Король став жертвою Огризка

Четвер, 22 лютого 2007, 20:59

Верховна Рада "прокатила" кандидатури міністра закордонних справ та глави Служби безпеки України, запропоновані Віктором Ющенком.

Про низькі шанси Володимира Огризка та Віктора Короля представники антикризової коаліції заявляли відразу після появи цих прізвищ у президентських поданнях. Прямим текстом про ризик провалу претендентів спочатку заявив Віктор Янукович, а потім – Рінат Ахметов.

Втім, перспектива для Огризка і Короля не була однаковою. Якщо кандидата на керівника МЗС ніхто не лобіював, а сам він не охоче йшов на контакт з фракціями, то призначенням Короля на голову спецслужби займався Петро Порошенко.

І, за деякою інформацією, він міг би уже у четвер замовляти святковий фуршет, якби не одночасний розгляд кандидатур Короля і Огризка. Підтримати одного, а іншому відмовити – це виглядало би як підтвердження торгів, які вела антикризова коаліція.

Але, якби цей пакет розірвали, результат міг би бути іншим. Ситуацію ускладнила блокада в парламенті, яка унеможливила будь-які кроки назустріч Ющенку з боку більшості, оскільки це могло виглядати як слабкість та готовність на поступки перед президентом.

У часи, коли повноваження міністра продовжував виконувати Борис Тарасюк, з боку команди Януковича не було претензій до Огризка. Навпаки, вони всіляко підкреслювали, що Тарасюк не має ходити в Кабмін, а замість нього це повинен робити Огризко. Більше того, донецькі обіцяли підтримати будь-яку іншу кандидатуру на МЗС, тільки щоб це був не Тарасюк.

Але тільки-но Тарасюк оголосив про відставку, а Ющенко вніс на затвердження до парламенту його першого заступника, як з боку урядової коаліції почалися розмови, що вибір президента їх не влаштовує.

Зокрема, лідер Компартії Петро Симоненко відкинув, що отримав вказівку з Москві – зате заявив, що "попередньо радився з представниками дипломатичних служб – і вони з жахом думають про можливий прихід Огризка". Втім, чим саме спричинений їхній переляк, комуніст не пояснив.

Цікаво, що хоча тесть Огризка працював у Інституті історії партії при ЦК КПУ, сам претендент в міністри є носієм прозахідного розвитку України.

І його відставку з адміністрації президента Кучми, де він обіймав посаду керівника зовнішньополітичного управління, пояснюють тим, що Огризко не міг забезпечити тодішньому гаранту потрібний результат на виборах-1999 на закордонних дільницях.

Огризко звинуватили в тому, що він другий Тарасюк

З 1999 по 2004 Огризко працював послом у Австрії. Але майже відразу на заміну Огризку приїхав... його син. Зараз він – другий секретар українського посольства у Відні.

Кандидатура Огризка не сприймалася командою Януковича не тільки через його прозахідні погляди, але й через тісні зв’язки з Тарасюком. Зокрема, дехто навіть був переконаний, що в разі призначення Огризка, Тарасюк отримає посаду радника міністра та з сусіднього кабінету визначатиме зовнішню політику України.

Крім того, існує інформація, що умовою добровільної відставки з боку Тарасюка було внесення кандидатури саме Огризка.

Коаліція не пробачила і того, що минулого року в розпал холодної війни між Ющенком і Януковичем листа американському послу про перенесення візиту прем’єра в США вручив ніхто інший, як Огризко.

Тепер антикризовики співають ту ж пісню, коли вмовляли Ющенка відмовитися від Тарасюка: "Внесіть будь-кого, тільки не Огризка!".

Найжаданішим для них є Костянтин Грищенко, який зараз виконує для Януковича функції персонального міністра закордонних справ.

Також януковичі теоретично згодні на Олександра Чалого – нинішнього заступника глави секретаріату, близького до "Індустріального союзу Донбасу".

Ще один несподіваний претендент на МЗС, який не випадає з обойми – Петро Порошенко.

Втім, сам Ющенко заявив, що буде наполягати на кандидатурі Огризка. Президент намагається довести, що саме йому належить зовнішньополітична компетенція.

Шанси Віктора Короля виглядають більш переконливо з багатьох причин. Фактор Порошенка дозволяє сподіватися, що крім голосів "Нашої України" та БЮТ, Короля можуть підтримати дехто з членів антикризової коаліції.

Зокрема, весь парламент бачив, як Порошенко і Клюєв-молодший перешіптувались у четвер, перепробувавши різні колони сесійної зали. І презентом для задобрення команди Януковича міг би бути портфель першого заступника глави СБУ.

Крім того, Порошенка пов'язують дружні стосунки з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним, який допомагає Компартії і до думки якого там дослухаються.

Антикризова коаліція поки не готова коронувати Короля. Усі фото Ганни Андрієвської

Претензії до Короля весь цей час зводилися до того, що Ющенко намагається висадити в СБУ міліцейський десант – в умовах постійної конкуренції між цими двома структурами. Таким чином, упевнені донецькі, президент намагається побудувати ще один силовий орган широкого профілю.

У сесійній залі кандидатура Короля, який обирається до Верховної Ради третє скликання поспіль, не викликала активних обговорень – присутнім він був відомий багато років. Втім, цього дня в парламенті не було депутата, який знає його чи не найдовше – Ріната Ахметова.

У 1995 році Король входив до складу слідчої групи, яка займалася вибухом на стадіоні "Шахтар", в результаті якого загинув Ахать Брагін та ще семеро осіб. І Король разом з прокурорськими працівниками на другий день після донецької трагедії опитував Ахметова.

Як розповідають, на відміну від прокурорських, які тиснули на Ахметова, аби він взяв провину на себе та втік з України, Король поводився коректно.

...Після четвергового провалу іншим претендентом на посаду керівника Служби безпеки джерела називають Ігоря Смешка, якого підтримують Віталій Гайдук та легендарна Віра Іванівна.

Однак за словами Ющенка, він наполягатиме на тому, щоб Король також був вдруге розглянутий депутатами. Президент і в питанні спецслужб намагається захистити своє верховенство перед Януковичем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді