Ющенко як заручник ситуації з Огризком

Четвер, 15 березня 2007, 20:32

Спроби примирення між Ющенком і Януковичем прожили півдоби. У четвер парламент не став голосувати за кандидатуру Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. Це було головною умовою з боку президента, щоб подати прем’єру свій мізинець.

Те, що Огризко має невисокі шанси, усвідомлювали в порошенківській частині "Нашої України". Не дарма претендент на посаду глави СБУ Віктор Король попросив поточного тижня не розглядати його кандидатуру – щоб не бути знищеним разом з Огризком.

Перебуваючи в одному пакеті з ним, Король має набагато менші шанси, ніж якщо висуватиметься один. А другий варіант дозволить антикризовій коаліції зберегти обличчя в момент, коли в результаті домовленостей вони підтримають його кандидатуру на керівництво спецслужбою.

Формальна причина для перенесення голосування за Огризка – прохання зачекати з питанням про призначення міністра, оскільки він їде до Данії в складі делегації Віктора Ющенка.

Цей "подарунок" зробив Віктор Балога, який направив до парламенту листа відповідного змісту на бланку секретаріату президента. Через шість годин він відкликав послання, але антикризова коаліція не захотіла відмовлятися від подарованого приводу.

Посилаючись на перший лист Балоги та ігноруючи другий, спікер Олександр Мороз скористався помилкою глави секретаріату президента. Відчуваючи, що його роблять крайнім, Балога пішов на безпрецедентний у історії канцелярської роботи крок – офіційно, через свою прес-службу поширив два листа з корешками, де вказувався час їх отримання у Верховній Раді.

Документи підтверджують: спочатку Балога листом за 13:55 просить перенести розгляд питання, а потім відкликає свій перший лист, і в парламенті про це знають уже о 17:45 середи.

Але крім цієї, було багато інших причин тримати Огризка у підвішеному стані. Головна з них – це поїздка Тимошенко до аеропорту "Бориспіль", щоб переговорити з Ющенком перед його відльотом на два дні до Копенгагену.

Джерела в БЮТ розповідають, що свідком появи Тимошенко у VIP-терміналі були урядовці Дмитро Табачник та Василь Цушко, які проводжали Ющенка.

Раніше Ющенка до аеропорту проводжав Янукович (літо 2006). Зараз - Тимошенко (весна 2007). Фото прес-служби президента

Схоже, Цушко з Табачником і повідомили своєму шефу про незаплановану зустріч Ющенка і Тимошенко, а після цього антикризова коаліція різко передумала голосувати за Огризка. Очевидно, побоюючись, що Ющенко їх кине – отримає міністра закордонних справ і під впливом Тимошенко відмовиться виконувати інші пункти домовленостей.

За свідченнями джерел в оточенні президента, тригодинна розмова Ющенка з Януковичем і Морозом, яка відбулася напередодні на Банковій, майже повністю була присвячена темі Огризка. Президент наполягав, що визначати – хто буде міністром закордонних справ – є виключно його компетенцією.

І начебто було досягнуто домовленість, що ціною голосів антикризової коаліції за Огризка буде підписання Ющенком змін до бюджету, яких вимагає Янукович.

Ще одна причина непорозумінь з Огризком – комуністи, які почали погрожувати, що в разі голосування Партії регіонів за цю кандидатуру вони можуть вийти з коаліції.

Це були не жарти – у четвер зранку Янукович спеціально приїздив до парламенту, щоб поговорити з Симоненком на небезпечну тему.

Крім того, проти компромісу з Огризком виступили рідні соратники прем’єра.

У четвер зранку кандидат в міністри провів зустріч з керівниками підгруп фракції Партії регіонів, звідки донецькі депутати вийшли з важкими думками в голові.

По-перше, Огризко принципово розмовляв з ними українською – і в тих випадках, коли питання до нього було російською.

По-друге, Огризко прямо пообіцяв, що буде дотримуватися зовнішньополітичного курсу, проголошеного Ющенком – зокрема, і на вступ до НАТО. Цю тезу він підтвердив навіть коли члени Партії регіонів нагадали, що засади зовнішньої політики визначають вони.

Ще одним подразником стали слова Огризка, що Чорноморський флот Росії займає в Криму 18 тисяч гектарів, за що Україна не отримує гідної компенсації. На це донецькі почали згадувати помаранчевих, за влади яких, на їхню думку, "відбувалося розбазарювання ще в більших обсягах".

(Напевно, зараз з цим явищем покінчено – і гольф-клуб, який будує на узбережжі Чорного моря друг Януковича Антон Пригодський, є зразком прозорості при ухваленні рішень).

Але у нинішнього краху Огризка є ще одна причина – візит Ющенка до Москви, який запланований наступного тижня. Відсутність на цей момент керівника МЗС не тільки відбивається на підготовці заходу. Приїзд до Путіна без чинного міністра закордонних справ буде читатися як красномовний жест – що український президент не контролює ситуацію в державі. А, відповідно, такий політик і тиску піддається легше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді