Половина українців побачила у справах проти Луценка політику

Середа, 18 квітня 2007, 13:33

Українці бачать політичні мотиви в діяльності прокуратури.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центра Разумкова, оприлюднені в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з опитуванням, це виявляється в оцінці таких дій прокуратури, як закриття кримінальної справи проти екс-голови Сумської області Володимира Щербаня й кримінальних справ проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Так, лише 9,5% опитаних вважають, що закриття кримінальної справи проти Щербаня викликано відсутністю в його діях складу злочину, тоді як 47,4% пояснюють це наявністю в нього покровителів в органах влади. Ще 43,1% не змогли відповісти на це запитання.

Відкриття прокуратурою кримінальних справ проти Луценка, на думку 50,4% респондентів викликано політичними мотивами, бажанням влади нашкодити опозиційному політику.

20,5% опитаних вважають, що дії прокуратури були визначені злочинами, які, на їхню думку, вчинив Луценко. 29,1% ухилилися від відповіді.

У тому, що порушення прокуратурою кримінальних справ проти Луценка викликано політичними мотивами, переконані близько 2/3 мешкнців західного й центрального регіонів - відповідно 67,6% і 64,1%.

У південному регіоні тих, хто вважає, що кримінальні справи проти Луценка викликані політичними мотивами, більше ніж тих, хто вважає, що причиною є злочинні дії Луценка - 27,2% і 19,9% відповідно, хоча 52,6% респондентів у цьому регіоні ухилися від відповіді.

У Східному регіоні кількість опитаних, котрі вважають, що кримінальні справи проти Луценка викликані політичними мотивами, і тих, хто вважає, що причиною є злочинні дії Луценка, приблизно рівні - відповідно 37,5% і 34,8%.

Щодо закриття справи Щербаня, то в західному й східному регіонах абсолютна більшість опитаних - 62,7% і 56,8% відповідно - дотримуються думки, що це рішення пояснюється наявністю в нього порковителів в органах влади.

У східному регіоні в цьому переконана відносна більшість - 42,9% відсотків, і лише 11,0% дотримуються думки, що він не вчиняв злочинів.

У південному регіоні кількість респондентів, які підтримують ці дві точки зору, статистично значимо не відрізняється - 12,9% і 17,5% відповідно, однак 67,2% утрималися від відповіді.

Опитування проводилося з 23 березня по 6 квітня в усіх областях України. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки опитування (без врахування ефекту дизайну) не перевищує 2,3%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді