Атаку Януковича відбили отрутою проти пацюків

П'ятниця, 16 березня 2007, 21:02

Загострене бажання примирення, яке виникло на початку тижня між Ющенком і Януковичем, під кінець робочих буднів ознаменувалося новим витком війни двох таборів за перерозподіл державних підприємств.

Команда прем’єра почала ще одну кампанію, щоб остаточно зачистити грошові потоки від людей Ющенка. Відбувалося це з елементами детективу та в інтер’єрі, характерному для рейдерських атак.

Після приходу Януковича на посаду глави уряду Ющенку по суті вдалося зберегти контроль над трьома державними гігантами – "Укрспецекспорт", "Ощадбанк" і "Укрексімбанк", які залишилися під проводом помаранчевих менеджерів.

Спроби заміни управляючих "Укрспецекспорту" тягнуться з осені минулого року, коли Андрій Клюєв запропонував голові компанії Сергію Бондарчуку добровільно звільнитися. Потім було ще багато спроб вплинути на керівника монопольного торгівця військовою технікою включно з перепідпорядкуванням "Укрспецекспорту" уряду і перевірками Контрольно-ревізійного управління та податкової.

Нинішня атака ініційована персонально Януковичем, який 12 березня видав доручення: "У десятиденний термін внести пропозиції щодо реорганізації компанії "Укрспецекспорт" в концерн "Укрспецекспорт". І в число людей, яким адресовано виконати цей наказ, нинішній керівник підприємства не входить.

Але якщо питання підпорядкування "Укрспецекспорту" під Януковича є лише перспективою, "Ощадбанком" антикризова коаліція зайнялася безпосередньо у п’ятницю.

Для зміна голови правління була скликана наглядова рада – всупереч позиції Ющенка, який визнав частину членів ради нелегітимними. Президент направив подання до Конституційного Суду, одночасно призупинивши дію постанови Кабміну, якою були призначені п'ять членів спостережного органу.

Причина в тому, що за квотою уряду членами наглядової ради стали керівники органів державної влади Сергій Тітенко (глава Нацкомісії регулювання електроенергетики) і Петро Андрєєв (керівник Контрольно-ревізійного управління), яким таке суміщення двох посад заборонено Конституцією.

Однак уряд задумав позбавити Ющенка козиря і поміняв постанову – замість проблемних Тітенка та Андрєєва до наглядової ради ввели двох інших осіб, близьких до Андрія Клюєва і Миколи Азарова.

Втім, для успішного завершення операції антикризовій коаліції треба було виграти в часі – вони повинні були встигнути зібрати наглядову раду до того, як Ющенко оскаржить і цю постанову Кабміну в Конституційному суді.

Тому текст документу тримався у секреті та не оприлюднювався до настання моменту "ікс" – 16 години п’ятниці, коли були призначені збори. Тож на сайті уряду постанова була вивішена о 15:50.

Але навіть цих десяти хвилин теоретично могло вистачити, щоб Ющенко зробив подання до КС і позбавив легітимності урядову частину наглядової ради.

Відчуваючи цей ризик, в уряді пішли на хитрість з елементами підлогу. За десять хвилин до моменту, коли мали розпочатися збори, на сайті Кабміну з'являється текст постанови під номером 433. А після 16 години цій же постанові присвоюється інший номер – 432.

Комбінація нагадує трюк "кукла", який на зорі незалежності практикували під ЦУМом валютні міняли. Адже, якби Ющенко протягом цих десяти хвилин почав оскаржувати постанову, то вона б стосувалася документу під номером 433, який зрештою не мав би жодного стосунку до складу наглядової ради. Відтак, Банкова пішла б по хибному сліду, а її спроби запобігти зміні менеджерів "Ощадбанку" були би безрезультатними.

Однак нинішній керівник банку Олександр Морозов вирішив не здаватися без бою і також застосував заборонені прийоми з практики рейдерської боротьби. Він оголосив, що у п’ятницю за годину до проведенням наглядової ради на території "Ощадбанку" будуть... травити пацюків.

Всіх співробітників банку відправили додому, а на кожному кроці всередині приміщення повісили оголошення: "Шановні колеги! Згідно наказу №79, 16.03.07 буде проведено комплекс санітарних заходів з профілактичної дезинфекції дератизації приміщення банку. У зв'язку з цим, просимо всіх звільнити приміщення до 15 години".

Сам Морозов ліг у лікарню, захистившись таким чином Трудовим кодексом, який забороняє звільняти до одужання.

Однак члени антикризової коаліції не злякалися отрути і о 16 годині стали збиратися в "Ощадбанку" з твердим наміром перебрати фінансову установу під свій контроль.

Був навіть визначений щасливець, якого нова влада збиралася поставити керівником банку. Це – Анатолій Гулей, який прийшов на посаду заступника голови правління в часи, коли "Ощадбанк" контролювався покійним Ігорем Плужніковим, а з призначенням Морозова був звільнений.

Серйозність намірів підтверджувала і поява у небезпечному приміщенні прикриття – також характерного елементу рейдерства – депутатів від Партії регіонів Миколи Круглова, Ірини Антипенко і Артема Пшонки.

Головними кураторами зміни влади в державних банках є брати Андрій та Сергій Клюєви, які вже кілька місяців борються за цю установу. Наглядова рада "Ощадбанку" формується квотно – по п'ять осіб від президента, Кабінету міністрів і Верховної Ради.

Але присутність людей Ющенка є взагалі необов’язковою. Бо для ухвалення рішення необхідно десять голосів, тобто сумарно представників уряду і парламенту. З цього числа дев'ять людей контролює антикризова коаліція, одного – блок Тимошенко. Враховуючи розклад голосів, самі від бютівця залежить, хто буде далі здійснювати контроль над державним банком.

Квоту БЮТ в наглядовій раді обіймає Микола Суганяка, який з 2003 керівником цієї установи, але у 2005 був відсторонений з посади Нацбанком – як кажуть, за фінансування "Ощадбанком" проектів каналу "Інтер".

Всупереч клятвах в дружбі, які лунали з боку Тимошенко на адресу Ющенка, її представник прийшов на засідання наглядової ради, ініційоване антикризовою коаліцією.

За словами очевидців, напередодні Суганяка повідомив Тимошенко, що не зможе відмовити братам Клюєвим у прагненні змінити владу в "Ощадбанку", оскільки від цього залежить його майбутнє та його родини.

Тож, враховуючи безстрашність представників антикризової коаліції та БЮТ перед хімічною отрутою, їм ніщо не заважало вже у п’ятницю усунути лояльного Ющенку керівника "Ощадбанку". І в якийсь момент перед кабінетом, де засідала наглядова рада, загорівся надпис "Тихо! Іде засідання".

Однак врятував помаранчевий менеджмент "Ощадбанку" представник... Соцпартії у наглядовій раді Микола Бордюгов. Він "за станом здоров'я" не з'явився на збори. Таке погіршення самопочуття, яке трапляється в однієї з важливих персон, також є характерним в рейдерських сюжетах.

Зрештою, на п’ятничному засіданні не виявилося кворуму, і перший тайм бою виграв Морозов. Схоже, такого повороту не очікував навіть нинішній глава наглядової ради Олег Рибачук, який перед цим спрогнозував, що збори таки відбудуться.

Наступна спроба зібрати наглядову раду запланована на 12 годину понеділка. Але доля банку може бути вирішена за дві години до того – коли о 10 ранку має розпочатися зустріч Ющенка і Януковича, вчергове присвячена їх загостреному бажанню помиритися...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді