В Польщі промоніторять, як ЄС даватиме українцям спрощені візи

Середа, 13 червня 2007, 10:55

Експерти польського Фонду імені Стефана Баторія проведуть моніторинг виконання майбутньої угоди між Європейським союзом та Україною щодо спрощення візового режиму.

Про це повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на сам фонд, який нині працює над програмою "Привітний кордон ЄС".

За словами експерта Аніти Жимборської, спеціалісти вже провели аналіз угоди між Євросоюзом та Україною про спрощення візового режиму, церемонія підписання якої має відбутися 18 червня.

Одним із головних позитивних моментів документу експерти відзначили те, що угода передбачає в довготривалій перспективі запровадження безвізового режиму з Україною.

До переваг віднесли встановлення ціни у 35 євро та терміну розгляду документів - 10 днів.

Також перевагою буде й те, що для деяких категорій населення плату скасують узагалі, скоротять список необхідних документів і нададуть можливість отримання багаторазових віз.

Водночас експерти непокояться, що такий підхід сприятиме корупції, оскільки люди, намагаючись потрапити до так званої "привілейованої групи", видаватимуть себе за журналістів або водіїв-дальнобійників.

Між тим, згідно з іншим повідомленням, міністри внутрішніх справ держав ЄС у вівторок затвердили створення єдиної бази даних, у якій зберігатимуться відбитки пальців та фотографії власників шенгенської візи та охочих її отримати.

Переговори щодо неї тривали кілька років. Незабаром консульські установи держав ЄС матимуть докладну інформацію про тих, хто хоче отримати шенгенську візу.

"Сьогодні відбувається так, що держава, яка візу видає, не знає чи вже в консульських установах інших держав цій людині видавали візи, чи можливо її прохання було відхилене", - сказав міністр юстиції Люксембурга Люк Фріден.

У майбутньому відслідковувати "візову історію" певної людини будуть за допомогою величезної бази даних.

Як зауважують міністри країн Євросоюзу, це робиться з міркувань безпеки, оскільки держави ЄС мають право знати, хто хоче до них приїхати, і відповідно до цього ухвалювати рішення - пускати цю людину до ЄС чи ні.

Окрім цього, за словами глави внутрішньополітичного відомства Німеччини Вольфґанґа Шойблє, нова база даних допоможе запобігти зловживанням у сфері видачі віз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді