Українцям обіцяють спростити в’їзд до ЄС

Середа, 18 квітня 2007, 11:40

Голова Парламентської асамблеї ради Європи Рене ван дер Лінден закликав Європейський союз спростити візовий режим з Україною.

Про це він повідомив під час візиту до ПАРЄ прем’єр-міністра України Віктора Януковича, повідомляє "Німецька хвиля".

За словами Рене ван дер Ліндена, єдність у Європі має підтримуватися, зокрема, за допомогою контактів між людьми.

На думку голови ПАРЄ, потрібно заохочувати мешканців різних країн брати участь у програмах обміну студентів, експертів та інших категорій.

“Мій особистий досвід свідчить, що головною перепоною для таких обмінів є візова політика Європейського союзу”, - сказав Рене Ван дер Лінден.

За словами Ван дер Ліндена, візові процедури мають інтерпретуватися на користь громадян, а не навпаки, а також мають заохочувати людей подорожувати.

Водночас, візовий моніторинг, проведений МЗС на прохання Єврокомісії, показав, що українці, які прагнуть отримати візу до країн ЄС, найбільше нарікають на черги в консульствах та на відсутність вичерпної інформації про необхідні для виїзду за кордон документи.

Речник МЗС Андрій Дещиця заявив, що всі недоліки роботи дипломатичних представництв будуть враховані на переговорах з укладання між Україною та ЄС угоди про спрощення візового режиму.

Опитування громадян МЗС проводилося з 10 по 17 квітня біля консульств 8 країн-членів ЄС, зокрема вивчалася схема видачі віз у країни Бенілюксу, Німеччини, Австрії, Іспанії, Італії, Франції та Чехії.

За словами Дещиці, було опитано близько півтисячі заявників, які мали труднощі при отриманні візи.

Опитуванню підлягали такі фактори обслуговування, як тривалість запису на співбесіду, очікування в чергах, коректність ставлення до одержувачів візи з боку представників дипустанов, розмір консульського збору тощо.

За домовленістю всі результати проведеного моніторингу українське МЗС передасть єврокомісару з питань зовнішніх відносин Беніті Ферреро-Вальднер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді