Ющенко і Янукович домовились. Що далі?

П'ятниця, 4 травня 2007, 21:34

Неймовірно, але факт. У п’ятницю президент і прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів.

Віктор Федорович з'явився на Банковій о 14 годині. А вже через півтори години дві перші особи держави з'явились до преси із сенсаційною новиною.

"Головна домовленість за наслідками сьогоднішніх консультацій – це домовленість про проведення дострокових парламентських виборів. І друга домовленість – це що треба зробити для того, щоб ці вибори були чесними і демократичними", - сказав президент журналістам під час спільного підходу з прем’єром.

При цьому Ющенко зазначив, що "треба зробити так, щоб обидві сторони могли достойно вийти з цього конфлікту без тези про переможців і переможених".

"І в рамках закону", - додав прем’єр.

Також Ющенко повідомив, що для того, щоб виробити алгоритм подальших дій буде працювати робоча група, "яка за найближчі два дні повинна буде покласти на стіл усі кроки, які треба зробити, щоб відкрити засідання парламенту і прийняти рішення про проведення виборів і поставити крапку".

Після цього сторони розійшлися – прем’єр поїхав на Майдан проводити роз’яснювальну роботу зі своїми прихильниками, а президент давати прес-конференцію.

План Ющенка

Там Ющенко досить детально розписав свою схему виходу з кризи.

Отож уже з вечора п’ятниці або ранку суботи починає засідати робоча група з представників конфліктуючих сторін, яка напрацьовує свої пропозиції.

З боку президента в робочій групі працюватимуть Іван Васюник, Іван Плющ, В'ячеслав Кириленко та Юлія Тимошенко.

З боку коаліції до робочої групи увійдуть Микола Азаров, Раїса Богатирьова, Адам Мартинюк та, можливо, хтось іще.

Ця група, на думку президента, у понеділок повинна представити варіант домовленостей, які можуть розглядати президент, прем’єр, і Верховна Рада.

Тоді - якщо все піде за планом президента - у вівторок, 8 травня можна провести засідання Верховної Ради, де ухвалити всі необхідні рішення.

Саме для цього президент готовий на один день дати Верховній Раді право на життя, тобто зупинити дію свого указу про її розпуск. Хоча сам президент не назвав юридичного шляху реалізації свого плану.

Що далі? Дострокові вибори до парламенту пройдуть, скоріше за все, на 60 день після вирішення усіх політичних домовленостей, досягнутих між президентом та його опонентами.

А отже слід чекати, як мінімум, ще одного указу президента, який зупинятиме дію попереднього про призначення дати позачергових виборів.

Водночас президент зауважив, що для проведення демократичних виборів "необхідно ухвалити низку речей у Верховній Раді".

"Починаючи від змін і доповнень до закону про бюджет-2007 і виділити відповідну суму коштів, і провести низку речей, що стосуються політичних домовленостей, починаючи з теми щодо закону про Кабмін, щодо імперативного мандату...", - пояснив Ющенко.

Далі - запровадження імперативного мандату, змін до регламенту, закону про статус народного депутата, закону про вибори депутатів, створення робочої групи по напрацюванню змін до Конституції тощо. Тобто все те, що передав Ющенко Януковичу 12 квітня зі своїми 15 пунктами.

Але це те, що бажає президент. А що бажає прем’єр? Свої вимоги він не озвучував. Водночас раніше його соратники говорили про зміни до закону про вибори та представництво Партії регіонів в ЦВК. І напевно ж Віктору Федоровичу дуже хотілося залишитися прем’єром.

І тут у нього два шляхи. Спробувати домовитися з Ющенком про коаліцію з "Нашою Україною" Або протягти до парламенту своїх нинішніх соратників.

Складнощі блокування

Після оголошення про домовленості Ющенка і Януковича рядові соціалісти й комуністи синхронно висловили своє обурення цими кроками. Навіть склалося враження, що Віктор Федорович домовився з Віктором Андрійовичем за їх спинами. Кинув тобто, висловловлюючись мовою деяких коаліціянтів.

Соратники Петра Миколайовича навіть заговорили про вихід із коаліції. Хоча кому це цікаво в парламенті, який вже переступив однією ногою поріг своєї смерті?

Інша справа – розклад у новому парламенті. Туди, за прогнозами соціологів, проходять Партія регіонів, БЮТ, "Наша Україна" та скоріше за все КПУ. А от Сан Саничу і його Соцпартії дорогу може перейти колишній однопартієць Юрій Луценко.

Якщо Віктор Федорович справді "кинув" своїх опонентів, то, значить він розраховує отримати більшість самотужки. Якщо ні, то Мороз і Симоненко мали отримати якісь гарантії. Наприклад, створення спільного блоку коаліції.

Водночас ідея блоку може не сподобатися таким людям як Рінат Ахметов. Навіщо їм цей вагончик і візочок проблем? Ще після виборів 2006 року один із регіоналів дуже радів, що на вибори вони пішли партією, а не блоком, і тепер не мають таких проблем як "Наша Україна".

Але на цей раз, можливо, регіоналам доведеться пізнати гіркоту блокового життя. Бо занадто сюрреалістично виглядає картина, як Олександр Мороз припиняє членство в Соцпартії, щоб пройти в парламент за списком Партії регіонів (адже в список партії може потрапити лише позапартійний).

В такому разі він уже радше піде на вибори самотужки. І тоді Мороз нарешті дізнається, що подумали про нього прихильники Соцпартії після того, як він обрав спікерство і антикризову коаліцію.

Не легша ситуація ніж у Мороза у його екс-соратника Юрія Луценка. З одного боку, він всюди виступає прихильником мега-блоку. З іншого боку, пішовши на вибори самотужки, він отримає більше, ніж у списку блоку.

У п’ятницю, поряд з переговорами президента з прем’єром та президента з лідерами опозиції, відбулась ще одна зустріч – переговори представників 8 політичних сил, які домовлялись про створення мега-блоку. Мова йде про "Нашу Україну", "Народну Самооборону", Рух, УНП, Собор, ХДС, Пора та КУН.

Незважаючи на те, що більшість "нашоукраїнців" воліли б іти на вибори партією, президент продовжує збирати всіх демократів у свою рукавичку.

За його особистою квотою в цій колоді опинився Владислав Каськів. Що ж до Олексія Івченка, якого "Наша Україна" відмовилась брати в список на останньому з'їзді, то його, кажуть, проштовхує "правиця", якій він начебто допомагає фінансово.

У п’ятницю 8 сил поділили квоти – 70% "Нашій Україні", 30% - решті. Одразу ж після цього Луценко висловив впевненість у тому, що його політична сила набере більше 3% голосів виборців на позачергових виборах.

Можливо, таким чином Юрій Віталійович намагається отримати більшу квоту в блоці, на чолі якого йому доведеться стати. Але навряд чи "Наша Україна" погодиться віддати більше.

Так чи інакше домовленості Ющенка і Януковича дають всім силам додатковий час – домовитися або перелаятися перед виборами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді