Ющенко вшанував жертв комуністів

Неділя, 20 травня 2007, 21:54

Президент Віктор Ющенко взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв тоталітарного режиму на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили".

Як зазначає прес-служба президента, у селищі Биківня впродовж майже десяти років здійснювалось поховання понад сотні тисяч людей, закатованих органами НКВС.

У своєму виступі під час церемонії Ющенко підкреслив, що у когось "постійно є бажання привести нас до забуття, зробити так, щоб ми, наші діти, правнуки не знали цієї події".

"Дуже багатьом політичним гравцям та історична правда буде колоти очі, бо з такою політичною історією немає місця в політичному житті, немає будь-якої політичної перспективи", – сказав він.

"Але, передовсім, говорячи про події Биківні, я не виходжу з якоїсь політичної доцільності, я перш за все, виходжу із нашої християнської моралі", – наголосив він.

Президент відзначив, що рішення про створення заповідника "Биківнянські могили" даються "важко на політичному рівні". "Точно такі події відбуваються і стосовно Великого Голоду, і жертв колективізації", – додав він.

Ющенко зауважив, що "жоден пункт" із указу президента, підписаного у травні 2006 року, до сьогоднішнього дня не виконаний. "Я розумію, що це не просто бюрократичне шарлатанство, витівки влади чи прем’єр-міністра, чи якогось віце-прем’єра. Є ще великий супротив цій історичній правді", – наголосив він.

Президент запевнив, що зробить усе для створення повноцінного заповідника "Биківнянські могили".

"Ми зробимо все для того, щоб був повноцінний Національний заповідник "Биківнянські могили", щоб він фінансувався, щоб була встановлена спостережна рада, створені відповідні робочі комісії, які могли б розробити і подати на державний розгляд та затвердження всю концепцію розвитку цього Національний заповідника", – сказав він.

Ющенко також повідомив, що найближчими днями підпише указ щодо встановлення щорічно третьої суботи травня Днем вшанування пам’яті жертв комуністичних репресій.

На завершення заходу президент звернувся з проханням до присутніх вшанувати загиблих хвилиною мовчання.

Ющенко поклав квіти до Меморіального каменя та вінок до пам’ятника-стели на території заповідника та взяв участь у панахиді за загиблими за участю духовенства українських церков.

Участь у церемонії вшанування також взяли перший заступник глави Секретаріату президента Іван Васюник, секретар РНБОУ Іван Плющ, голова Київської ОДА Віра Ульянченко, Київський міський голова Леонід Черновецький, лідер "Нашої України" В’ячеслав Кириленко.

Фото прес-служби президента

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді