"Наша Україна" готується до приходу Гриценка та торгів з Луценком

Субота, 14 квітня 2007, 00:21

Щоранку кияни, які через центр міста їздять на роботу, можуть бачити однакову картину – з Поштової площі вгору Володимирським узвозом прямує колона людей в шкіряних куртках і спортивних костюмах. Прапори партій антикризової коаліції, які прикрашають цей натюрморт, дають розгадку – це учасники мітингу на Майдані, яких організовано звозять та висаджують з автобусів біля Річкового вокзалу.

Минулого тижня "Нашій Україні" не залишалося нічого іншого, як розвернути сцену на Європейській площі – заплативши тим самим за свою самовпевненість. Вони віддали Майдан антикризовій коаліції зі словами "та нащо воно нам потрібно? – та скільки вони звезуть до Києва людей? – та ми готуємося до виборів, а вони нехай мітингують!".

Але щодня Майдан Януковича поповнюється пасажирами "ікарусів" та "лазів", які привозять живий електоральний товар до столиці.

Блакитний пікет, штучно створений за рахунок приїжджих, не справляє жодного враження на киян. Більшість сприймає це з сарказмом. Однак трансляція з колишнього помаранчевого плацдарму, перефарбованого нині у синьо-червоні кольори, народжує в східних регіонах потрібну ілюзію перемоги.

Сумнівно, що мітинг на Майдані може бути фактором тиску на Ющенка. Але це – постійно мобілізована людська маса, необхідна для протидії силовому сценарію, якого до останніх днів побоювалися в штабі Януковича.

Блакитний Майдан – це також постійний агітаційний центр Януковича. Якого немає у помаранчевих. І цей дефіцит трибуни ще більш відчутний, враховуючи, що опозиція віддала коаліції монопольне право на використання парламентського мікрофона.

Здача Майдану стала першою, але не останньою втратою в цій грі. Європейська площа, де нині довелося отаборитися "Нашій Україні", не придатна для політичної війни – тут не має місця, де розбивати намети. Довелося просто змонтувати сцену, біля якої встановлено нечисельний пікет з помаранчевими прапорами і запроваджено чергування депутатів – кожна зміна по чотири години...

Зараз вперше після обрання Ющенка президентом "Наша Україна" може готуватися до дострокових виборів зі спокійним внутрішнім мікрокліматом.

Одна частина партії (Балога і Ко) перемогла іншу ("любі друзі").

В якості компромісу останнім було запропоновано зосередитися: Порошенку – на організації виборів у Вінницькій області, а Мартиненку – в Києві.

Друга радикальна новація – "Наша Україна" готується балотуватися як окрема партія. Всім іншим пропонується записуватися до списку в якості просто фізичних осіб.

Зараз найрішучішим агітатором за відмову від блоку виступив Олександр Третьяков. Схоже, з ідеєю поховання блоку змирився Віктор Ющенко, який на минулих виборах нав’язав цей формат Роману Безсмертному.

Формат блоку, який був закладений ще у 2001 році, зрештою зламав хребет цій політичній силі. Необхідність постійно узгоджувати позицію між усіма учасниками призвела до диктату маргінальної частини та постійної кризи при ухваленні рішень.

Протягом останніх місяців найскладніше було з Народним Рухом, який почав дрейф у бік Тимошенко. Зрештою НРУ відмовився від вступу до "Нашої України" окремими персонами і перейшов до "Української правиці", утвореної сватами Борисом Тарасюком і Юрієм Костенком.

Зрада ж Партії промисловців та підприємців стала фінальним акордом у подальших спробах повторити старий спосіб об'єднання.

Частина нинішніх міноритарних учасників блоку "Наша Україна" погодилися, що їх включать до нового списку просто як політиків, без партійного навантаження та без права вимагати собі місце в політраді з окремим голосом при ухваленні рішень.

Зокрема, на цю схему, за словами джерел в штабі "Нашої України", погодився лідер Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко. Однак тут виникли нові нюанси – персона колишнього керівника "Нафтогазу" викликала обурення в потенційних топ-політиків "Нашої України".

Так, стверджують джерела, критично стосовно участі в єдиному списку з Івченком висловлювалися Юрій Луценко та Анатолій Гриценко.

Поява міністра оборони в першій п’ятірці списку "Нашої України" може стати несподіваним сюрпризом нових виборів. Керівник військового відомства після виступу на нічному засіданні Кабміну сприймається як нова надія помаранчевого табору. І, за словами джерел, Ющенко начебто дав добро Гриценку на балотування.

Перша п’ятірка "Нашої України", за прогнозом, складатиметься з нових облич:

1/2 номер: Луценко/Кириленко
3 номер: Гриценко
4 номер: Балога
5 номер: Жінка на вибір Ющенка

При чому думки в партії про те, хто має бути на першому місці, розділилися, адже ця людина автоматично, в разі участі "Нашої України" в коаліції, претендуватиме на посаду спікера. За лідерство Луценка виступає Роман Безсмертний, за Кириленка – Юрій Єхануров.

Помаранчевий табір знову розпорошує голоси

Втім, сама історія участі Юрія Луценка у виборах складніша. Останні тижні лідер "Народної самооборони" вів переговори про інтеграцію в "Нашу Україну" на ексклюзивних правах: перший номер списку плюс отримання квоти для своїх соратників.

Розповідають, спочатку Луценко висловив заявку на третину місць, на що отримав відповідь, що "Наша Україна" готова дати тільки 20%.

Ця гра закінчилася тим, що у п’ятницю Луценко створив свій окремий виборчий блок. Крім партії Луценка "Вперед, Україно!", його учасником несподівано стала Християнсько-демократична партія Володимира Стретовича, який раніше погоджувався вступити індивідуальним членом до списку "Нашої України".

Самостійна участь Луценка у виборах заснована на надії отримати "золоту акцію", якою можна буде зіграти в новому парламенті. Крім того, блок "Народна самооборона" дасть Луценку більше представництво в парламенті.

Так, за розрахунками "Нашої України", разом з "Народною самообороною" вони можуть отримати 80 мандатів, з яких 20 буде луценківських.

Тоді як блок імені колишнього міністра внутрішніх справ може поборотися за нішу в 5%, що виллється у 30-35 депутатів.

До списку Луценка, затвердженого на з'їзді, потрапили його брат Сергій і спонсор проекту Давид Жванія, провідники частини розколотої "Пори" Євген Золотарьов і Андрій Юсов, продюсер "5 каналу" Юрій Стець і журналіст Володимир Ар'єв, голос Майдану Євген Нищук і постановник революційної сцени Тарас Грималюк, екс-міліцейські начальники часів Луценка Геннадій Москаль, Олександр Бобильов і Кирило Куликов.

Але все це, що відбулося на з'їзді партії "Вперед, Україно!", може бути лише грою Луценка на підвищення власних акцій.

У секретаріаті президента розуміють неможливість проведення виборів 27 травня. Новою датою, на яку може погодитися Ющенко, називають кінець червня.

І цей додатковий час Луценко зможе присвятити справжнім торгам з "Нашою Україною". Де він виступатиме не просто як четвертий за рейтингом політик в країні, а з підсилених позицій, як лідер партії "Вперед, Україно!" і блоку "Народна самооборона".

І якщо раніше йому пропонували роль своєрідного "весільного генерала", який буде прикриттям для чужих рішень, то тепер Луценко вимагатиме ставлення як до партнера, з представництвом у керівних органах "Нашої України".

Крім того, прогнозують у президентській партії, Ющенко буде змушений ще раз збирати та схиляти лідерів помаранчевих до злиття. Зараз цей електоральний сектор представлений чотирма утвореннями – БЮТ, "Наша Україна", "Народна самооборона" і "Українська правиця". Розпилення голосів, яке стане наслідком цього, призведе до втрати одного-двох процентів, що може стати критичним при формуванні коаліції в новому парламенті.

Але за будь-якого сценарію подальших подій, і "Наша Україна", і "Народна самооборона" приречені бути союзниками. У них спільні вороги – Ахметов-Янукович та спільні друзі – українська група "Приват" і російська група "Лужники".

Раніше існувала версія, що за квотою Луценка в "Нашу Україну" потрапить Геннадій Корбан, пов’язаний з "Приватом". Гарантом надходження стабільної допомоги від цієї бізнес-корпорації виступає Олександр Третьяков. Крім того, стверджують джерела, Ігор Коломойський обіцяв виступити головним партнером всіх проектів секретаріату президента та помаранчевих сил. Можливо, його аргументи будуть більш дієвими, ніж просто заклики до об'єднання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді