Календар виборів, або як виграти заплив у басейні без води

П'ятниця, 6 квітня 2007, 11:44

В Україні стартувала виборча кампанія. І живе країна в ній вже четвертий день. Незважаючи на те, що проти цього коаліція і легітимність указу президента ще має розглянути Конституційний Суд, виборчу кампанію зупинити не можна.

Саме про це заявив у середу голова ЦВК Ярослав Давидович на зустрічі з прем'єром Віктором Януковичем.

Втім коаліції і прем'єру не варто журитися. Навіть якщо КС визнає легітимним указ президента, у них буде тисяча і один шанс заблокувати виборчий процес по ходу або оскаржити його наприкінці через недолугість українського законодавства.

Порядок проведення дострокових виборів регулюється лише двома статтями закону "Про вибори народних депутатів України" -16 і 102.

Відповідно до норм закону графік виборчої кампанії виглядає наступним чином:

3 квітня - почалася виборча кампанія та висування кандидатів у депутати

4 квітня - учасники виборів мають подати до ЦВК своїх кандидатів в окружні виборчі комісії

7 квітня – мають бути сформовані окружні виборчі комісії

17 квітня – завершується висування кандидатів у депутати на з’їздах партій та блоків

27 квітня – закінчується подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати

2 травня – закінчується реєстрація кандидатів у депутати

3 травня – ЦВК має бути затверджено форму і текст виборчого бюлетеня

7 травня – списки виборців мають бути передані окружним виборчим комісіям

7 травня – завершується виготовлення інформаційних плакатів партій та блоків

12 травня – завершується подання кандидатів до дільничих виборчих комісій

15 травня- повинні бути сформовані дільничні виборчі комісії

17 травня - списки виборців мають бути передані дільничим виборчим комісіям

27 травня – вибори

Загалом виборча кампанія триватиме 57 днів.

І вже зараз зрозуміло, що вона стане найскладнішою з усіх що досі були в Україні. З одного боку, через недостатнє законодавче забезпечення, по друге – через політичну колізію навколо ЦВК і виборів загалом.

Нинішній голова ЦВК Ярослав Давидович обіцяє, що комісія вживатиме всіх заходів, які необхідні для проведення дострокових парламентських виборів.

Але про себе напевно мріє, щоб КС визнав указ Ющенка неконституційним.

Інакше наступні 60 днів стануть найкритичнішими в житті Ярослава Васильовича і Ко, коли сніданок, обід і вечерю для членів ЦВК замінять корвалол, "Персен" і краплі валер'яни.

Вже зараз зрозуміло, що ЦВК не впишеться в графік по низці пунктів кампанії. І дрібницею виглядатиме те, що термін для встановлення Центральною виборчою комісією форми відкріпного посвідчення минув ще до того, як Ющенко підписав указ. Бо його форму слід схвалити за 60 днів, тоді як у виборчій компанії виявилося лише 57.

Минулих виборів ЦВК заледве впоралася з формуванням виборчих комісій у звичні строки.

Що вже казати про те, що це доведеться за вдвічі коротший термін і за умов протидії половини учасників процесу.

В середу мала завершитися подача партіями кандидатур своїх представників до окружних виборчих комісій. Поки що в ЦВК не дають жодної інформації з цього приводу.

До складу окружної виборчої комісії повинно бути включено від 12 до 18 членів. При цьому потраплять туди лише люди, яких подадуть представники Партії регіонів, БЮТ, блоку "Наша Україна", Соцпартії і Компартії, тобто партій і блоків, які обралися до нинішнього парламенту. По 810 від кожної сили.

Поки що не видно і руху в жодній з партій щодо формування списків. Хіба що Віктор Балога зустрівся у середу з представниками об’єднаної опозиції і запевнив їх, що всі вони потраплять до списку.

Втім на формування списків у потенційних учасників виборів є ще майже два тижні.

Після цього для реєстрації партійного списку партія чи блок повинні подати до ЦВК копію посвідчення про свою реєстрацію і статуту, завірені в Міністерстві юстиції після дати оголошення про початок виборчої кампанії, а також внести грошову заставу в сумі 2 тис. мінімальних розміри заробітної плати (840 тис. грн.).

Після реєстрації депутатів почнеться хворобливий процес створення дільничих виборчих комісій та формування списку виборців.

Останній – є найслабшою ланкою всіх останніх виборів, і досі нічого не зроблено, щоб хоч якось змінити цю ситуацію. Хіба що вступили в силу окремі норми закону про державний реєстр.

Крім того ЦВК чекає проблема з формуванням виборчих комісій за кордоном через непрописаність цієї процедури в законі.

І можна тільки уявити, скільки скарг і позовів буде подано через порушення виборчого права в разі, якщо ці вибори вдасться провести.

Але проблеми з законом можуть здатися лише квіточками порівняно з тим, які проблеми чекає особисто нинішній склад ЦВК.

Як відомо, тільки почувши указ президента про дострокові вибори, коаліція вжила термінових заходів і поновила склад ЦВК на чолі з Сергієм Ківаловим, звільнений 8 грудня 2004 року через звинувачення в фальсифікації виборів.

Наразі це рішення зупинене постановою Печерського суду. Але навала на суд, яка сталася у четвер вранці, свідчить, що коаліція не збирається змирится з цим рішенням. І не виключено, що вже за кілька годин звільнений президентом і самопоновлений голова Печерського суду Колесничеко ухвалить рішення на користь С.Ківалова.

Якщо ж взяти владу в Печерському суді не вдасться, то може знайти інший вихід. Розгніваний Ківалов в коментарі журналістам у середу вже заявив, що Рада може розглянути питання про звільнення суддів, які гальмують рішення Верховної Ради.

А комуніст Симоненко в своїх погрозах взагалі вже дійшов до порушення кримінальної справи проти Ярослава Давидовича.

От і буде Ківалов головувати по парних днях, а Давидович – по непарних.

Як провести легітимні вибори в таких умовах? Невідомо. Хіба що за сценарієм "Весілля в Малиновці".

Щоб вивести цей процес в нормальне русло, потрібна згода всіх сторін. А отже Ющенку якось треба вмовити на цей крок Януковича. І важко уявити, що прем’єр погодиться на щось менше, ніж вибори президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді