгофу

Понеділок, 15 січня 2007, 09:36

Відмолити гріхи, отримати благословення, натхнення і масу незабутніх вражень. Такий подарунок зробила собі на старий новий рік Юлія Тимошенко.

Після складної п'ятниці у парламенті лідер БЮТ вирушила до Ізраїлю, а саме – в Єрусалим.

Подорожуючи святими місцями, Тимошенко мала змогу задуматися, наскільки правильними є її кроки, і чи варта гра свічок. Наприклад, ситуативна дружба з Януковичем.

Хоча сама вона головну думку візиту на Святу землю сформулювала інакше.

За словами Тимошенко, вона прибула до Єрусалиму у важкий час, коли багато людей та помаранчевих лідерів втратили віру.

"Я приїхала набратись сил, доторкнутись до святинь, пройти шляхом Христа і зробити багато речей, що відроджують віру", – розповіла лідер БЮТ.

Зранку без участі журналістів Тимошенко відвідала стіну плачу та музей Холокосту.

"А ваш прем'єр вже був сьогодні тут!", – повідомив адміністратор на вході до музею.

Журналісти здивувалися – Віктора Януковича тут ніяк не планувалося – а потім поправили: "Екс-прем'єр".

Юлію Тимошенко вони побачили лише в другій половині дня біля "Цитаделі Давида" – найдорожчого готелю міста (номер коштує до 2,5 тисяч доларів). Тут зупинилась команда Тимошенко, а також кілька депутатів, зокрема Олександр Фельдман. У "Цитаделі Давида" жила держсекретар США Кондоліза Райс.

Із готелю, в супроводі отця Серафима, Тимошенко вирушила до Храму Гробу Господнього.

Кортеж із мерседесу і двох мікроавтобусів зупинився біля Сміттяних воріт. Звідти через Яфські ворота у супроводі воєнізованої охорони з автоматами Тимошенко та її групі довелося йти на Голгофу.

Тимошенко знаходиться під охороною

Вузькі вулиці – не більше метра завширшки – забиті сувенірами для туристів, ятками з пахлавою, іудейськими прикрасами, китайським одягом і взуттям, буряками та цибулею.

Такі вулиці побачила Тимошенко в Ізраїлі

Під ногами крутяться маленькі арабенята, що просять копійку і намагаються зазирнути в чужу кишеню. І ще трактори, які сунуть невідомо куди через настільки щільний натовп, що підкинуте вгору яблуко не долетить до землі.

Усе це живе окремим життям, не зважаючи на жінку в білому пальто від "Луї Вітон" на високих підборах, яка в супроводі тридцяти осіб іде до храму.

"Ату!", – автоматник розвертається і знаком показує трактору, що йому доведеться почекати.

Храм Діви Марії, місце, де Ісус зцілив каліку, в'язниця, де тримали Христа. Тимошенко із зосередженим обличчям слухає біблійні оповіді отця Серафима та свого перекладача, молиться в присутності преси і без неї.

"Тут впав Христос, коли йшов на Голгофу і, щоб підвестись, взявся за стіну. Доторкніться, ви відчуєте!", - радить їй перекладач.

Тимошенко невпевнено доторкається до стіни. Потім вона скаже, що це було для неї найважчим на всьому шляху.

Найважчий вчинок Тимошенко

А ще її вразила історія, розказана на порозі одного з храмів. Коли, йдучи на страту, Христос підійшов до порога, його долю можна було б врятувати, якби хтось вступився за нього і сказав, що він засуджений несправедливо. Але ніхто цього не зробив.

"Добро, на жаль, не таке сильне і захищене... Це знакові речі, і людина проходить ці стани – боротьби, каяття... Шкода, що цей шлях повторюється", – сказала Тимошенко по завершенні свого сходження на Голгофу. Історія була розказана, звісно ж, з натяком на український контекст.

Нарешті, Храм Гробу Господнього. Сходи вниз ведуть до гробу Христа. Звичну атмосферу храму руйнує ажіотаж навколо появи Тимошенко.

Храм Господень

Під хрестом ізраїльські фотографи ледь не чубляться, щоб сфотографувати лідерку БЮТ на колінах. Чергу до гробу господнього зупиняють, щоб туди пройшла Тимошенко.

"О, Юля!", – вигукують російські туристи. "А хто це?", – питає решта.

Після Храму Господнього Тимошенко йде на прийом до патріарха Єрусалимського Теофіла, щоб отримати благословення.

Тимошенко на прийомі у патріарха Теофіла

Розмова за зачиненими дверима триває півгодини. Насамкінець Тимошенко і патріарх обмінюються подарунками. Він їй дарує ікону та золотий хрестик, вона йому – книжку про будівництво Володимирського собору.

У подарунок вона отримала ікону...

Але на цьому дарування не закінчується.

"Я маю подарунок для вашого чоловіка. Ваш же чоловік президент, чи не так?", – запитує предстоятель англійською.

Тимошенко посміхається і киває, але, вловивши слово президент, раптом ніяковіє.

"Який президент?" – запитує вона.

"Так, чоловік пані Тимошенко християнин", – виручає Тимошенко її радник.

... та хрестик чи то для Ющенка, чи то для Олександра Тимошенка

Тепер у Юлії Тимошенко дилема – чи подарувати хрестик чоловіку, чи передати Віктору Ющенку, якого мав на увазі Теофіл.

Зате свій хрестик Тимошенко обіцяє носити обов'язково – для більшого натхнення.

"Не можу сказати, що я одразу змінилась, але отримала додаткове натхнення", – сказала Тимошенко після завершення шляху по святих місцях.

На запитання журналістів, чи варто іншим політикам приїздити в такі святі місця, щоб очиститись, Тимошенко відповіла: "З тією ступінню бруду, що є в українській політиці, нашим політикам не те що їздити до святих місць, а жити в церквах треба!".

Представники преси не стали питати в цей день про останні дії Тимошенко в Україні, але натякнули, на прощу ходять, усвідомивши свої гріхи. На що Тимошенко відповіла: "Кожна людина грішна і мусить спокутувати свої гріхи. Я щаслива, що пройшла цей шлях!".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді