Українці не дадуть росіянам переписати історію

Четвер, 22 лютого 2007, 11:42

Світова Ліга українських політв’язнів заявляє, що Росія очорнює ОУН-УПА, щоб виправдати злочини радянського режиму в Україні.

Так голова Світової Ліги українських політв’язнів Богдан Качор прокоментував заяви Російського союзу колишніх неповнолітніх в’язнів фашистських концтаборів, в якій ОУН і УПА звинувачено в пособництві фашистській Німеччині, повідомляє прес-служба Конгресу українських націоналістів.

"Цією заявою росіяни намагаються одним пострілом убити двох зайців: очорнити ОУН-УПА та вибілити злочини московського режиму в Україні", - сказав Качор.

Серед таких злочинів він назвав голодомори 1921-1923, 1932- 1933 і 1946-1947 років, "насильницьку колективізацію, репресії, депортації, катування невинних людей по тюрмах".

Качор заявив, що Росія має "спочатку розібратися з власною історією, зокрема дати оцінку пакту Молотова-Ріббентропа, укладеного державою, спадкоємицею якої є Російська Федерація".

"А вже потім вони зможуть зрозуміти історію національно-визвольного руху українців в ХХ столітті", - переконаний він.

"Я як один із безпосередніх учасників руху опору німецькій загарбницькій політиці в Україні засвідчую, що ОУН боролася проти окупантів усіх мастей за волю України, за що її членів і переслідувало гестапо. Зловленого бандерівця наказували допитати, після чого розстрілювали як злочинця", - підкреслив Качор.

Тому він наголосив, що Світова Ліга українських політв’язнів "обурена заявою колишніх російських в’язнів фашистських концтаборів про нібито співпрацю українських націоналістів з нацистами під час ІІ світової війни".

Качор, який зараз проживає у США, під час ІІ світової війни виконував функції зв'язкового ОУН, у 1943 році був заарештований гестапо за розповсюдження літератури ОУН. Сидів у тюрмах у Бродах, Золочеві та Львові, перебував у концтаборах Німеччини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді