Юридична війна Ющенка-Януковича: вісь Донецьк-Мукачеве

Вівторок, 15 травня 2007, 22:58
Команда Януковича продовжує боротьбу за Конституційний Суд, хоча довіру до цього органу підірвано, а його вердикт вже втратив статус останньої інстанції.

Згода Партії регіонів на дострокові вибори та неможливість розв’язати кризу в інший спосіб зробила похід виборців до урн невідворотнім. І можливе рішення КС про незаконність указів скоріше стане засобом тиску на Ющенка з метою перенесення всенародного голосування на осінь.

Після заяви Віктора Януковича, що він готовий брати участь у нових виборах, здавалося, Конституційний Суд випав з гри. Експертиза указів Ющенка в КС була паралізована після звільнення суддів Станік та Пшеничного, які очолювали партизанський рух з визнання цих актів неконституційними.

Минулого тижня було схоже, що Конституційний Суд остаточно впав у кому – Ющенко позбавив повноважень третього суддю, Володимира Іващенка, який працював на цій посаді аж з 2001 року.

Кілька обурених представників коаліції тут же написали постанову парламенту про звільнення п'яти суддів, які заявили про тиск на них ще на початку нинішньої кризи.

Однак зараз голосувати за цю пропозицію депутати не поспішають. Вони зрозуміли дурість власного задуму – після відставки Станік, Пшеничного та Іващенко у КС залишилося п’ятнадцять повноцінних суддів. Кворум складає дванадцять. Звільнення ще цієї п’ятірки невідворотно заблокує Конституційний Суд.

Ця самодіяльність не входила в плани лідерів коаліції. Тому що на "беспредел" з боку Ющенка Партія регіонів вирішила відповісти своїм "беспределом".

Місцем подій виявився Кіровський районний суд Донецька, хоча ще до обіду депутати від Партії регіонів тримали цю назву в суворому секреті.

Сюди подав свій позов депутат від Партії регіонів Олександр Зац – соратник Бориса Колеснікова, який, у свою чергу, є найближчим другом Ріната Ахметова. Протягом останніх двох тижнів, після зустрічі президента "Шахтаря" з президентом України, команда найбагатшого українця значно активніше включилась у переговори. Зокрема, Колесніков підсилив Богатирьову у робочій групі по виходу із політичної кризи.

Депутат Зац пояснив у своєму позові, що Ющенко порушив його права на справедливе судочинство. По-суті ж Партія регіонів цим самим розсекретила свою впевненість у відданості Станік та Пшеничного.

І от восьмого травня, тобто вже після домовленостей перших осіб держави, суддя Подолянчук виносить ухвалу про відкриття провадження за позовом Заца. (Текст цього документу потрапив у розпорядження "Української правди".)

Через два дні цей же суд іншою ухвалою, матеріальне втілення якої ми так і не змогли знайти, зупиняє дію указів Ющенка про звільнення Станік та Пшеничного, задовольнивши тим самим клопотання Заца про забезпечення позову.

14 травня Мін'юст відкриває виконавче провадження, а Станік та Пшеничний отримують виконавчі листи.

За словами Михайла Чечетова, у вівторок Станік та Пшеничний повернулися до виконання своїх обов’язків суддів.

Юристи з боку опонентів бачать кілька очевидних порушень в рішенні Феміди Кіровського району Донецька.

Перше, що кидається в очі – позов розглядає не уповноважений на те суд (як відомо, Станік та Пшеничний судяться за місцем реєстрації, у Шевченківському та Дніпровському районах Києва).

Крім того, Зац не є людиною, права якої порушені в результаті указів Ющенка про звільнення двох суддів – хоча б тому що Конституційний Суд залишився повноцінним органом, який здатен ухвалювати рішення.

Також ухвала суперечить рішенню пленуму Верховного суду про те, що забезпечення позову не може вирішувати справу по-суті, як це сталося в даному випадку, коли відкриття виконавчого провадження стало фактичним поверненням Станік та Пшеничного на стару роботу.

Судді Подолянчуку, який зробив такий приємний подарунок цим двом суддям, пророкують близьке звільнення, а його ухвалі – скасування.

А що це відбудеться найближчим часом, можна не сумніватися. Гарантуватиме такий розвиток подій тісна зв’язка, в якій зараз працює секретаріат президента та Верховний суд – за посередництва власника групи "Приват" Ігоря Коломойського і депутата від БЮТ Євгена Корнійчука, який доводиться зятем Василю Онопенку.

Втім, поновлення Станік та Пшеничного руками донецького суду є покаранням самому Ющенку. Це – бумеранг, який тепер ударив по президенту. Запустила його Банкова, коли точно такими методами через Мукачівський суд за позовом депутата Ігоря Кріля намагалася заблокувати оприлюднення закону про Кабінет міністрів.

Тим часом у Конституційному Суді коаліція знову намагається перехопити ініціативу.

Хоча ще 27 квітня Конституційний Суд сімнадцятьма голосами "за" виступив за закриття провадження по першому указу, для команди Януковича було принципово поставити Ющенка на місце.

Одним із сценаріїв пропонувалося, щоб Конституційний Суд у мотивувальній частині свого рішення визнав перший указ Ющенка незаконним, а у резолютивній частині оголосив про закриття провадження.

Втім, жодного вердикту по першому указу поки не оприлюднено.

Як варіант розглядається об'єднання цієї справи з другим указом, провадження по якому було нещодавно відкрито.

Суддею-доповідачем за новим рішенням Ющенка про розпуск парламенту стала Марія Маркуш, яка потрапила до КС у серпні 2006 року за квотою антикризової коаліції: в минулому вона була депутатом від Компартії, а ще раніше вісім років очолювала об'єднання адвокатів на Закарпатті, яке тоді було вотчиною Віктора Медведчука.

"Українській правді" стали відомі подробиці, як Маркуш отримала справу другого указу в свої руки.

Трьома голосами "за" з п'яти присутніх вона була затверджена на другій колегії Конституційного Суду.

Донедавна регламент КС вимагав, щоб кандидатура доповідача також була проголосована на засіданні всього Конституційного Суду – і недотримання цієї норми стало однією з причин неприємностей, які спіткали Сюзанну Станік.

Однак, стверджують інформовані джерела, після тих подій КС прибрав цю процедуру із регламенту, що на Банковій читають як спробу коаліції знову отримати зручного доповідача.

Про погляди, які сповідує Маркуш, свідчать три знакових проекти ухвал Конституційного Суду, які вона підготувала останніми днями.

Перший – про об'єднання провадження по другому указу з першим указом Ющенка. З точки зору права, це виглядає абсурдним, оскільки КС розглядає тільки чинні акти.

Другий – про розгляд питання невідкладно, на чому наполягає коаліція, тоді як Ющенко зацікавлений у затягування часу в Конституційному Суді.

Третій – про письмову форму слухання. Це означає, що не вимагатиметься тривала процедура опитування представників Ющенка, уряду та Верховної Ради, і, відповідно, рішення може бути винесено дуже швидко, що, знову ж таки, в інтересах Януковича.

Показово також інше – серед трьох суддів, що проголосували за Маркуш, був голова Конституційного Суду Іван Домбровський, який продовжив розвіювати припущення Банкової про свою лояльність.

Крім того, Домбровський начебто підготував два взаємовиключних рішення Конституційного Суду. Одне – про те, щоб визнати повноваження Станік, Пшеничного та Іващенко. Друге – про те, щоб їх, навпаки, не визнавати.

У будь-якому разі, на Банковій розробляється інший спосіб реагування на повернення звільнених суддів.

Так, укази ще президента Кучми про призначеннями до КС Станік, Пшеничного та Іващенка не були контрасигновані прем’єр-міністром, як це вимагається законом про Конституційний Суд.

Крім того, Станік та Іващенко складали присягу на засіданні Верховної Ради у відсутності президента, що є порушенням того ж закону.

А у разі продовження спроб коаліції отримати вердикт КС сторона Ющенка може взагалі підписати смертний вирок Конституційному Суду.

Першим кроком Ющенку достатньо звільнити ще трьох суддів з президентської квоти, які не будуть боротися за своє поновлення. Тоді чисельність КС знизиться до критичної межі – 12 суддів.

Щоб раз і назавжди у КС зник кворум, достатньо звільнитися ще одному судді.

Тому другим кроком подати заяву про відставку можуть або Петро Стецюк, затверджений парламентом за поданням "Нашої України", або призначена з'їздом суддів Ярослава Мачужак, яка разом з проющенківськими суддями скаржилася на тиск.

Крім того, за аналогією з рішенням Кіровського суду Донецька може початися юридична війна проти інших суддів шляхом подання позовів про їх незаконне призначення. Не виключено, що формальні приводи для цього шукаються вже зараз. А правильні рішення будуть оформлятися через Мукачівський міжрайонний суд...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді