"Укрзалізниця" поставить на рейки двоповерхівки

Вівторок, 27 лютого 2007, 10:16

Незабаром південна залізниця має намір придбати перший двоповерховий потяг.

За словами начальника ПЗ Віктора Остапчука, зараз українські залізничники ведуть переговори про придбання двох'ярусних складів виробництва чеського заводу Skoda.

За попередньою інформацією, купівля першого потяга може відбутися вже на початку 2008 року, повідомляє "Дело".

"Перший потяг буде складатися усього з трьох вагонів: один – першого класу, і два – другого", - повідомив Остапчук.

За словами керівника адміністративної служби ПЗ Володимира Гуляєва, новий електропотяг концерну Skoda – CKD Vagonka відповідає всім параметрам технічної експлуатації залізниць.

Двоповерховий потяг буде вміщувати близько 600 чоловік: 23 пасажири у вагоні першого класу і по 287 пасажирів у вагонах другого.

"Рейки навантаження витримають – потяг хоч і двох'ярусний, але не важкий, вантажні локомотиви і ті важать більше. Висота нового потяга складає близько 4,6 м – це ідеально підходить по висоті контактної мережі", - пояснює Гуляєв.

Водночас, незалежний експерт Олександр Кава відзначає, що, оскільки даний потяг є електропоїздом постійного струму, використовувати його можна тільки на західній частині Львівської залізниці, а також на полігонах Південної, Придніпровської і Донецької залізниці.

"Залізниці центральної України електрифіковані на змінному струмі, і там цей електропоїзд застосовуватися не може", - пояснює експерт.

Максимальна швидкість цього електропотяга – 140 км/год, однак завод-виготовлювач стверджує про можливості подальшого підвищення швидкості до 160 км/год.

"Більш висока максимальна швидкість чеських електропоїздів дозволить зменшити час у дорозі. Найбільш імовірні маршрути для чеського потяга у випадку надходження в Харків наступні: Харків – Дніпропетровськ, Харків – Донецьк, Харків – Сімферополь і Харків – Бєлгород", - припускає Кава.

За інформацією прес-служби ПЗ, орієнтована вартість одного такого потяга – 8 млн. євро. У компанії Skoda – CKD Vagonka потяг із трьох вагонів оцінюють у 7 млн. дол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді