Тимошенко піде назустріч Януковичу в обмін на тушки Мороза з Симоненком?

П'ятниця, 18 травня 2007, 22:21

Політична криза стала дорослішою на один тиждень. Розв'язку, яку очікували на засіданні Ради національної безпеки у п’ятницю, перенесено. Але багатьох уже не облишає передчуття, що фініш справді близький.

Як стверджують джерела і в коаліції, і в опозиції, Радбез мав ухвалити рішення про розпуск апатичної Центральної виборчої комісії, а також примусити Кабінет міністрів виконувати указ Ющенка про дострокові вибори.

Для цього планувалося застосувати норму закону про РНБОУ, яка наділяє Радбез правом "координації та здійснення контролю за діяльністю органів виконавчої влади (...) при виникненні кризових ситуацій".

Найбільш непохитні урядовці мали стати клієнтами Святослава Піскуна. Він, розуміючи серйозність покладеної місії, від гріха подалі пішов на лікарняний.

Як кажуть, проблеми зі здоров'ям, які підкосили ще кількох ключових учасників Радбезу, стали додатковим аргументом не проводити засідання у п’ятницю. Головна ж причина, оголошена Іваном Плющем – коаліція, опозиція та президент продовжують консультації, які можуть дозволити уникнути радикального фіналу.

Переговори, які набридли всім без винятку їх учасникам, окреслили точки, навколо яких сторони не можуть знайти компроміс.

Одна з проблем – це дата дострокових виборів. Партія регіонів хоче восени, опозиція та Ющенко – 24 червня. Крайній термін, на який може погодитися сторона президента – 15 липня.

Однак на цьому тижні учасники консультацій домоглися справжнього прориву. Вони знайшли компромісну формулу, яка поки ще не набула рис остаточної домовленості, але активно дискутується в колі лідерів.

Так, за інформацією джерел "Української правди", блок Тимошенко погоджується на вимогу команди Януковича, але взамін наполягає на піднятті більш ніж втричі прохідного бар’єру до парламенту.

Тобто, БЮТ пропонує провести вибори 9 вересня, але при цьому внести зміни до закону – які відкриють двері парламенту лише тим силам, що наберуть 10 відсотків в день всенародного голосування.

Підняття прохідного бар’єру істотно змінить політичну реальність в Україні. В цих умовах не просто будуть викреслені з життя проекти Луценка, Вітренко, Литвина чи Богословської. Домовленість великих партій виключить із гри соціалістів та комуністів, яким у разі змін правил доведеться проситися у блок до Януковича.

До необхідності усунення лівих Партію регіонів постійно підштовхує "Наша Україна", яка вимагає виключити представників СПУ та КПУ з переговорної групи.

З одного боку, підняття бар’єру вигідне донецьким, оскільки вони як єдина альтернатива помаранчевим проростуть новими силами.

При цьому безвихідь, у якій опиняться червоно-малинові, дозволятиме вождям Партії регіонів не рахуватися з їхньою думкою.

Але, з іншого боку, наявність комуністів та соціалістів дозволяє вести подвійну гру. Партія регіонів може декларувати свою готовність до компромісу, а при цьому через сателітів висуватиме нові й нові вимоги, які затягуватимуть час або взагалі нівелюватимуть ідеї. Зокрема, за такою схемою Янукович зняв із себе відповідальність перед Ющенком за невиконання Універсалу національної єдності.

9 вересня як компромісна дата виборів дозволяє внести зміни до Конституції, які мають зафіксувати право парламенту на саморозпуск. Саме цього домагається Партія регіонів, яка не хоче створювати прецедент для Ющенка.

З іншого боку, 9 вересня зламає усталену тактику виборчих кампаній. Виходить, що головні бої за електоральні симпатії мають відбутися у серпні, але в розпал відпусток проводити мітинги можна хіба що на Південному узбережжі Криму та в турецькій Анталії.

Хоча, якщо уявити, в цьому є свої переваги поєднання приємного з корисним: "Виборчий тур Юлії Тимошенко: Ялта–Алушта–Бодрум–Кемер–Мармаріс–острів Кріт–Шарм-аль-Шейх".

Крім дати, не досягнуто домовленостей про механізм проведення дострокових виборів.

Зокрема, Соцпартія та Компартія наполягають на реєстрі виборців. Джерела в Партії регіонів стверджують, що його можливо зробити до 15 вересня, і уряд начебто навіть готовий надати гарантійного листа з цього приводу.

Така занепокоєність лівих зрозуміла – саме від них відрізатимуть голоси на користь фаворитів у разі махінацій зі списками виборців.

Натомість "Наша Україна" та БЮТ пропонують застосовувати уточнений список виборців, який названо "попереднім реєстром виборців".

До процесу внесення правок в списки виборців соціалісти та комуністи пропонують долучити керівників місцевих податкових адміністрацій, які мають бази даних платників податків. Опозиція ж проти такої ідеї.

Також представники коаліції хочуть обмежити голосування на закордонних дільницях тільки тими українцями, які стоять на консульському обліку – тобто звести до мінімуму участь заробітчан, орієнтованих на помаранчевих.

Ліві партії вимагають встановити поріг явки на дострокових виборах – 50%. Таким чином соціалісти та комуністи, сподіваючись на пасивність електорату в курортний сезон, створюють передумову для визнання літніх виборів недійсними.

З іншого боку, Партія регіонів, впевнена у перемозі на дострокових виборах, очікує атаки з флангу Тимошенко – яка у випадку поразки може ініціювати визнання майбутніх виборів недійсними.

Тому команда Януковича наполягає на включенні такої норми до закону: "Центральна виборча комісія зобов’язана встановити результати виборів незалежно від кількості виборчих дільниць, в яких голосування було визнано недійсним".

Крім того, переговорники продовжують дискусію навколо постанови парламенту. Текст цього документу потрапив у розпорядження "Української правди".

Існує відразу кілька варіантів передостаннього пункту, який має дати відповідь, що робити з Верховною Радою п’ятого скликання. За одним сценарієм – пропонується закрити сесію, за іншим – працювати наче нічого не сталося, за третім – відправити депутатів працювати у комітети та округи.

Представники коаліції також наполягають, щоб у постанові була вимога до Ющенка скасувати свої укази про розпуск парламенту, тоді як "Наша Україна" та БЮТ категорично проти цього.

Тим часом, очікуючи початку силового сценарію, Партія регіонів та її сателіти знову відкрили сезон політичного туризму. До столиці, як і місяць тому, було доставлено кілька тисяч прихильників коаліції. Вони мали повторити тактику часів Майдану-2004 і заблокувати секретаріат президента у разі спроб Ющенка розігнати уряд.

Однак початок літа та прихід гарячого сонця відбиває бажання бити морду опонентам або захоплювати електрощитові.

Картина, свідком якої став кореспондент "Української правди" поруч з секретаріатом президента, має переконати навіть професійних революціонерів, що вуличні заворушення в цих умовах виключені. Пляшка пива – і шукай бійців у прохолоді кущів.

Люди, яких найняли комуністи та соціалісти для пікетування Банкової, швидко дезертирували з поля бою. Втомившись від політичної дійсності в умовах температури плюс 30, вони тут же розляглися на траві та поринули у світ сновидінь. Можливо, хоч там їм випаде щастя отримати чесну владу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді