Луценко в Житомирі. Як перетворити "маразматичних драконів" на собаку Павлова

Субота, 24 березня 2007, 18:13

Незважаючи на те, що 20 березня Юрія Луценка посадили на підписку про невиїзд, він продовжив свій тур регіонами України. Індульгенцією йому на те стало рішення суду, яке призупинило розгляд прокуратурою кримінальної справи. У п’ятницю він перевірив на міцність нерви влади у Житомирі.

Чесно кажучи, так відверто владу ще, здається, публічно не лаяв ніхто. Віктор Янукович отримав епітет "маразматичний" разів десять, Василь Цушко обзавівся "колгоспною водокачкою", Азаров отримав нове прізвище "Дапашліви", а Анатолію Кінаху двічі був згаданий анекдот про робота.

Луценко відривався на опонентах за кожен сантиметр своєї квартири, протоптаної прокурорськими черевиками.

Спершу він сказав все, що думає про владу пресі, потім – 7-10 тисячам людей, що зібралися на площі Корольова в Житомирі.

Убити дракона

Першою жертвою Луценка в Житомирі стала раніше очолювана ним міліція. Лідер "Народної самооборони" на прес-конференції заявив, що правоохоронна система знову перетворюється на репресивну машину щодо інакомислячих, а також механізм по відбілюванню мафії в Україні.

"Вийнявши таке інородне тіло, як Луценко, ця система знову почала працювати в заданому кучмістами режимі", - зазначив він.

"Я вперше скажу, що спеціально призначений новий заступник Цушка пан Землянський очолює проект "Анти-Майдан". І саме він займається і координує провокації щодо громадських активістів, як "Народна самооборона", так і інших громадських організацій, які не хочуть миритися з нинішнім бєзпрєдєлом уряду реваншистів," – наголосив Луценко.

Він знову звинуватив свого наступника Василя Цушка в закупівлі спецтехніки, кийків, бронежилетів на 25 мільйонів гривень, начебто для придушення масових акцій.

І звісно ж лідер "Народної самооборони" не лишив без уваги заяву нинішнього міністра внутрішніх справ, в якій він закликав рядових дільничних зупинить помаранчеву шизофренію.

"У даному випадку я закликаю до активності громадян, які мають право на вільне зібрання, і ніхто не може заборонити їм це робити. Ні Вася з колгоспної водокачки, який каже, що не треба ходити на мітинги, бо це заважатиме охороняти спокій громадян. З такої логіки можна додуматися, що машини не повинні їздити по вулицях, бо це спричиняє ДТП, а люди не повинні користуватися мобільними, бо це сприяє збільшенню крадіжок", - познущався екс-міністр зі свого колишнього однопартійця.

"Це логіка Васі з колгоспної водокачки, а не міністра внутрішніх справ європейської держави", - зауважив Луценко.

Після Цушка лавина гніву Луценка зійшла на Віктора Януковича.

"Сьогодні пан Янукович сказав, що "Народна самооборона" є авантюристичною, а я заявляю, що уряд Януковича є маразматичним", - заявив Луценко на прес-конференції.

І тут же закликав Віктора Федоровича "відповідати за базар". "Де покращення нашого життя вже сьогодні? Ви помітили, що в донецькому регіоні вже припинили вживати словосполучення "Донбас порожняк не гонит"?

Мир, труд, Жванія… Юля

Дії щодо своєї сили Луценко розцінив як репресії.

"Якби був такий один факт, то я б може ще задумався, але, на жаль, мушу констатувати, що це так", - відповів він на запитання журналіста про репресії.

Луценко згадав про обшуки в Харкові, на квартирі активістів "Антикримінального вибору" в Києві.

"Їм запропонували прийти на пошту для отримання посилки. Наші люди розумні й усвідомили, що це скоріше за все провокація. Зразу після цього до них з'явилася міліція зі звинуваченнями, що їм прийшла посилка із тротилом. Це до болю нагадує маразматичні кроки кучмістського періоду", - запевнив лідер "Народної самооборони".

Луценко також заявив, що зараз запускаються політтехнології, щоб налаштувати проти нього лідера БЮТ Юлію Тимошенко.

Мова йде про версію, яка останній тиждень озвучується політологами, близькими до партії регіонів, та деякими депутатами від БЮТ, що всі дії, які були вчинені протягом останніх тижнів проти Луценка, спеціально спрямована акція, направлена на те, щоб зробити його опозиціонером номер один і забрати електорат у Юлії Тимошенко.

"Я розумію, що репресії проти мене розділені на дві частини: одна – це ті, хто не вийшов з афекту після Помаранчевої революції і зараз тупо намагається задушити будь-яку громадську активність в колисці", - зазначив Луценко.

"Інші – це технологи, які мають ознаки мислення і запускають версії, що в Луценка підіймається рейтинг, щоб викликати подразнення в лідера опозиції Юлії Тимошенко", - додав він.

Луценко запевнив, що він не настільки впливовий у міліції, щоб організувати такий самопіар.

"І я сподіваюся, що у Юлії Тимошенко, крім гарячого серця, є ще й голова на плечах, щоб відрізнити правду від полови", - наголосив лідер "Народної самооборони".

Він ще раз підкреслив, що не збирається ні в кого забирати електорат, але виступає за об'єднання "Нашої України", БЮТ та інших позапарламентських демократичних сил в єдину потужну опозицію.

На відміну від лідерки БЮТ, яка воліє не згадувати про Луценка, він дозволив собі позагравати з самолюбством Тимошенко, називаючи її то "лідером опозиції", то БЮТ "найпотужнішою опозиційною силою в країні".

Але тут же він додавав, що цей блок не є самодостатній, і закликав бютівців до об’єднання, "якщо вони думають про перемогу, а не про політичні ігрища".

Не забув він згадати Тимошенко і те, що попереджав її про блок СІЗО (йдеться про списки депутатів, які мали проблеми з законом, оприлюднені Луценком напередодні виборів 2006 року).

"Я казав Юлії Володимирівні, що Зубик - це не прізвище, а діагноз", - нагадав Луценко лідеру БЮТ про перших перебіжчиків з її блоку і порадив дивитися на людей, а не на гроші, які за ними стоять.

Водночас свого грошовитого соратника Давида Жванію Луценко всіляко захищав.

"Насправді Давид Жванія ніколи не належав до тієї групи, яку в народі називають любими друзями", - заявив Луценко на питання журналістки, чи не намагається Жванія "відбілити себе від титулу "любий друзь", допомагаючи "Народній самообороні".

"Він прийшов до уряду за наполяганням Юлії Володимирівни Тимошенко, власне за її квотою. Думаю, це достатня відповідь для тих, хто намагається нав’язати ярлики", - додав він.

За його словами, він з першого дня не приховував дружні стосунки зі Жванією ще з часів революції й не має підстав відмовлятися від "тієї дружньої допомоги, яку він надає".

"Вважаю це мудрим кроком людини, яка думає не про власну вигоду, а про країну, в якій жити", - зазначив Луценко.

"Я хочу повторити його слова в Дніпропетровську, що можна жити в триповерховому будинку і викидати сміття на вулицю, а можна знати, що не тільки цей будинок, але й ця вулиця, і країна є твоїми, і він піклується про загальний клімат в країні", - додав він на захист свого друга-спонсора.

Луценко порадив також поставити всі питання Жванії на мітингу, але там його журналістам знайти не вдалося.

Дякую вам, житомиряни

Після Харкова та інших міст східної України Житомир мав видатися Луценку раєм небесним. Адже тут йому прийом влаштовували не мер Добкін і його заступник, якого лідер "Народної самооборони" інакше як Гепа не називає. У Житомирі мер - нашоукраїнка, і губернатор – старий друг по революційним подіям Юрій Павленко.

І незважаючи на те, що "Народна самооборона" за день до мітингу поширила повідомлення, що студентів можуть не пустити на мітинг, примусивши писати якусь контрольну роботу за бажанням міністра Ніколаєнка, ця інформація не підтвердилася.

Молодь прийшла на мітинг, принаймні на ту частину, яку складали виступ Марічки Бурмаки та "Мандрів". Але основний контингент мітингуючих складали старші люди.

Люди поспішали на мітинг іноді цілими родинами, згрібаючи по дорозі пакети і прапорці з написом "Народна самооборона".

- Так, дєвочки, допивайте шампанське і пішли на Юру, - розмовляли три подруги бальзаківського віку в кав'ярні.

- А навіщо вам той Юра, - спробували підколоти їх журналісти.

- А ми його любимо, він нам зброю дає іменну, - відповіли жінки, заливаючись реготом.

Луценко з'явився на мітингу після того, як людей годину розігрівали співаки, Катеринчук, Стецьків і Бичков. Як завжди, він зайшов на сцену через натовп людей.

"Я не приїхав агітувати за себе. Дякую за добрі слова "Юро, тримайся"! Дякую, але я не хитаюся. Я приїхав сказати, що будь-яка влада, не відчуваючи контролю виборців, стає або самозакоханою. Ми маємо привчити владу як та собака Павлова розуміти: люди на вулиці, - значить щось негаразд", - розпочав свій виступ Луценко.

На відміну від перших виступів, він вже не робив ліричних відступів в історію України, апелюючи до козаччини і опришків, а одразу пішов в атаку на Януковича і його більшість.

"Сьогодні пан Янукович, цей позаминулий динозавр кучмістської епохи оголосив, що вони називаються не антикризовою коаліцією, а коаліцією національної єдності.

Питаю, чого це раптом? Бо Кінах до них перебіг! Так Кінаха давно хотіли купити японці, але дізналися, що це не робот, і передумали. А Партія регіонів знайшла до нього пульт управління, як і до інших зрадників.

Я хочу запросити Януковича і його національноєдний уряд приїхати в будь-яке село за 50 кілометрів від Києва, в будь-який районний центр і подивитися, якими іграшками граються наші діти, як виживають наші батьки.

Але мерседеси не зупиняються в селах. Вони впевнені, що управляють бидлом, а не вільним народом, який у 2004 році встав з колін, і вже не повернуться в стійло для козлів", - запевнив Луценко людей під їх схвальні вигуки.

Про павіанів, динозаврів та Іуд

Далі він сконцентрувався на кожному окремому вожді коаліції. Перший удар був спрямований на Петра Симоненка, чия політична сила досі мала непогану електоральну підтримку на Житомирщині.

- Я дивлюся, тут сьогодні комуністи показують фотографії, де я стою в обнімку з Бушем. Я до Буша якраз не дібрався, але Петру Миколайовичу дуже неприємно відповідати на питання своїх виборців, чому він проміняв "Капітал" Маркса на "Капітал" Ріната. І що це дало людям - цей союз найбагатших і найбідніших?

- Да, да, - да! – відповіли хором бабусі і дідусі, які скупчилися під сценою на площі Корольова, а ще вчора, можливо, підтримували комуністів.

- Коли Петро Миколайович вимагає заборонити мітинги й походи Луценка, це дивно, бо ця людина досі вважає 7 листопада державним святом. Але нічого дивного в тому нема - вони бояться людей. І це ще раз доводить, якщо в павіана червоний зад, це ще не значить, що він революційно налаштований захищати права людей. Я чекаю, коли такі павіани відійдуть у минуле, - заявив Луценко під схвальний свист людей.

- Злякалися нас і в Партії регіонів. Я прекрасно розумію, що вони не хочуть відповідати, де те обіцяне покращення життя вже сьогодні.

Чим займався цілий рік уряд "проффесора" і "проффесоров"? А займалися тим, що втричі підняли ціни і тарифи, і ви кинуті на виживання в своїх оселях. Ми повинні подякувати їм за найбільший борг, заморожені пенсії, європейські ціни і африканські зарплати. І вони хочуть, щоб ми мовчали?

Треба зносити цю Бастилію, поки вони не звели її міцні стіни. Тому й кличу вас – прийти в Київ і сказати: "Віктор Фьодорович, пора атвєчать за базар. Гдє улучшеніє нашей жизні сєгодня? Або давай, або іди! Ми знайдемо інших вождів", - заявив Луценко під оплески і свист людей.

Останніми під шквал критики потрапили колишні однопартійці Луценка.

- Найважче мені говорити про соціалістів. Вони теж бояться, теж закликають, щоб ніхто не ходив на весняні походи. Мороз, з яким я 15 років пройшов пліч-о-пліч в революційних акціях, це вже не той Мороз. Він боїться, що люди вийдуть на вулиці, прийдуть під парламент і спитають: "Олександр Олександрович, почім курс тридцяти срібників? Чи пам'ятаєте ви, що з апостолів Христа одного Іуду запам'ятали найбільше!"

Це сумні запитання, але, тим не менше, це правда, що партія, яка зійшла з цієї сцени Майдану сьогодні боїться вийти перед людьми і пояснити, чому вони заодно з засухами, чечетовими, щербанями та іншими розкрадачами держави?

Як пояснити, що на цій сцені в Києві два роки тому стояв Мороз, і люди кричали йому "слава", а в цей час командувач внутрішніми військами пан Попков віддав наказ видати бойові патрони для розстрілу Майдану. А сьогодні Мороз повернув його до влади як заступника голови МВС. Або іншого, Плеханова, який ганяв сумських студентів, які боролися за владу для Мороза...

Знаю тут багато людей, які голосували за соціалістів. Я дякую вам і вибачаюся за зраду", - звернувся він до людей.

Якраз в той час, коли Луценко говорив ці слова, начальник його охорони вказав на 5 прапорів СПУ, які майоріли в перших рядах мітингу з написами "Юра, ми з тобою".

- Чому нам ще раз не зібратися разом і добитися свого? Мене часто питають, скільки ще можна проводити Майдани, а я відповідаю - стільки, скільки потрібно. Не вийшло з першого разу, будемо робити другий, третій, п’ятий, аби наші діти і батьки жили по-людськи, - закликав Луценко.

Свій виступ він закінчив коронною фразою, що "всі політики схожі на дитячі пелюшки, і їх треба міняти регулярно по тій самій причині".

Після чого всі учасники мітингу разом заспівали пісню "Ми сміло в бій підемо". Бабці й дідусі затято виводили слова пісні і грізно розмахували прапорцями в своїх вже кволих руках.

Насамкінець Луценко передав житомирянам величезний прапор "Народної самооборони".

Пропустивши його через людей, його знову зібрали хлопці, які його запускали. Напередодні в Харкові прапор-попередник пошматували опоненти.

Скільки доведеться гуляти новому прапору, невідомо. У суботу Луценко поїхав до Чернігова. Тур до Луганська поки відмінили. Але в оточенні Луценка кажуть, що їздити лишилось вже недовго.

Сам лідер зізнався, що збирається провести марш на Київ у квітні, а значить треба переходити до іншого типу роботи, ніж мітингування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді