Чи в інтересах Тимошенко дострокові президентські вибори?

Середа, 18 квітня 2007, 14:59
Опираючись достроковим парламентським виборам, коаліція використовує для торгу ідею одночасних президентських виборів.

Для пропаганди на широку аудиторію і з огляду на політтехнології це є цілком правильним - потім від цієї ідеї "відмовляться", і це буде продемонстровано як величезна "поступка" з боку коаліції, приклад її здатності до "компромісу" та "відповідальності".

Такий хід був на поверхні, і для цього не треба навіть бути Манафортом.

Так само на поверхні і спроба роз'єднати Тимошенко і Ющенка.

Для цього коаліція наголошує, що всі нинішні події – хід Тимошенко з тим, щоб в якийсь момент ситуативно об'єднатися з "Регіонами" і провести президентські вибори, а оскільки колись таке об'єднання уже було для подолання президентського вето на закон про Кабмін, то що ж в цьому дивного.

Тим більше, що Тимошенко здатна до рішучих, ризикованих і несподіваних кроків задля досягнення мети. Така аргументація "Регіонів", підхоплена і близьким для них Волковим і, на жаль, деякими опозиціонерами, як-от новоспеченим бютівцем Поживановим, який заявив про бажаність президентських виборів у вересні. І це, на думку "Регіонів", має стати потужним інструментом тиску на Ющенка.

Давайте попробуємо розібратися з достроковими президентськими виборами і тим, наскільки це в інтересах Тимошенко.

Ідея дострокових президентських виборів в даному випадку не працює з правової, технологічної, політичної і моральної точки зору. Уявімо собі, що Конституційний суд не знаходить достатніх підстав для визнання розпуску парламенту.

Неприємна, звичайно, річ не тільки для президента, а і для всіх тих, хто сподівається, що узурпацію влади коаліцією вдасться зупинити. Таке рішення, насправді, стане ударом по парламентаризму, бо виправдає все те, що відбувалося останнім часом в парламенті.

Тому судді Конституційного суду навряд чи захочуть підставитися під неминучий осуд суспільства -пам'ятаємо, що в незаангажоване рішення КС, згідно з опитуваннями КМІС, вірить лише 10% українців.

Але навіть таке рішення зовсім не означало б, що президенту треба іти у відставку. Зрештою, для того ж і існує КС, щоб трактувати положення Конституції, які після 8 грудня 2004 року суперечать одна одній.

Тепер уявимо, що "Регіони" все-таки попробують розпочати процедуру імпічменту. Але вона не прописана з правової точки зору і для остаточного рішення потрібна навіть не конституційна більшість, а ¾ голосів для остаточного рішення, які навряд чи можна зібрати.

І головне - аргумент морально-політичний.

Нема чого порівнювати з Кравчуком, коли у 1993 році інфляція сягала 10000%. Тоді дострокові президентські вибори давали шанс на краще.

Нині ж, за умов наступу "Регіонів" саме інститут президента стає головним інструментом протидії. Саме це, на нашу думку, є основним аргументом проти дострокових президентських виборів.

На все це не може не зважати Тимошенко, як людина, яка добре прораховує ходи.

Чи може Тимошенко перемогти Януковича на виборах 2009 року? За стабільно високого рейтингу недовіри до неї така можливість все ж є, якщо її буде підтримувати Ющенко.

Може Ющенко перемогти Януковича на виборах-2009? Може, якщо його буде підтримувати Тимошенко.

В разі ж гіпотетичного усунення Ющенка зараз з допомогою Тимошенко, вона не отримає велику частину ющенківського електорату - їй це просто не пробачать, а рейтинг недовіри зросте - приклади після голосування за відставку уряду Єханурова і подолання президентського вето на закон про Кабмін це добре демонструють.

Перемогти ж без цього електорату вона не зможе, а після указу президента про розпуск парламенту і з'їзду "Нашої України" цей електорат знову став зростати.

Звичайно, важливо знати, які дані соціологічних опитувань кладуться на стіл Юлії Володимирівни, але у будь-якому випадку Тимошенко має гарну політичну інтуїцію, щоб не піддатися на ці спокуси.

Можлива ж перемога Януковича позбавить Тимошенко всіх шансів на успішне політичне майбутнє. І ніякі обіцянки "Регіонів" про "двопартійність" не слугуватимуть гарантією. Історія з законом про опозицію, прийнятим лише у першому читанні, заяви Мороза про можливість оскарження закону про імперативний мандат депутатів місцевих рад це добре демонструють.

Виходячи з цих калькуляцій, не в інтересах Юлії Володимирівни підіграти Януковичу. Тому ці розмови виглядають як політхід Партії регіонів, як елемент тиску на Ющенко і торгу з Тимошенко.

Події за останні півроку показали, що "Регіони" не вчаться на своїх помилках 2004 року. Вони вже зробили дві спроби перебування при владі – і невдало.

Чи зможуть зробити висновки Ющенко і Тимошенко з уроків роз'єднання демократів? Вони мають спробу №2.

Олексій Гарань, професор політології НаУКМА

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді