Страсбург в очікуванні Януковича. Українські депутати ледь не побилися

Вівторок, 17 квітня 2007, 10:25
Якби три роки тому якийсь політичний прогнозист переказав сюжет нинішніх подій, цю людину точно взяли б на контроль до психіатра. Достатньо подумки повернутися в ті часи та подивитися на нинішній театр абсурдних за тими мірками подій!

Прем’єр–міністр Янукович звинувачує президента Ющенка (!) в узурпації влади та їде шукати підтримки... в Раді Європи, яка в епоху Кучми була останнім притулком вітчизняної опозиції.

Причому голос Януковича лунає хором із заявами... Сергія Головатого, який за останні десять років став головним борцем за українську демократію у Страсбурзі.

Нинішній прем’єр вирішив особисто поагітувати старий континент на свою користь у політичній війні, яка розгорнулася в Україні. А для цього Януковичу допоміг випадок...

Віктор Ющенко виступав на сесії ПАРЄ у другий день після інавгурації, коли на знак солідарності європейські політики вдяглися у помаранчеве, а керівник ПАРЄ навіть подарував президенту України символічний тюльпан такого ж кольору.

Янукович же у цей вівторок має отримати аудиторію ПАРЄ в якості слухачів. Питання, чому він потрапив на цю трибуну зараз, у розпал політичного протистояння, має просте пояснення.

Януковичу надійшло запрошення від президента Асамблеї Рене ван дер Ліндена відразу ж як він зайняв кабінет на Грушевського, влітку минулого року.

Але пропозицію втілювати в життя не поспішав і скористався нею в потрібний момент. Який настав зараз.

Через два дні, у четвер, мають відбутися екстрені дебати про ситуацію в Україні.

І резолюція, яку зараз ухвалить Парламентська асамблея Ради Європи, стане козирем у внутрішній боротьбі як для Ющенка, так і для Януковича. Більше того, на цей документ посилатимуться міжнародні організації, які зазвичай не витрачають стільки часу для вивчення ситуації, як це робить Рада Європи.

Тому до зали, де з нагоди відкриття сесії ПАРЄ зібралася прес–конференція, Рене ван дер Лінден зайшов з виглядом людини, до рук якої нарешті впала якась справжня робота.

Зокрема, як виписати формулювання, яке не образить жодну зі сторін.

– Я не частина цього конфлікту та не хочу бути залучений у нього! Я не хочу робити вибір на ту чи іншу користь, – двічі повторив ван дер Лінден одне й теж саме речення протягом брифінгу.

Важливість того, щоб ПАРЄ ухвалила правильний документ, розуміє і спікер Верховної Ради Олександр Мороз. Тому він захотів приїхати на засідання Асамблеї в день, коли мають відбутися термінові дебати на тему конфлікту в Україні.

– Спікер українського парламенту висловив таке бажання. Але він не може виступати на дебатах. Якщо він приїде – звичайно, я з ним зустрінуся у своєму офісі, – тонко відмовив Морозу президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден.

Це – поганий сигнал, тому що старожили тут же згадали 2000 рік, коли відбувалися дебати через спробу Леоніда Кучми шляхом референдуму змінити Конституцію. Тоді перший віце–спікер Віктор Медведчук також хотів приїхати, щоб захищати позицію президента. Але і йому було відмовлено у промові.

Аналогічна відповідь, яка пролунала зараз, ще й підсилена дозволом виступити міністру закордонних справ Яценюку, стала ударом по самолюбству Мороза.

Це було легко прочитати в його поведінці. Так, прес–служба спікера пішла на нестандартний хід: майже миттєво опублікувала сповненого дипломатичних обертів листа, який Мороз у понеділок отримав від страсбурзького колеги.

Те, що спікер приділяє особливу увагу слуханням, свідчить і поява у Раді Європі довіреної людини Мороза Івана Бокого, який взагалі не є делегатом ПАРЄ.

Однак найбільш ретельно готуватися дати бій Ющенку в Страсбурзі вирішила Партія регіонів. Уперше на сесію ПАРЄ, куди зазвичай їздять дублери делегатів, цього разу приїхав зоряний склад донецької еліти: Раїса Богатирьова, Борис Колесников, Сергій Клюєв, Юхим Звягільський.

Борис Колесников та Сергій Клюєв
Той же Колесников та Звягільський на другому плані

Про серйозність намірів свідчило і те, що вони підсилили теж не останніх людей в партії – Олександра Стояна, Миколу Янковського і Віктора Тихонова.

Більше того, в кулуарах Палацу Європи з бейджиком "VIP–гість" пробіг віце–прем'єр Володимир Рибак, який повідомив, що перевіряє готовність до появи тут Януковича.

Показово й інше – як прибув до Страсбургу загін глави уряду: двома чартерними рейсами. У списку пасажирів цього буржуазного транспорту можна було побачити і Петра Симоненка. Але цьому вже можна не дивуватися – лідер комуністів і до Москви подорожує на чартері. А от переліт члена уряду Рибака за кошт бізнесмена Колеснікова у країнах на кшталт Франції сприйняли б як корупцію.

Перший день української делегації на сесії був присвячений роз'яснювальній роботі, проведеній з головними людьми, від яких залежить ухвалення рішень.

Зокрема, члени антикризової коаліції спільно з опозиціонерами зустрілися з доповідачами ПАРЄ по Україні Ханною Северінсен і Ренатою Вольвенд. Ця нерозлучна пара писатиме проект резолюції Асамблеї, який буде голосуватися після екстрених дебатів у четвер.

Нарада зібралася у одній із зал Палацу Європи, де українські політичні опоненти, по черзі пропонуючи євродепутаткам вихід із ситуації, ледь не закінчили все бійкою.

Почалися консультації доволі спокійно, і кожна зі сторін робила наголос на своєму: коаліція – що треба підкорятися рішенню Конституційного Суду, а опозиція – що тільки парламентські вибори дадуть вихід із ситуації.

Головатий вільно почувається в європейських коридорах

Першим виступив Сергій Головатий, який зараз намагається розвязати непросту задачу – зберегти обличчя перед європейськими колегами і при цьому опонувати Ющенку.

Тому, можливо, він жодного разу, на відміну від заяв в Україні, не назвав указ про розпуск Верховної Ради антизаконним.

– Доповідь, яку ви готуєте, має бути збалансована. Якщо є негативні дії з боку коаліції, то маєте показати і негативні дії з боку президента, – звернувся Головатий до європейських доповідачок.

Якщо тиждень тому у Верховній Раді він пропонував Ющенку закувати його депутатські руки в кайдани, то зараз Головатий демонстрував тільки конструктив.

– Якщо вести мову про нові вибори – вони мають бути тільки після рішення Конституційного Суду, яке повинні визнати всі! – закликав Головатий і запропонував, щоб у резолюції було записано звернення ПАРЄ до суду розглянути це питання якнайшвидше.

Наступною слово взяла Оксана Білозір з "Нашої України", яка окреслила доволі просту задачу для ПАРЄ:

– Ви маєте стати на захист вибору українського народу. Саме на боці інтересів українського народу вийшов указ президента.

– Справді, треба захистити вибір українського народу! – погодився з нею Петро Симоненко. – Тільки ви не кажете, що наша коаліція була сформована як вибір народу, зроблений у березні 2006 року.

Симоненко повідомив доповідачкам, що "особисто президент втручається в роботу Конституційного Суду".

– Зараз від рішення ПАРЄ залежить, якою буде Україна?! Чи буде дві України – чи одна? Чи буде два парламенти одночасно – чи один? – змалював він перед Северінсен з Вольвенд вагу їхнього слова.

Симоненко звернув увагу, що "десятки тисяч людей виходять на вулицю, щоб підтримати опозицію чи президента". Але це, за словами комуніста, не повинно вводити в оману:

– І я хочу, щоб ви звернули увагу – зараз іде не боротьба протиріч в українському суспільстві, а бажання однієї особи перекреслити Конституцію!

За ним мікрофон взяла Ольга Герасим’юк, яка запропонувала, щоб вписати в резолюцію ПАРЄ слова: "Вибори можуть бути єдиним виходом з ситуації".

Конфлікт загострився під час виступу представника блоку Тимошенко Григорія Немирі, який довго і одноманітно почав розповідати, що рішення ПАРЄ має бути "збалансованим і нейтральним". Першому набридло його слухати Юхиму Звягільському, який побачив у цьому спробу затягнути час.

– Ей, я теж хочу виступити! – вигукнув Звягільський.

Через кілька секунд від Герасим'юк пролунала заява, що вихід з кризи може бути "політико–правовий".

– Та жуліки ви! На чолі з Ющенком! – обурився Борис Колесніков, який пояснив пізніше, що президент спеціально нагнітає пристрасті навколо Конституційного Суду заявами про тиск, щоб потім не підкорятися рішенню КС. – Про що ви говорите?! Рішення може бути або політичне, або правове, а не "політико–правове"!

Слова про "жуліків" не сподобалися Олені Бондаренко з блоку Тимошенко (не плутати з депутатом від Партії регіонів, яка має такі саме ім'я та прізвище, однак є прес–секретарем Колесникова).

– Якщо ми жуліки, то ви – бандити! – підлила БЮТівка в розмову керосину, звертаючись у бік представників коаліції.

– За бандитів я буду подавати до суду! – тепер уже не витримав Колесников, який почав було навіть підводитися з місця, але його взявся заспокоювати Сергій Клюєв.

Однак Колесников не збирався залишати це поле бою:

– Що ви зробили, коли ваша Юля була при владі? Поводилися чисто як "жульйо", влаштували репресії! Де у вас там борці за демократію, якщо навколо самі рейдери!

Уся ця сварка відбувалася на очах в Северінсен і Вольвенд, які повідомили, що мусять закруглятися, бо поспішають. Але до них звернувся Сергій Клюєв, який почав просити, вказуючи на Раїсу Богатирьову:

– Це – лідер коаліції, пліз, дайте їй слово!

Дослухати її залишилася тільки одна з доповідачок – інша пішла далі на зустрічі за своїм графіком.

Богатирьова повідомила, до чого призвів указ Ющенка про розпуск парламенту:

– Десятки тисяч людей по всій Україні вийшли на вулиці своїх міст, говорячи, що дострокові вибори не можуть відбуватися. Триста муніципалітетів сказали, що не будуть брати участь у виборах, бо указ є неконституційним.

А далі Богатирьова сказала дуже цікаву фразу:

– Цим кроком Віктор Ющенко створює небезпечний прецедент. Бо якщо наступним президентом стане Віктор Янукович, і йому також не сподобається коаліція, то він розпустить цей парламент.

Наостанок вона попросила, щоб ПАРЄ звернулася до опозиційних фракцій, аби вони поновили участь у засіданнях парламенту.

Уже після зустрічі Колесников і Бондаренко вирішили доз'ясувати стосунки в кулуарах ПАРЄ.

– Ви нас називаєте бандитами?... А ви знаєте, що Северінсен робила про мене доповідь? Коли я чотири місяці сидів у тюрмі, вона назвала це політичними репресіями! – не заспокоювався Колесников.

– А ми не жуліки! Я з Луганської області, але я, на відміну від вас, державне майно не дерибанила! – відповіла Бондаренко.

– Що ви таке говорите! Я не приватизував жодного підприємства! – поставив Колесников Бондаренко в тупик.

– А хто ви, якщо не бандити, коли крадете печатку Печерського суду? Мені немає про що з вами говорити! – найшла, що відповісти, вона. – Ми з вами з різних світів! Ви так і залишилися в Радянському Союзі...

– Я знаю, ви Заходу ці казки про нас розповідаєте! – зупинив її Колесников. – А що ваша Юля зробила для демократії, коли сім місяців була прем’єром? Якщо ви так говорите, то ми, може, й Радянський Союз 1990–х років. Але тоді ви – Радянський Союз 1970 років!

Вони так і розійшлися коридорами у різні боки. Після цього українська делегація зустрілася ще з президентом ПАРЄ Рене ван дер Лінденом і генсеком Ради Європи Тері Девісом, однак ці заходи відбувалися у значно спокійнішій атмосфері.

Єдиний, хто працював за своєю окремою програмою, був Сергій Головатий. Під вечір кореспондент "Української правди" піднявся на п'ятий поверх Палацу Європи, де розташовані кабінети делегації Данії, щоб взяти інтерв'ю в Ханне Северінсен.

І, зайшовши всередину, перед очима автора цих рядків відкрилася ідилічна картина: Головатий разом з Северінсен і Вольвенд слово за слово обговорювали текст майбутнього проекту резолюції про Україну.

Наявність Головатого в числі союзників Януковича може бути одним з вирішальних факторів появи вигідних для антикризової коаліції формулювань у кінцевому документі ПАРЄ.

Хоча очевидно й інше – доповідачки розуміють, яка відповідальність вчергове лягла на їхні плечі, тому писатимуть резолюцію так, щоб потрібні для себе слова в документі знайшли і Ющенко, і Янукович.

А нинішні екстрені дебати можуть стати останнім проектом Головатого в Раді Європи. Не виключено, що найближчим часом він балотуватиметься на посаду судді Європейського суду з прав людини та переїде жити до Страсбургу.

І роль українського уряду в цьому процесі багато в чому може пояснити нинішню позицію депутата.

...Наприкінці дня українські делегати брали участь у засіданні своїх політичних груп в ПАРЄ. Олександр Стоян з Партії регіонів побував на зборах Європейської народної партії, що симпатизує Ющенку – український президент навіть був у них на святкуванні ювілею.

– Подивіться – вони розповсюдили звернення, що ПАРЄ має направити на парламентські вибори в Україні 27 травня своїх спостерігачів, – обурено розповів Стоян Богатирьовій. – Навіть якщо указ визнають законним, ніхто проводити вибори в цей день не буде. 27 травня у нас будуть святкувати Трійцю, розквітуть каштани, це день, коли діти закінчують школу. Так що нехай вони приїжджають – помилуватися Києвом, і не більше!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді