Криза Віктора Медведчука

Середа, 20 червня 2007, 20:01

"Я хотів би внести ясність у наші відносини з Партією регіонів. Я кажу не про з'ясовування стосунків з нею. З цим у нас все в порядку. Стосунки нормальні, ділові — у дечому, можливо, партнерські. Хочеться, однак, пояснити виборцю просту річ: Партія регіонів — це одне, а СДПУ(О) — інше".

Скоро вже два роки, як наведена заява Віктора Медведчука з'являється перед очима при завантаженні сайту "Наша газета плюс" – партійного видання СДПУ(о).

Життя на цій інтернет-сторінці зупинилося в жовтні 2005. Так само втратило актуальність і роз'яснення Медведчука. На нинішніх виборах колись грізні та горді есдеки просяться у список Партії регіонів.

Дострокові вибори здавалися подарунком для СДПУ(о), яка безславно програла кампанію 2006 року в складі блоку "Не так!" Однак партія виявилася не готова до нового випробування долі. СДПУ(о) фактично призупинила свою діяльність – політбюро не збиралося на свої засідання уже декілька місяців.

Після фіаско на минулих виборах Віктор Медведчук написав заяву про відставку з посади голови СДПУ(о). Дехто вважав це мужнім та самокритичним кроком, але в підсумку він виявився фарсом.

Відставка Медведчука так і не була реалізована – з'їзд, який мав прийняти це звільнення за власним бажанням, не відбувся. Тому де-факто СДПУ(о) залишається під старим керівництвом.

Але певною мірою сам Медведчук втратив інтерес до свого проекту.

Відомо, що зараз його частіше можна зустріти не в штаб-квартирі СДПУ(о) на вулиці Івана Франка, а в офісі адвокатської компанії "Бі-Ай-Ем" на Шота Руставелі.

Тут колись був розташований холдинг "Славутич", створений Суркісом, Медведчуком, нинішнім соратником Тимошенко Богданом Губським та іншими членами "київської сімки".

Будь-яких коментарів у пресі Медведчук уникає. Він відмовляється пояснювати свою позицію – ні особисто, ні через власного прес-секретаря.

Коли вийшов перший указ Ющенка про розпуск парламенту, СДПУ(о) провела обласні конференції партії. У їхній роботі була оголошена перерва на невизначений час, щоб в разі потреби можна було зібратися ще раз і висунути делегатів на з'їзд, який би затвердив виборчий список СДПУ(о).

Однак все вказує на те, що найбільш структурована партія держави не братиме участь у виборах.

Так, "Українській правді" вдалося розшукати Леоніда Кравчука. Місце, куди він ходить на роботу, розташоване по-сусідству з будинком уряду. Кравчук обіймає посаду... почесного президента товариства Україна-Китай, яке сім років тому очолив Григорій Суркіс.

За словами Кравчука, керівництво СДПУ(о) опитало всіх секретарів обкомів стосовно участі в майбутніх виборах. "Більшість дала відповідь, що нам самостійно іти на вибори ризиковано", - зазначив Кравчук.

Верхівка СДПУ(о) робить ставку на Партію регіонів. Але, оскільки донецькі відмовилися створювати блок, есдеки сподіваються потрапити в список на правах безпартійних. Хоча це створює ризик "розмивання" партії, але іншого вибору, щоб зберегти вплив на політику, в них немає.

Джерела в керівництві СДПУ(о) сподіваються, що до прохідної частини Партії регіонів візьмуть шість-сім соціал-демократів: Нестора Шуфрича, Михайла Папієва, Леоніда Кравчука, Володимира Зайця, Юхима Фікса, Ігоря Шурму, і, можливо, Івана Різака. Останній ризикує сісти в тюрму на 12 років, тому депутатський імунітет потрібен йому зараз найбільше.

Попри поразку 2006 року, ці люди переважно влаштувалися при новій владі.

Шуфрич і Папієв працюють міністрами в уряді Януковича, Шурма став заступником мера Харкова з охорони здоров'я і соціальних питань.

Фікс у Верховній Раді Криму очолює фракцію "Солідарність", до якої входять чотири депутати, а Заєць керує управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій у Києві.

Хоча остання посада звучить зовсім не престижно, але цей напрямок вважають золотим дном. Саме київські пожежники, які входять в структуру МНС, дають або не дають остаточний дозвіл на введення в експлуатацію столичного житла – найбільш динамічного ринку країни. (Не так давно саме вони заборонили будівництво під НКС "Олімпійський" торгового центру, з яким бореться Григорій Суркіс.)

Втім, джерела в штабі Партії регіонів заявляють, що есдеки розіграли собі зайвий апетит. Вони можуть розраховувати на два – максимум три місця в списку – для Шуфрича, Папієва і Кравчука. При чому позиція нинішнього керівництва штабу Партії регіонів відрізняється від 2004 року.

Тоді штаб під керівництвом Тігіпка зробив Кравчука одним з vip-агітаторів Януковича, екс-президент був обличчям біло-блакитної кампанії та фігурував на біг-бордах. Зараз штаб Колесникова займає обережну позицію, оскільки Кравчук у них асоціюється з негараздами перших років незалежності та може викликати недовіру у виборців.

Кравчук може вдруге увійти до команди Януковича

Водночас Кравчук потрібен Партії регіонів, оскільки він може зіграти ту ж роль, яку він виконав для Медведчука і Суркіса в 1990-х, коли сприяв їхній публічній реабілітації.

Медведчук останніми місяцями теж значно зблизився з донецькими. При чому, на відміну від Суркіса, з яким у Колесникова конфлікт, з Медведчуком начальник штабу Партії регіонів підтримує нормальні стосунки.

Зокрема, фірма Медведчука готувала юридичні висновки для Колесникова. А юридичним департаментом Партії регіонів керує Юрій Мірошниченко. Він ще на початку 2000-х років, коли очолював проект "Нова генерація", перебував під патронатом Медведчука, коли той очолював Національну раду з молодіжної політики.

Однак, попри це, в списку Партії регіонів не буде Медведчука. Його поява автоматично змусить донецьких перебрати на себе весь негатив, який потягнеться за його прізвищем.

Те, що його шанси стати депутатом нульові, розуміє і сам Медведчук, тому позиціонує себе як людина іншого формату.

"У парламенті Медведчук себе вичерпав, тому він може продовжити кар’єру у виконавчій владі або в судовій – за сприяння Партії регіонів", - розповідають джерела "Української правди" в керівництві СДПУ(о).

За їх словами, ще у грудні Янукович начебто пропонував Медведчуку портфель віце-прем'єра з політико-правових питань. "Ця посада і зараз зарезервована за Медведчуком, запрошення дійсне і досі", - стверджує джерело в СДПУ(о).

Іншим сценарієм вважають перехід Медведчука до Конституційного суду. Минулого року він уже намагався обратися до КС за квотою Партії регіонів, однак Янукович віддав перевагу своєму особистому товаришу, і бордову мантію отримав суддя з Єнакієвого.

Третє місце можливої появи Медведчука – крісло голови Вищої ради юстиції, яке звільниться у жовтні 2007, коли нинішня керівниця цієї установи Лідія Ізовітова досягне пенсійного віку.

Є ще один сценарій повернення Медведчука, але він залежить не від його волі, а від результатів виборів президента Росії.

У 2003 році Медведчук оголосив, що буде головним лобістом інтересів північного сусіди в Україні. У 2004 році стосунки вдалося формалізувати: доньку Медведчука у Казанському соборі Санкт-Петербургу хрестили президент Путін і дружина першого віце-прем'єра Дмитра Медведєва.

У разі, якщо Медведєв стане наступником російського престолу, Медведчук спробує стати головним комунікатором між Києвом і Кремлем. Поки ж головний есдек просто допомагає "вирішувати питання" у Москві.

В результаті кризи, яка спіткала СДПУ(о), від партійних справ відійшов інший акціонер Григорій Суркіс. У вузькому колі він неодноразово заявляв, що не братиме участь у виборах і взагалі зупиняє кар’єру політика до проведення Євро-2012.

Крім того, поява Суркіса в списках Партії регіонів була б дивною, оскільки він тісно пов’язаний з Ігорем Коломойським, який зараз виступає головним союзником Віктора Ющенка.

P.S. Есдеки – далеко не останній сюрприз, який виборці можуть знайти в списку Партії регіонів. Так, днями до фаворитів з пропозицією спільно брати участь у виборах приходив... мер Києва Леонід Черновецький. Влаштувати в список Партії регіонів він просив не лише себе, але й вірного зброєносця Лесика Довгого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді