Невдале маскі-шоу в офісі Луценка, або Яєчний теракт-2

Середа, 21 березня 2007, 16:32

Дежа вю, яке цього вівторка подарували опозиціонерам слідчі прокуратури, обшукавши помешкання Юрія Луценка, у середу повторилося ще з більшою силою і нагадувало машину часу.

Здавалося, що обшук, влаштований в офісі "Народної самооборони" у Києві, відбувається не у березні 2007, а у жовтні 2004, а місце події – не "хрущовка" на Дружби Народів, а офіс "Пори" на Подолі.

Все розпочалося о 7:30 ранку, коли в помешкання одного з лідерів київської "Народної самооборони" Ярослава Годункова завітали міліціонери з вимогою пройти з ними і "поспілкуватися".

А вже о 9-й співробітники Печерського райвідділу МВС вже були в квартирі його брата, де розташований офіс "Народної самооборони".

Причиною для обшуку стало те, що у понеділок в підвалі будинку, де розташований офіс, знайшли вибухівку. Наступного дня публікація про те, що Луценко ледь не підірвав пів-Печерська, з'явилася в газеті "Сегодня".

Після цього Печерський райсуд Києва видав дозвіл на обшук.

Міліція не пускає журналістів всередину квартири
Коли близько десятої ранку до офісу прибули журналісти, в помешканні у всю тривали слідчі дії, а двері квартири охороняли три міліціонери, які не пускали нікого всередину і не випускали назовні.

Близько одинадцятої з квартири, взятої в облогу журналістами і правоохоронцями, вийшов Годунков. З криками: "Зараз наших людей будуть затримувати і саджати у бобік!" він прорвався на вулицю і попрямував до відповідної сірої міліцейської машини з ґратами на вікнах.

Проте маскі-шоу з відправленням соратників Луценка до СІЗО і ляганням під колеса так і не сталося. В наручниках з офісу нікого не виводили і, як стало зрозуміло пізніше, для цього не було жодних підстав.

Близько дванадцятої обшук закінчився, і з квартири почали по черзі виходити свідки події - депутати, юристи і поняті.

Депутат київської облради і прихильник "Народної самооборони" Микола Стельмах одразу ж повідомив, що жодного вибухового пристрою чи інших небезпечних речей в офісі не знайшли.

Один з понятих потрапив у телевізор
"Тільки що підписали протокол, що ні вибухівки, ні зброї знайдено не було", - сказав він.

При цьому Стельмах звернув увагу на понятих, які не були мешканцями цього або сусідніх будинків.

"Міліція привезла їх з собою, і обличчя в них доволі бомжуваті", - поскаржився він.

Як стало зрозуміло пізніше, поняті і справді не мешкали в будинку, де проводився обшук. До того ж, один з них був явно в нетверезому стані. На питання про те, як він опинився в офісі "Народної самооборони", він відповів: "До мене дільничний зранку зайшов, попросив піти".

З другим понятим взагалі сталася незрозуміла історія. Свідки кажуть, що він потребував оперативного медичного втручання, і мав направлення на операцію в районну лікарню, проте правоохоронці відмовилися його відпускати і викликати "Швидку".

Коли ж понятий таки вийшов, стан його і справді був таким, що він не зміг сказати нічого, крім: "Та пропустіть, блін!"

Після того, як ні з чим з квартири вийшов останній слідчий, Годунков здійснив для журналістів екскурсію обшуканим помешканням.

У квартирі валялися плакати з символікою "Народної самооборони" і футболки "Пори". "Зніміть виламаний замок!", - керував журналістами Годунков.

"От, знайшли яйця", - пожартував він, вказавши на три лотки цих "тупих і важких предметів", які стояли посеред столу.

А тим часом на подвір'ї будинку зібрався невеличкий мітинг. Поки адвокат власника офісу Наталя Лич давала коментарі журналістам, допитливі бабусі почали сперечалися, кому все ж таки вигідне це шоу.

Одні казали, що "піар Луценка" влаштував він сам, "поскликали журналістів, і тепер він герой". Інші стверджували, що вибухівку підклали вороги "Народної Самооборони", і такою є розправа влади над опозицією.

Виламаний замок в офісі Луценка
Юрист же Годункова повідомила, що після знайденої у підвалі зброї, Печерський суд видав постанову, яка говорить про те, що в квартирі могли знаходитися "речі, предмети, здобуті злочинним шляхом та інші предмети, які можуть мати значення для встановлення істини по справі".

"Тобто, будь-який олівець, аркуш паперу можна вважати річчю, здобутою злочинним шляхом", - сказала Лич.

Ще вона обурилася тим, що обшук проводився саме в офісі "Самооборони", хоча підвал, в якому знайшли вибухівку, є приміщенням загального користування.

"Правоохоронці не пояснили, як і не сказали, чи проводився обшук в інших помешканнях цього будинку. Постанову нам дали почитати, але довгий час не показували нам її копії для того, щоб щось зрозуміти", - розповіла Лич.

За її словами, правоохоронці також відмовилися випускати з квартири "будь-кого з тих, хто був присутній на обшуку для того, щоб вони не могли дати пояснення пресі".

"Нічого не вилучили, єдине, що спромоглися знайти правоохоронці в приміщенні – це три лотка яєць", - повторила юрист підсумок обшуку.

Годунков демонструє протокол, в якому написано, що те, що шукали, не знайшли
Годунков же впевнений, що "арсенал зброї" під офіс "Народної Самооборони" підкинули спеціально.

"Коли підкидали, вони не розраховували, що лінолеум, під який підкидали, закінчується у нас прямо перед дверима", - сказав він.

За словами мешканців будинку, подія з вибухівкою сталася у понеділок, коли на дверях підвалу раптом з'явився замок, якого раніше не було.

Жителі кажуть, що першою встановлений кимось замок побачила майстер ЖЕКу. Вона ж нібито і зателефонувала до міліції, яка виявила у підвалі вибухівку. Про те, хто міг встановити замок і закласти у підвалі зброю, вони не знають.

Слідчі ж, які виходили з офісу "Народної самооборони" після невдалого маскі-шоу, відмовилися спілкуватися з журналістами.

Натомість вони передали Годункову повістку, в якій було сказано з'явитися до райвідділу міліції у кримінальній справі. У якій саме – вони не повідомили, попросивши Годункова подзвонити за зазначеними у повістці телефонами.

Годункову вручили повістку
Та вже після того, як вся преса роз'їхалася, лідера київської "Самооборони" знову перестріли слідчі, які запросили його поїхати до головного управління МВС Києва, не очікуючи 15.30.

Чи закінчився допит для Годункова так само добре, як для його шефа Луценка, поки невідомо.

Проте за результатами обшуку в офісі "Народної самооборони" слідчі можуть записати до протоколу лише одне – люди Луценка готували новий яєчний теракт.

P.S.: За даними прес-служби "Народної Самооборони", у середу представники міліції також провели обшук на квартирі голови київського міського осередку "Антикримінального вибору" Миколи Бабія.

Усі фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді