Нічні домовленості Ющенка-Януковича-Мороза: перемога всіх над усіма

Неділя, 27 травня 2007, 23:05

На футболках гравців "Динамо", які виграли кубок України, був надпис "Приватбанк". На футболках "Шахтаря", що програв у фіналі, була абревіатура СКМ.

Тобто, за великим рахунком, Коломойський, який давно уже старший партнер Суркіса у більшості проектів, недільного вечора переміг Ахметова. Щось подібне сталося і в суботу вночі на Банковій, де зустрічалися політичні соратники цих бізнесменів. Тільки там був лише чвертьфінал.

"У нас є достойна новина для цього святого дня – політична криза в Україні завершилася!" Автором наведених слів є Віктор Ющенко, який оголосив це змореним журналістам в ніч з 26 на 27 травня.

Якщо погодитися з Ющенком – хоча такий оптимізм має викликати сумніви – то політична криза в Україні завершилася там же, де вона і починалася. Домовленості про вибори 30 вересня були досягнуті на четвертому поверсі секретаріату президента у дзеркальній залі, що напроти кабінету Ющенка.

Саме тут восьмого вересня 2005 року Ющенко вийшов до преси і оголосив про нульовий варіант, яким відправив у відставку уряд Тимошенко і свою команду під назвою "любі друзі". Тоді, як і зараз, теж засідали до пізньої ночі чи навіть ранку. Усі наступні постреволюційні сюжети, в тому числі перемога Партії регіонів на парламентських виборах, брали витоки з того рішення президента.

У нинішніх переговорах в секретаріаті, окрім президента, з його боку брали участь Плющ, Васюник, час від часу – Балога, Оніщук, Тимошенко і Зварич. Коаліцію представляли Янукович, Мороз, Мартинюк, Колесников і Азаров.

Досягнуті домовленості мають слугувати заспокійливою ін’єкцією кризі, яка перейшла у стадію буйство із симптомами братися до зброї, залучаючи "Беркут", "Барс", "Гепард" та інших тварин політичного звіринцю.

Домовлено, що виходом з цього стану будуть дострокові вибори 30 вересня, призначені після самоспалення депутатських мандатів фракціями "Наша Україна" та БЮТ.

Таке рішення спиратиметься на 82 статтю Конституції, відповідно до якої Верховна Рада правомірна і дієздатна за наявності 300 депутатів. Цей поріг легітимності був підтверджений рішенням Конституційного Суду від 2002 року, який визначив, що дана вимога стосується не тільки початку роботу парламенту, а всього періоду скликання.

Але насправді все набагато серйозніше.

Застосування цієї норми на практиці поставить нову мету перед найбільшими українськими політичними проектами – Партією регіонів, блоком Тимошенко і "Нашою Україною". Називається вона "151 голос".

Віднині з'явиться новий спосіб політичного шантажу. Для того, щоб не бути викинутим на опозиційне узбіччя, а вимагати собі місце в коаліції, на виборах треба не перемагати, а виборювати півтори сотні депутатських місць.

На цих позачергових виборах такий результат гарантовано отримає Партія регіонів, майже гарантовано – блок Тимошенко, і теоретично він можливий для "Нашої України".

Тепер, якщо коаліція буде вимальовуватися у невигідному форматі, щасливим власникам 151 мандату, яких не влаштовуватиме опозиційне буття, достатньо буде пройти процедури, які найближчими днями збираються зробити помаранчеві сили.

Передчуття негарного у Банкової має викликати і те, що ідея розпустити парламент шляхом складення повноважень третиною депутатів надійшла саме від коаліції.

Але і такий спосіб виходу з кризи не є гарантованим. Існують побоювання опозиції, що частина їхніх депутатів може відмовитися робити "харакірі". Так, на це не піде група "вільних демократів" Бродського, дислокована у БЮТ, про що "Українській правді" у неділю заявив Олексій Данилов.

Хоча вони можуть не зіграти вирішальної ролі, бо, за розрахунками Балоги, опозиція має 171 людину, які готові відмовитися від депутатства.

І, за словами джерел, в суботу на закритій частині з'їзду БЮТ всі присутні особисто підтвердили свою згоду на складення повноважень.

Хоча очевидно й інше – цей процес не піде гладко. Бо, відмовляючись від мандатів, частина депутатів своїми ж руками прирікатиме себе на забуття – адже у них не буде гарантій потрапляння до нового парламенту.

Взагалі ж фактор "151 голос" вщент знищує логіку про необхідність створення більшості в парламенті.

Прецедент з розпуском Верховної Ради шляхом складення повноважень третиною депутатів стане гексогеном уповільненої дії на багато років уперед, якщо тільки цю норму не буде виключено з Конституції.

За словами присутнього на вирішальних переговорах Миколи Оніщука, було домовлено, що "ця проблема знайде врегулювання через зміни до Основного закону". Хоча, очевидно, що переписати 82 статтю Конституції буде неможливо до проведення дострокових виборів.

"Небезпеку цього прецеденту ми розуміли під час переговорів. Але оскільки зараз криза, то всі сторони вирішили, що цей механізм може бути застосований. Головне, що це рішення ухвалили консенсусом. А в майбутньому при появі бажання саморозпуску у 151 депутата такого консенсусу не буде", - вважає Оніщук.

Насправді ж після того, як норма "151 депутат" буде застосована вперше, запорукою неповторення цього сценарію в новому парламенті буде коаліція "Нашої України" та Партії регіонів – і те, за умови, що БЮТ не набере третину голосів самостійно.

Перемога Ющенка-Тимошенко

Очевидно, що Ющенко таки зміг довести свою лінію до кінця. Справді, згода Партії регіонів та соціалістів піти на переголосування 30 вересня є значним досягненням нинішніх менеджерів на Банковій.

І на цьому фоні смішно згадувати заяви, які дозволяли собі біло-блакитні у ніч з 2 на 3 квітня, коли парламент зібрався на екстрене засідання у зв’язку з виходом першого указу про дострокові вибори.

– Та завтра ми цьому Ющенку влаштуємо імпічмент! Та післязавтра президент подасть у відставку! Та через місяць ми його змусимо втекти до США, - погрожували представники коаліції.

Ще можна згадати засідання уряду, де Янукович клявся ігнорувати вибори без рішення Конституційного Суду. Чорні ж гумористи можуть згадати, як ця людина записувала телезвернення, де оголошувала себе президентом України. Політична реальність вдруге за три роки виявилася сильнішою за нього.

Так відбувалися нічні переговори
Так вони закінчилися

Дострокові вибори є також успішною точкою в проекті, який минулої осені почала Юлія Тимошенко.

Втім, останні події не можна назвати святом на вулиці БЮТ. Запорукою їх першого місця на перевиборах було проведення голосування без Партії регіонів. Тепер же Тимошенко може бути впевнена тільки у срібних медалях. Переможцями, враховуючи емоційний стан на Сході України, знову можуть стати її опоненти.

Відтак ситуація зі створенням коаліції ризикує повторитися знову.

Адже частина "Нашої України" та оточення Ющенка тяжіє до об'єднання з Партією регіонів. Але Тимошенко не влаштовує знову опинитися в опозиції. Якщо вона набирає 151 мандат у наступному парламенті, то БЮТ отримає підстави починати гру в розпуск Верховної Ради з початку. Тільки тепер в зрадники замість Мороза буде записана "Наша Україна", яка в коаліційній угоді пообіцяла не об’єднуватися з Януковичем.

Є складність вибору для Ющенка "яку коаліцію робити?" І цю проблему ще більше підсилить фактор президентських виборів 2009 року.

Якщо це союз "Наша Україна"-Партія регіонів, то Янукович може і не балотуватися, але весь електорат Ющенка переходить до Тимошенко.

Якщо буде коаліція "Наша Україна"-БЮТ, то Янукович висувається на виборах президента у статусі фаворита. І всю владу, яку зараз Ющенко так системно відвойовував та захоплював, разом з кріслом президента доведеться віддати ворогу.

Перемога Януковича-Мороза

Оголошені вночі домовленості про дострокові вибори вказують на те, що Янукович з Морозом так і не визнали законність двох указів Ющенка. Це має остудити радість тих, хто вважає нинішні події беззаперечним тріумфом глави держави.

Більше того, у Конституції немає прямої залежності між перевиборами і складенням повноважень 151 депутатом. І це може стати причиною судових позовів уже після повторного голосування від тих же комуністів, яких зараз виключили з гри.

Далі, коли Янукович оголосив 4 травня про свою згоду на дострокові вибори, відповідно до соцдосліджень штабу Партії регіонів, їхній рейтинг знизився лише на 0,7%, що взагалі є коливанням в межах похибки.

Тому буде перебільшенням вважати, що нинішні нічні домовленості з Ющенком істотно вдарять по позиціях партії Януковича.

Тим більше, що вже зараз можна легко спрогнозувати гасло Януковича для дострокових виборів: "Ми відвели громадянську війну!" і "Ми підвищили пенсії та зарплати!"

Але правда є і в тому, що оголошене о четвертій ранку багато в чому виглядає як значна здача своїх позицій Януковичем. Ще вчора радикальне крило в його команді прогнозувало порушення кримінальних справ проти Гелетея і Балоги, та ледь не добровільну відмову Ющенка від влади. Тому нинішня примирлива позиція Януковича виглядає як слабкість.

Виправдовуючи вчинки, регіонали пояснюють, що вони домоглися від Ющенка виконання усіх вимог.

З самого початку Партія регіонів, представлена у переговорах новим керівником штабу Борисом Колесниковим, ставила три умови.

Перше – "створити законні підстави для виборів", при цьому не визнаючи перший чи другий укази Ющенка. Тепер визначено, що вибори будуть проходити у зв’язку з рішенням 151 депутата самоліквідуватися, про ризики чого вже писалося вище.

Друга вимога – "забезпечення чесних виборів", що, на думку коаліції, можна зробити тільки разом з реєстром виборців та після переформатування Центрвиборчкому.

За інформацією "Української правди", в питанні реєстру перемогло бачення коаліції, хоча спосіб, яким можна його створити за чотири місяці, вибрано своєрідний.

"У податковій адміністрації є інформація про всіх, хто народився після 1975 року, у Службі безпеки України як правонаступниці КДБ є інформація про всіх, хто народився до 1975 року. Якщо сумістити ці дві бази даних, то і буде реєстр виборців", - пояснив "Українській правді" Борис Колесников.

Натомість в питанні зміни складу Центрвиборчкому обрано підхід помаранчевих. Коаліція, як відомо, пропонувала взагалі створити новий орган - Національну виборчу комісію, що вимагало змін до Конституції та затягувало час.

Тепер, згідно з нічними домовленостями, залишається ЦВК, куди по сім кандидатур внесуть опозиція і коаліція, а п’ятнадцятим стане людина, узгоджена президентом і прем’єром. Це, по факту, і буде претендент на голову Центрвиборчкому.

Третя вимога коаліції – це "захистити результати виборів". Тут взагалі найскладніше.

Гарантом цього має бути... слово, яке дали Ющенко, Янукович і Мороз. Запобігати скасуванню результатів виборів за примхою одного з учасників має сьомий пункт спільної заяви трійки: "Сторони беруть зобов'язання не допускати поза межами своєї компетенції втручання у діяльність органів судової влади та правоохоронних органів".

Крім того, гарантії мають бути виписані у новій редакції Конституції, домовленість про ухвалення якої також була досягнута на нічних переговорах.

"Силовий сценарій Цушка" зіграє на руку соціалістам

Попри значні ризики, які зараз постали перед Морозом, на користь йому грає також перенесення виборів на осінь. Таким чином він отримує чотири місяці для щохвилинної агітації на тему рішучих соціалістів, зокрема, Василя Цушка, якому "вдалося відвернути громадянську війну".

І, як це не абсурдно, але кримінальна справа проти головного міліціонера стане тим поштовхом, якого зараз не вистачає для підняття рейтингу СПУ.

Небезпека "чорної діри"

Пауза, яка має виникнути у перші два місяці літа, є одним з найбільших факторів ризику.

За узгодженим сценарієм, 29 травня Ющенко має зупинити дію свого другого указу про те, що Верховна Рада розпущена.

У цей час опозиція повертається до сесійної зали та ухвалюються необхідні зміни до законів. Після цього "Наша Україна" та БЮТ проводять з'їзди про анулювання своїх мандатів, що також має статися 29 травня.

А далі – проблема. Буде необхідно підлаштуватися під 30 вересня та дотриматися норми Конституції про те, що дострокові вибори відбуваються в 60-денний період від дня указу. За таких обставин Ющенко буде вимушений підписати третій акт про розпуск парламент ... аж другого серпня.

У якому статусі Верховна Рада буде червень-липень? На це поки неможливо дати відповідь. Хоча протягом двох місяців може статися багато різних конфліктів, які зламають нинішні домовленості. Причому провокатором подій буде третя сторона, яка не брала на себе зобов’язань за заявою Ющенка-Януковича-Мороза – той же Медведчук.

Який вихід з цієї ситуації, зрозуміти поки складно.

Адже зруйнувати нинішній компроміс може мінімальне напруження всередині трикутника Ющенко-Янукович-Мороз. Емоційно коаліція сприймається як сторона, що програла. Тому вона шукатиме найменший привід, аби вийти з домовленостей.

Уже навіть не складно уявити, де спалахне вогнище – навколо питання, хто зараз є чинним генпрокурором. Ющенко наполягає, що Шемчук. На це вказує той фактор, що президент не виводить його зі складу Ради нацбезпеки.

Коаліція ж вважає, що генпрокурором є Піскун. Більше того, за деякою інформацією, він уже має не тільки ухвалу, а навіть рішення суду про незаконність указу Ющенка, яким його було усунено з посади.

Тому конфлікт навколо генпрокурора стане першим випробуванням для нічних домовленостей. Першим, але не останнім.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді