У Черновецького "переводять стрілки" скандальних руйнувань на Омельченка

Середа, 28 лютого 2007, 18:30

Національна пам'ятка історії 1875 року - телеграфний будиночок, який належить до об'єктів вежі №5 "Київської фортеці", був знесений у 2001 році, а не в новорічну ніч 2007 року.

Про це повідомив на прес-конференції в середу в.о. заступника голови Київської міськадміністрації Володимир Головач.

За його словами, такого висновку дійшла комісія з перевірки правомірності проведення будівельних робіт по вулиці Рибальскій, 24/16, і остання фотофіксація телеграфного будиночка стосується 1994 року.

За даними комісії, у 2000 році ЗАТ "Позняки-Жил-Буд" почало будівництво житлового комплексу за адресою вулиця Рибальска, 22-24, дозвіл на інженерну підготовку якого Держархбудконтроль дав у 2001 році.

Комісія також встановила, що відповідно до фотознімків, отриманих аерофотозйомкою, у 2003 році на місці телеграфного будиночка вже знаходилися гаражі і сміттєзбірники.

"Викладені й інші факти дають підставу зробити припущення, що будинок військового телеграфу був знесений ще у 2001 році при виконанні робіт з будівництва житлового комплексу", - заявив Головач.

"Комісія зараз не може зробити остаточний висновок, хто винен і причетний до цього, і в який період будинок був знесений, тому що необхідно провести відповідні слідчі дії, а також судові, будівельні й інші експертизи", - сказав він.

За словами Головача, у цих матеріалах "є ознаки вчинення кримінального злочину" і комісія має намір передати зібрані матеріали в прокуратуру.

Прес-конференція завершилася виїздом журналістів на місце розташування вежі №5, а також передбачуваного розміщення телеграфного будиночка.

Жодних видимих залишків, а також свідчень того, що в передбачуваному місці раніше був розміщений цей пам'ятник історії, журналісти не побачили.

Однак поруч із вежею №5 ще збереглися підземні залишки артилерійського складу-казарми з видимими слідами нещодавнього руйнування наземної частини.

Директор музею "Київська фортеця" В'ячеслав Кулиніч продемонстрував журналістам роздруківки фотографій, зроблених, судячи з усього, з вікон одного з прилеглих житлових будинків.

На них зафіксовані різні стадії руйнування будівельниками наземної частини двоповерхового будинку артилерійського сховища.

На одному зі знімків зафіксовані і розвилки телеграфного будиночка, на місці яких журналісти знайшли добре зачищену ділянку, присипану снігом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді