Януковичі закручують гайки на газовому ринку

Понеділок, 22 січня 2007, 18:05

Ціна на блакитне паливо в 130 доларів, отримана від "братніх" "Газпрому" та "РосУкрЕнерго" змусила уряд Януковича взятися за закручування гайок на внутрішньому газовому ринку. Процедура ця вилилася в урядову постанову, що побачила світ минулої п'ятниці.

Експерти, що мали змогу з нею ознайомитися, в цілому погоджуються, що нововведення сприятимуть підвищенню газової дисципліни та принесуть фінансові вигоди "Нафтогазу" та "Укргаз-Енерго".

Однак урядовці Януковича не були б собою, якби не "приправили" документ кількома лобістськими тезами, які значно ускладнюють життя опальним західноукраїнським облгазам, контрольованій "Приватом" "Укрнафті", чи, наприклад, неслухняним мерам міст України.

Тезово зміни до постанови Уряду № 1729 від 27 грудня 2001 року наступні:

"Нафтогаз України" визначається єдиним уповноваженим суб'єктом, що займається розподілом газу українського видобутку та визначає його ціну (спільно з НКРЕ);

Постачання палива конкретному споживачу можливе тільки за наявності діючого договору з власником ресурсу. Інакше газову трубу просто перекриють. При цьому в постанові вперше прописано порядок стягнення боргів за природний газ у разі банкрутства підприємства;

Споживачі укладають єдиний договір на постачання та транспортування палива з власником ресурсу (раніше потрібно було мати окремі договори з продавцем та газопостачальною компанією).

Кому продався газ

Варто згадати бурхливу діяльність комісії соціаліста Андрія Деркача восени минуло року, коли виявилося, що 4 мільярди газу українського видобутку дивним чином не потрапили до населення, а опинилися в приватних компаніях і за більш високими цінами були продані промисловості.

Як результат, на початку 2006 року на потреби населення довелося використовувати імпортоване паливо, що стало однією с причин незадовільного фінансового стану "Нафтогазу".

ПРОДОВЖЕННЯ ЧИТАЙТЕ НА САЙТІ "ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді