Віктор Ющенко поділився славою з капусницею

Середа, 13 червня 2007, 23:23

У середу Віктор Ющенко з регулярністю раз на кілька хвилин передавав естафету головного героя своєї щоквартальної прес-конференції.

Дублером президента виявився... метелик-капусниця, що мешкає у найближчих кущах подвір’я секретаріату.

Зустріч глави держави з журналістами було вирішено провести на так званій "галявині" у дворі президентського офісу, в чому Банкова дуже відверто наслідувала стиль американського Білого дому.

Журналістів на випадок дощу посадили під один великий шатер, а стіл для президента і його прес-секретаря встановили під другим.

Про те, що незабаром з'явиться Віктор Ющенко, свідчила поява його нинішнього фаворита Валерія Гелетея, який проінспектував готовність агентів Управління державної охорони гарантувати недоторканість та безпеку глави держави.

Гелетей (по центру) на бойовому посту

І непрофесійним журналістським оком було видно, що внутрішній майданчик секретаріату, де ось-ось мав з'явитися Ющенко, добре проглядається з двадцяти вікон сусіднього житлового будинку.

У президента є сусіди, яким радять не підходити до вікон

– Та ви не хвилюйтеся, наші хлопці там уже попрацювали з мешканцями квартир, – заспокоїв Гелетей журналістів.

– Скажіть, де ваш головний боєць з нунчаками? – спробував хтось розвеселити Гелетея.

– Ви дарма жартуєте! – схоже було, що Гелетею такі приколи вже набридли. – По факту захоплення Генпрокуратури 14 потерпілих, мене теж допитували!

Віктор Ющенко вийшов з під арки комплексу будівель секретаріату, і тут заграла помпезна музика. В якийсь момент здавалося, що в повітря полетять конфетті...

Президент зайняв своє місце та провів невеликий, хвилин на сорок, екскурс в останні події української політики.

Глава держави вчергове пояснив, чому нинішня Верховна Рада є недієздатною.

У якийсь момент Ющенко обмовився, назвавши лідера "Нашої України" В’ячеслава Кириленка "Святославом". Схоже, у підсвідомості президента все ще тривала війна за справедливість з екс-генпрокурором Піскуном.

Втім, про тричі прокурора президент не згадував. Зате вперше з початку кризи Ющенко адресно спрямував свою різку критику в бік Олександра Мороза, звинувативши його у зриві домовленостей.

"Президентом кожний з пунктів (спільної заяви) виконаний повністю. Те, що відбувається зараз – маніпулювання головою Верховної Ради поточною політичною ситуацією", - заявив Ющенко

"Я б не хотів ситуації, коли, пригадуєте, одного голову Верховної Ради з кабінету виносили разом з кріслом – так воно приклеїлося... А якщо комусь подобається те крісло, то невелика втрата буде для української нації, якщо його забрати, поставити на кухні і хай воно стоїть, а людина – любується ним ще багато-багато років", - обурився Ющенко.

"Але треба перестати мордувати країну!", - рішуче додав він.

Відчувалося, що експромт з меблями був домашнім завданням президента. У декого з групи піар-підтримки Ющенка, яка сиділа в журналістських рядах, розвернулися плечі, а груди стали колесом.

Креатиффний штаб Ющенка у зборі: Лариса Мудрак, Олександр Семирядченко, Лубківський-молодший, Валентина Руденко

Далі прес-конференція перейшла у мирне русло.

Хоча мобільний зв’язок разом з появою президента заблокували, однак служби охорони не змогли вплинути на природні явища. Оскільки все це відбувалося на вулиці, то навколо президента літав пух та час від часу – метелик-капусниця.

Втомлені спекою та повільним стилем викладу думок президента, першими придумали собі розвагу фотографи. Вони влаштували змагання, хто спритніше сфотографує комаху на фоні глави держави.

Як тільки капусниця наближалася до Ющенка, тут же починали клацати десятки затворів. Метелик відлітав – фотографи заспокоювалися.

Ющенко і метелик. Фауна і президент

Перед початком заходу речник президента Ірина Ваннікова анонсувала, що глава держави має представити свій курс під назвою "новий реалізм".

Втім, нічого незвичного, що б відрізнялося від лексичного набору Віктора Ющенко, журналісти не почули.

Цього разу прес-конференція президента вирізнялася надзвичайно довгими відповідями Ющенка, внаслідок чого поставити запитання змогли лише п’ять репортерів. Також не була зачитана жодна з записок, переданих з-під журналістського шатра.

Президент знову закликав помаранчеві сили до єднання, пояснивши, що на виборах кожен процент може стати вирішальним.

"Ні, сьогодні відбувається боротьба не між правими і лівими! Боротьба точиться між силами, які представляють українську демократію та силами, які представляють вчорашній день", - заявив Ющенко.

Вперше таке бачення політичних реалій Віктор Ющенко оголосив шість років тому, в 2001. Схоже, закінчиться ця війна не скоро, і на другий президентський термін він балотуватиметься під тим же гаслом.

Уже насамкінець глава держави, який давав розлогі відповіді без конкретних прізвищ, знову виступив з адресною характеристикою.

Президент розкритикував дії Тендерної палати, яка перебуває під патронатом лідера фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової та під прикриттям голови Антимонопольного комітету Олексія Костусєва теж із Партії регіонів.

"Хто тирить гроші?" - запитували руки президента

Відповідаючи на останнє питання, про роль Ріната Ахметова у розв’язанні кризи, Ющенко дозволив собі кілька слів, балансуючі на межі з компліментами.

"Я б сказав, що спілкування, яке у мене є із цією людиною, мене підштовхує скоріше до того, що у цієї людини формуються конструктивні позиції щодо шляхів національного розвитку", - зазначив президент.

"Я, пригадуючи дискусії, які велися під час політичного врегулювання, міг би сказати, що цій людині належали позиції важливі і корисні по врегулюванні політичної кризи. Я хотів би, щоб журналісти про це знали", - додав Ющенко.

Цікаво, що в цей момент глава держави суперечив самому собі, адже на попереднє запитання президент сказав фактично протилежне: "Люди великого бізнесу повинні бути відділені від політичного життя країни".

Хоча, можливо, для спроб переконати Партію регіонів піти на дострокові вибори дозволяється зробити виключення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді