Замість електроструму Янукович подарував Будапешту світло від "мигалок"

Середа, 7 березня 2007, 10:53

"Знаєте, чому в ніч на 6 березня двірники в Будапешті не спали? Бо розвішували по всьому місту жовто-блакитні прапорці". Так жартували люди, які готували візит Віктора Януковича до Угорщини, що відбувся у вівторок.

Проте вже з перших хвилин перебування в угорській столиці стало зрозуміло, що якнайменше половина в цьому жарті – правда.

Увесь шлях Януковича, починаючи від аеропорту, закінчуючи площею Героїв, був буквально увішаний національними стягами обох країн. І це лише один з численних проявів тих промінів палкої любові, під які потрапив український прем’єр цього дня.

Зрозуміти, чим продиктована така гостинність з боку угорців, неважко. Можливо, відповідь лежить в енергетичній площині, адже Угорщина є найбільшим споживачем дешевої української електроенергії.

Проте не менш втішним для українського прем’єра у візиті до Угорщині мав бути й емоційний аспект, адже, як виявилося, на політичних полях обох країн є чимало схожих персонажів.

Ступінь любові угорської влади до Януковича відчувався від першої до останньої хвилини перебування прем’єра на чужині. Таким помпезним закордонним прийомом навряд чи міг похвалитися Віктор Ющенко навіть одразу після помаранчевої революції.

В аеропорту на Януковича чекала червона доріжка і угорський прем'єр...
Буквально з першого кроку на угорську землю Віктор Федорович опинився в обіймах свого візаві – прем’єра Ференца Дюрченя, який прибув до аеропорту спеціально для того, щоб зустріти свого друга.

Після цього Янукович і Дюрчань, мило спілкуючись, пройшлися червоною доріжкою, сіли в одну машину і поїхали до будинку парламенту, де продовжили спілкування.

Бесіди у форматі "тет-а-тет" і у розширеному колі увінчалися підписанням між угорськими та українськими чиновниками кількох угод – про спільні дії урядів, економічну, інформаційну співпрацю, а також про співпрацю між Фондом Держмайна України та державною компанією Угорщини з питань приватизації.

...і почесна варта
Щасливий на вигляд Янукович під час прес-конференції радісно повідомив про "амбітні плани" його уряду збільшити товарообіг з Угорщиною удвічі до кінця року, а також обсягів транспортування енергоносіїв у Європу.

На цій високій ноті гарний настрій обом прем’єрам зіпсували журналісти, які торкнулися не дуже приємної теми про дешевий український струм.

Справа в тому, що нещодавно в Угорщині розгорівся скандал, пов’язаний з поставками електроносіїв з України. Фігурувало у ньому й ім’я співвласника РосУкрЕнерго Дмитра Фірташа.

Угорську компанію "Emfezs ktf", до якої нібито має причетність Фірташ, звинувачували у лобіюванні укладення контракту на поставки з України в Угорщину 160 МВт/год.

Проте "пробити" таку угоду компанії Фірташа завадила інша угорська фірма, яка вже багато років поспіль є трейдером електроенергії з України – System Consulting.

У війні за квоти на поставки струму з нашої держави виграла остання, а компанія Фірташа одержала право постачати лише 1 Мвт/годину електроенергії з України.

Проте на цьому скандал не закінчився, а лише розгорівся з новою силою, адже власником System Consulting є відомий угорський олігарх Ласло Капої, один з лідерів проурядової коаліції в угорському парламенті.

Українська преса багато писала про те, що, незважаючи на стрімке зростання вартості електроенергії у Європі, експорт струму з України приносить державі мізерні прибутки. А питання, кому вигідно постачати східним сусідам дешеву електроенергетику, залишається нерозгаданим і досі.

За часів усіх попередніх урядів у ЗМІ писали про існування корупційної схеми, за якої мільярди доларів, нібито "наварених" на постачаннях електроенергії країнам до Східної Європи, осідали в кишенях керівників енергетичного сектору.

Проте ні Янукович, ні Дюрчань не розкрили секретів електроенергетичної схеми, за якою працюють обидві країни.

Український прем’єр виправдовувався, що ціни на український струм для угорських компаній "відповідають рівню цін, які складалися традиційно".

А міністр палива та енергетики Юрій Бойко, який також прилетів з Януковичем, взагалі заплутав сліди – спочатку сказав, що ціни для Угорщини, як і для Білорусі та Молдови, нещодавно були підняті, а потім уточнив, що переговори з цього питання з угорською стороною лише ведуться.

В очікуванні Януковича мотоциклісти залишили своїх "залізних коней" поблизу готелю "Інтерконтиненталь"
Про енергетичні та економічні успіхи говорив Янукович і на україно-угорському бізнес-форумі. Відобідавши у Мисливській залі парламенту, обидва прем’єри відбули до готелю "Інерконтиненталь", де вже зібралися бізнесмени.

Відкриваючи форум, Янукович двічі використав слово "задоволення", що свідчило про гарний настрій прем’єра, вочевидь, від гідного прийому.

Він ще раз ощасливив всіх намірами збільшити товарообіг між Україною та Угорщиною, а Дюрчань похвалив український уряд за високі темпи зростання ВВП і пообіцяв, що можновладці обох країн триматимуть свої "двері і вікна" відкритими для бізнесу.

Після короткої промови, Янукович потім наніс візит ввічливості угорському президенту, який має не більше повноважень у своїй країні, ніж його німецький колега.

Ця зустріч, мабуть, принесла Януковичу чимале задоволення.

Адже ситуація з угорським президентом, який перебуває в опозиції до чинного уряду, до болю нагадує українські реалії. Єдиний механізм впливу на дії парламенту і уряду Ласло Шойма – право вето, яким він користується дуже рідко.

Проте інколи угорський президент проявляє неабияку активність. Наприклад, погрожує розпустити парламент...

До приїзду Януковича Будапешт увішали українськими та угорськими прапорами
Що ж до нинішнього прем’єра, якому так полюбився його український колега, то свої козирі (сформована його партією коаліція і найвагоміші повноваження) він нещодавно мав можливість втратити.

Багато хто пам’ятає минулорічний "касетний" скандал в Угорщині, якому навіть пророкували революційне майбутнє.

Напередодні парламентських виборів у ЗМІ було оприлюднено плівку, на якій Дюрчань зізнається у тому, що брехав виборцям про успіхи свого уряду заради перемоги.

Тоді на вулицях Будапешта протестувальники палили машини, вимагаючи відставки прем’єра. Проте скандал вщух після того, як Дюрчань вибачився перед угорцями.

Крім того, угорський прем’єр відомий своїми жартами, які також загрожували йому відставкою. Якось, вітаючи угорських футболістів з вдалим виступом у грі з Саудівською Аравією, Дюрчань зрадів, що його команда "грала не на життя, а на смерть з арабськими терористами". Потім прем’єру довелося пояснити, що такий некоректний вислів на адресу арабів був жартом...

Українському прем’єру пощастило, що нічого подібного на його адресу не лунало.

Янукович покладає квіти на площі Героїв
Після двохвилинної церемонії покладання квітів пам’ятнику героям Угорщини, прем’єр у супроводі делегації відправився до аеропорту. При цьому кортеж Януковича і його свити розтягнувся на кілька сот метрів.

Журналісти нарахували у ньому 24 машини супроводу, включаючи міліцейські, плюс ще як мінімум 5 мотоциклістів, які постійно охороняли спокій високого гостя та його свити.

Увесь цей "хвіст" з мигалками впродовж 9 годин перебування Віктора Федоровича у Будапешті їздив за ним по всьому місту.

Чим пояснюється така увага угорської влади до українського прем’єра дізнатися не вдалося, адже в результаті візиту так і не було розкрито жодної з енергетичних чи психологічних таємниць потягу прем’єрів одне до одного.

Проте цікаво було б дізнатися, що думають про такий широкий жест заради Януковича мешканці Будапешту, які весь день страждали через перекриті дороги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді