Тимошенко: Хмельницький взято. На черзі дружина Януковича?

Середа, 21 лютого 2007, 09:59

Поки фракція БЮТ у Верховній Раді безуспішно намагається внести на голосування закон про комунальні тарифи, лідер блоку продовжує успішно класти на лопатки підконтрольні їй області якраз у цьому питанні.

На цей раз Юлія Тимошенко зробила набіг на Мекку всіх базарних тітоньок України – місто Хмельницький.

На відміну від Вінниці, яка донедавна потерпала від внутрішнього конфлікту в БЮТі, та проблемних Черкас, де блок протистоїть з мером і заразом другом екс-бютівця Бродського Сергієм Одаричем, Хмельниччина для Тимошенко є майже благословенною землею.

На виборах до парламенту БЮТ тут отримав один з найвищих показників – 35,57%, в місцевих радах області – більшість депутатів (86), із них 20 у Хмельницькій міськраді. Крім того, на повторних виборах мером Хмельницького став висуванець БЮТ Сергій Мельник, якого Тимошенко особисто приїздила підтримати.

Отож, у вівторок, 20 лютого лідер БЮТ не боячись ступила на Хмельницьку землю, знаючи, що підтримка їй тут гарантована.

Розминкою для Тимошенко стало проведення першого земельного аукціону в місті, на який було виставлено 6 ділянок. Журналістам вдалося побачити лише один лот – коли 15 соток землі віддали в оренду на півмільйона гривень при стартовій ціні в 20 тисяч.

Тимошенко слідкує за аукціоном

Задоволенню Юлії Тимошенко не було меж – їй вдалося наочно показати, скільки можна заробити на землі, і яка корупція була в цій сфері досі. Адже, за її словами, справжні кошти, які платились за землю, йшли не в бюджет, а на відкати чиновникам.

"Я хочу вам сказати, що порівняно з тим, що відбувається з землею, те, що зробили свого часу з Криворіжсталлю, відпочиває", – заявила Тимошенко після того, як залишила аукціон.

Тепер в її планах – добитися хоча б одного аукціону в Києві, щоб побачити "масштаби клептоманії" у столиці.

"Зараз ми не більшість, а опозиція, але ми не будемо втрачати час", – запевнила лідер БЮТ.

Окрилена успіхом, Тимошенко випурхнула на вулицю, щоб пошвидше застосувати свої вражаючі цифри щодо депутатів міськради. Але натомість потрапила в обійми спантеличеної жіночки.

Та зі сльозами на очах кинулася розповідати Тимошенко, як гірко живеться вчителям у місті, що гроші до них не доходять.

Лідер БЮТ спробувала пояснити нещасній, що якраз вибила в бюджет міста 500 тисяч, але жінку це явно не вразило.

"Ну допоможіть же нам, ці гроші до нас не доходять", – плакалася вона, поки інші жіночки не заглушили її своїми дифірамбами на адресу леді Ю.

Власне кажучи, на цьому і завершилося спілкування Тимошенко з народом у Хмельницькому.

Прихильники БЮТ: нас мало, але ми з прапорами

Якщо у Вінниці і Полтаві на лідера БЮТ збиралися мітинги, то у вівторок у Хмельницькому все обмежилось кількома десятками людей з партійною символікою та ще кількома десятками перехожих, які прийшли подивитися, "яка ж вона є".

Втім усіх їх спіткала невдача, бо Тимошенко зайшла до ради через інший вхід. І поки люди і камери примірялися зафіксувати її вхід до головної будівлі міста, лідер БЮТ уже ділилася з депутатами своїми планами.

Зважаючи на те, що проблема аукціонів для міста вже була вирішена, лідер БЮТ зосередилась на іншій своїй "фішці" – комунальних тарифах. І тут Тимошенко довелося пережити прохолодний душ.

Адже її, разом із однойменною фракцією, звинуватили в організації спланованої піар-акції у вигляді позачергової сесії. Виявляється, питання зі зниженням тарифів депутати хотіли вирішити ще минулої п’ятниці, але тоді його не поставили на голосування.

"4 дні тому наші опоненти проголосували проти внесення на голосування питання щодо відміни рішень міськвиконкому про підвищення тарифів. Сьогодні виникає питання, в чому полягала потреба блокувати ці невідкладні людські потреби у минулу п’ятницю, а зараз скликати позачергову сесію, і тим самим розігрувати політичне шоу", – звернувся до Тимошенко опонент нинішнього мера Микола Приступа, який має другу за чисельністю фракцію в раді.

"Чи можливо передумали за цей час посадовці, які вводили безпрецедентно високі ціни, а потім раптом зрозуміли, що діють всупереч соціально-економічним стратегіям свого лідера?", – запитав він.

Якби ці слова чув гуманітарний віце-прем'єр Дмитро Табачник, то він, безумовно, зрадів би такому доречному підтвердженню свого звинувачення на адресу БЮТ, яке він озвучив напередодні.

Але Тимошенко не розгубилася. Вона швидко перевела розмову на іншу тему, нагадавши опоненту, що за його мерства було продано 40 гектарів землі лише за 148 тисяч. Екс-мер знітився й почав виправдовуватися, що Тимошенко піднесли не ті цифри.

Здалося, що тема піару на комунальці вичерпана, але тут підоспіла регіональна підмога.

Депутат від Партії регіонів Михайло Войтюк зробив "мінорну промову" про те, як міськвиконком і депутати БЮТ, які становлять пів депутатського корпусу в раді, довели хмельничан до "скрутного життя", а тепер влаштовують собі піар.

Він нагадав, що міськвиконком підвищив тарифи в середньому в 2,5 рази, а після того, як депутати поставили питання про їх зняття, заблокували його розгляд.

Тимошенко вираховує, яке місце посяде Хмельницький з новими тарифами

"Натомість, як це добре вміє лідер БЮТ, вони перевели стрілки і написали лист не турецькому султану, а прем’єру з проханням виділити субвенції на покриття комунальних витрат", – поскаржився регіонал і став захищати свого партійного боса, уряд якого начебто і так зробив уже багато для міста.

"Скажіть, Юліє Володимирівно, це що бютівці так не люблять свій народ? Чому вони спершу підступно підвищують тарифи, а тепер вимагають щось від уряду Януковича? Навіщо нам ця спланована акція для піару лідера БЮТ і продовження серіалу?" – запитав він.

Як не дивно, Тимошенко не образилась за слова про піар та вміння переводити стрілки, а навіть про себе розсміялася.

Більше того, вона здійснила прилюдну спробу переманити регіонала на свій бік.

"Я сподіваюсь Михайле Дмитровичу, що на наступні вибори ви підете з нормальними демократичними силами", – запропонувала Тимошенко.

Сам же регіонал після сесії зізнався журналістам, що багато чого в його виступі було "політичною дискусією", а бютівський мер насправді здібний і непоганий хлопець.

Через дві години дискусії Тимошенко таки вдалося провести у хмельницький раді рішення про зниження тарифів на 15% з 1 березня.

І хоч опоненти сумнівалися в користі такого зниження за умови, що збільшилися тарифи на 200%, лідер БЮТ була задоволена, оскільки після цього зниження Хмельницький став найдешевшим комунальним містом.

"Критика була нищівною, але результат все одно отримано", – заявила вона на завершення сесії.

"За" проголосували депутати всіх фракцій. Таким чином, журналісти не змогли пересвідчитися, як працює нова сила у складі БЮТ і "Нашої України".

Незважаючи на те, що Тимошенко і губернатор-нашоукраїнець Іван Гладуняк озвучили декларацію про співпрацю і створення єдиних фракцій на місцевому рівні, депутати стверджують, що поки взаємодії блоків не спостерігається. Натомість "Наша Україна" більш тяжіє домовлятися з тими ж регіоналами. Але це тема вже іншої історії.

Тимошенко отримала чергову перемогу. Тепер, маючи на руках такий красивий результат, вона повернеться на день до Києва, щоб добиватися тепер від Верховної Ради закону про унормування комунальних тарифів.

Лідер БЮТ обіцяє не відступати, поки рішення не буде ухвалене.

"Те, що ми змусили Януковича звернути увагу на це питання – це вже прекрасно. І ми будемо працювати далі", – запевнила Тимошенко.

Цього разу лідер БЮТ не стала розповідати анекдоти про прем’єра. Але все ж знайшла інший спосіб, як його підколоти.

"Я сподіваюсь, що дружина Януковича принесла йому платіжку, щоб він нарешті побачив, скільки вона платить", – заявила лідер БЮТ.

Судячи з усього, вона збирається найближчим часом позмагатися за електоральні симпатії Людмили Янукович і її земляків, які наразі мають найвищі тарифи. Але ця операція буде не з легких.


P.S. Тимошенко вирішила в цей день поєднати тарифи з сімейним життям – після комунальної війни вона повернулась в Київ, щоб привітати дочку з днем народження.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді