Форум Тимошенко: ін’єкція совісті, щоб здобути владу

Вівторок, 30 січня 2007, 21:19

Юлії Тимошенко набридли чоловіки, які весь час її кидають, і вона вирішила все робити сама. Тепер лідер БЮТ збирається взяти на виборах стільки голосів, щоб самій сформувати уряд. Для того, щоб місцеві депутати добре попрацювали на потрібний результат, лідер БЮТ зробила їм імперативну ін’єкцію.

У вівторок лідер БЮТ зібрала своїх регіоналів на Форум депутатів місцевих рад до палацу "Україна". Саме тут 9 місяців тому Тимошенко нагородила їх спецмедалями за "видатну участь у виборах", а також почистила ряди від депутатів, які не виявили потрібної ініціативи.

Тепер Тимошенко зібрала депутатів, щоб повідомити їм про нові реалії життя.

На з'їзд лідер БЮТ прийшла з незвичною президією. Уперше в ній не було Олександра Турчинова та Миколи Томенка. Обидва закордоном, із "спецзавданням".

Замість них поруч з Тимошенко – Йосип Вінський, який уже настільки укорінився в блоці, що визначає виступаючих на з'їзді, а також Віктор Пинзеник, чия партія тепер стала повноправним членом БЮТ.

Так виглядає керівництво БЮТ в оновленому складі

Сам Пинзеник, кажуть, зараз займається підготовкою економічних законопроектів для БЮТ, які блок вноситиме до Верховної Ради. Лівий і правий фланг займають давній знайомий Тимошенко з часів ЄЕСУ – Євген Шаго, а також новий лідер СДПУ Євген Корнійчук.

В залі поряд сидять разом Сергій Терьохін і Володимир Бондаренко. Через рік після партійного розлучення – коли верхівка ПРП не захотіла іти на вибори БЮТ, і від партії відкололись міністри Тимошенко – вони знову разом. Задоволені. А от корінні бютівці, здається, в деякому напруженні. Тому перед початком з'їзду дехто з задоволенням випив коньячку і шампанського "БЮТ", випущеного до Нового року.

Я сама

Вже з самого початку з'їзду Тимошенко ставить питання руба – БЮТ більше не грається в коаліційні ігри і бере владу тільки в одні руки.

"Ми маємо сьогодні підвести певну риску під сподіваннями, що ми маємо якихось визначальних партнерів, на яких можна покластися… Я хочу вам сказати, що наша сила є сильною, самодостатньою, і нам нікого не треба тягати за руки, щоб посадити за стіл переговорів і формувати коаліцію", – виклала Тимошенко головну тезу дня під бурхливі оплески залу.

Рядові БЮТівці визначаються. В анкеті питання про імперативний мандат і можливих союзників серед партій
Рядові БЮТівці сконцентровано визначаються. В анкеті питання про імперативний мандат і можливих союзників серед партій.
Упс, а дехто обрав у тимчасові союзники Партію регіонів...

Від сьогодні вона збирається спиратися лише на народ і просить його не плекати ілюзій, що комусь крім її сили треба "боротися з корупцією, реформувати життя, вводити чесні процедури".

Під час цієї полум'яної промови з Тимошенко трапляється нештатна ситуація.

В той момент як лідер БЮТ розповідала про те, що вони були "зайві при розкладанні всіх політичних пасьянсів", в залі вирубили світло. Чотири тисячі присутніх опинилися в темряві. "Опа!", – розсміялася на сцені Тимошенко, а екс-сбушник депутат Кожемякін зблід і побіг з'ясовувати ситуацію.

Андрій Кожемякін: "Світло вимкнули... Це, напевно, не просто так"

Як каже радник Тимошенко Михайло Ливинський, це була проста халатність – хтось просто зачепив кнопку на щитку. Але лідер БЮТ відреагувала на операцію так вдало і оперативно, що можна було навіть запідозрити домашню заготовку.

"Навіть якщо з'їзд нам доведеться проводити в темряві, я хочу сказати, що наша політика стала світла. І саме тому вона потрібна лише народу України", –заявила лідер БЮТ під чергові бурхливі оплески.

Тим часом світло полагодили, і Тимошенко вже в нормальному освітленні продовжила викладати "стратегію на центральному рівні", заразом виклавши свою точку зору на політичну ситуацію.

Тема дня – протистояння прем'єра та президента. Лідер БЮТ переконує однопартійців, що боротьба між прем'єром і президентом іде за кожен сантиметр просування до влади, а через це ганьбиться Україна.

"Ось я тримаю в руках лише два повідомлення Української правди. Одне звучить так: "Американці просять Ющенка і Януковича говорити в один голос". Такого сорому ще Україна ніколи не переживала, коли Америка починає мирити двох посадовців, які, як неповнолітні хлопці в пісочниці, кожен день сваряться", – показує Тимошенко повідомлення.

Не всі бояться імперативного мандату
Не всі бояться імперативного мандату

"Наступне повідомлення "Європа кличе Ющенка і Януковича припинити війну". Це що, стандарти, які мусить демонструвати Україна? Та вони просто однакові, панове. Однакові до мізка кісток", – останні слова Тимошенко вимовила так, що здавалося, зазирни обидва Віктори до залу, їм було б несолодко.

Лідер БЮТ переконує, що саме задля того, щоб розчепити цих двох малюків, її сила і підтримала закон про Кабмін.

Втім, на прес-конференції Тимошенко озвучила й іншу причину.

"Я також переконана, що незабаром законом про Кабмін користуватиметься новий уряд, а законом про опозицію – нова опозиція, яка опиниться там примусово", – додала Тимошенко.

А щоб все це відбулося якомога швидше, лідер БЮТ закликає всіх своїх депутатів докласти усіх правових зусиль, щоб вибори у Верховну Раду відбулися достроково.

А уявляєте Йосипе Вікентійовичу, як ми їм потім....
А уявляєте, Йосипе Вікентійовичу, як ми їм потім....

Тимошенко підкреслює, що зараз політична сила не має права "знову звертатися за підтримкою до людей, яких неодноразово зраджували".

"Я підкреслюю, ми повинні докласти усіх правових зусиль, щоб вибори у Верховну Раду відбулися якнайшвидше. Кримінальна мафія не може правити до 2011 року. І саме тому ми працюємо в Конституційному суді – наша політична сила направила всі необхідні подання", – сказала вона.

Чого саме стосуються подання, Тимошенко не схотіла розкрити журналістам. Але, оскільки право розпустити парламент є лише в президента, то лідер БЮТ, скоріше за все, сподівається отримати в суді тлумачення, що Ющенко таки може скористатися одним зі свої прав.

Їх, як відомо, три – президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо:

1) протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції;

2) протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано персональний склад Кабінету міністрів України;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Найбільше підходить друге. Тим більше, Ющенко вже хотів ним скористатись, але духу не вистачило. Тепер, якщо, звісно, КС допоможе, лідер БЮТ буде тиснути на президента, щоб він таки набрався мужності і виконав свій громадянський обов’язок.

І тільки в цьому разі Тимошенко зможе йти до своєї мети – "одержати абсолютну більшість і формувати уряд".

Можливо, саме заради цього вона ризикнула своїм рейтингом і пішла на угоду з Януковичем в голосуванні закону про Кабмін, щоб самій згодом очолити такий широкоуповноважений уряд.

Але поки що це тільки мета. Щоб підійти до її реалізації у повній всеозброєності, вже зараз Тимошенко організовує роботу в регіонах.

Засідки для конкурента

"Кожен день ви повинні здобувати повагу громадянина. Кожен день, коли ви не здобули повагу громадян, позбавляє нас права наводити порядок в державі", – таку мету поставила лідер БЮТ перед своїми депутатами.

Крім того, вони повинні не допустити, щоб на електоральному полі БЮТ паслися чужинці.

"Майже 30% громадян плюють вслід політикам. Це результат нашої спільної демократичної роботи. Я знаю, що зараз створюються чотири нових партійних проекти, за якими стоять клани, що ці "озимі покоління" вони на телебаченні, в регіонах і починають новий дурман для людей", – зазначила вона.

Тимошенко закликала своїх однопартійців, якщо вони бачать новий політпроект, не допускати, щоб він "задурманював людям голови" і розповідати, хто за ним стоїть.

"Ставайте на засаді. Не допустіть ці нові проекти!" – закликала вона.

"Кожен день ви повинні здобувати повагу громадянина"

Лідер БЮТ так і не розкрила, кого та що вона мала на увазі. На пряме запитання, чи йдеться про нові проекти Луценка і Катеринчука, Тимошенко сказала, що не хоче нікого "не підіймати, ні дискредитувати".

"Мені здається, що ця "Самооборона" найближчим часом зіллється з "Нашою Україною" і це буде оновлена форма "Нашої України", – розповіла Тимошенко "УП".

Луценка конкурентом вона не вважає, бо, як каже, кожен отримає свою нішу. Чи будуть вони разом у парламенті – "час покаже".

Хто в хаті господар

Зараз же у Тимошенко інше завдання – вона наводить лад у своїй хаті. Після 12 січня лідер БЮТ отримала чималу козирну карту – імперативний мандат.

Завдяки ньому Тимошенко зможе поновити статус кво в регіонах – позбутися зрадників і повернути у фракцію стільки депутатів, скільки мала після виборів.

За словами Тимошенко, імперативний мандат стане "ін’єкцією совісті" для депутатів місцевих рад. І збирається битися за нього до останнього.

Микола Баграєв. "А нам, цікаво, "ін’єкцію совісті" теж зроблять?"

На з'їзді Тимошенко вже пригрозила президенту – якщо закон не буде підписано, вони долатимуть його вето, і про це вже "є домовленість". "Закон буде за будь-якої погоди", – запевнила вона.

Поки що ж депутати під страхом смертної кари мають виконувати вказівки лідера. Насамперед - здобувати передвиборчі очки.

Депутати мають інтенсивно попрацювати в регіонах на авторитет блоку, наприклад, добитися зниження комунальних тарифів у регіонах.

"Там, де мери наші – добровільно, там, де немає – силовими політичними методами",– заявила Тимошенко.

'Вінський:
Вінський: "Карати буду за всією суворістю закону"
Візьму портрет лідера, щоб Вінський не пристрів
Візьму портрет лідера, щоб Вінський не пристрів

"Сьогодні ми повинні заповнити своєю діяльністю, своєю турботою ті пустоти, які утворилися. Ми маємо зробити, щоб наша команда не стала черговим розчаруванням. І ми сьогодні на цьому форумі для того, щоб відпрацювати програму, як продемонструвати суспільству, що ми відповідальні, що ми дієздатні", – заявила Тимошенко.

Лише так – в разі дострокових виборів – БЮТ може здобути не 20 і не 25%, а більшість.

"Я хотіла б, щоб через шість місяців ми аплодували одне одному, коли переможемо на дострокових виборах", – озвучила Тимошенко свою головну мету під завісу виступу на форумі.

При цьому згадалося, як у фільмі "Чародеи" головного героя вчили проходити через стіни. "Бачу мету і не бачу перешкод", – казали йому. Герой, як відомо, голову майже розбив, але до мети зрештою дістався…

Всі фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді