Світовий банк оцінив ефективність управління Україною "нижче середнього"

Четвер, 12 липня 2007, 12:18

Експерти Всесвітнього банку оцінили ефективність державного управління в Україні "нижче середнього".

Про це свідчить доповідь Світового банку про розвиток демократичних інститутів на території понад 200 країн світу за період з 1996 по 2006 роки, складений за підсумками дослідження ефективності державного управління в них, пише "Дело".

Для оцінки внутрішньополітичної ситуації експерти обрали 6 критеріїв: традиційні показники ефективності роботи уряду, боротьби з корупцією, рівня верховенства закону і політичної стабільності, а також якість законодавчої бази в країні і підзвітність державних органів народу.

Україна, у цілому, за всіма показниками заробила "5" по 7-бальній шкалі, де "1" – найвища оцінка. Тобто, якість управління в нашій країні не гірша, ніж у 25-50% державах світу, зазначає видання. За Україною, зокрема, опинилися Руанда, Зімбабве і Бангладеш.

Утім, такий стан справ характерний для всього пострадянського простору, за винятком Прибалтійських країн.

Водночас, за спостереженням Світового банку, в Україні спостерігається поступове поліпшення ситуації. З 2002 року нашій країні вдалося досягти значних успіхів у сфері врахування думки населення і підзвітності державних органів.

Найуспішнішим для України в загальному заліку став 2005 рік, коли спостерігалися поліпшення за 4 з 6 показників. Прихід 2006 року охарактеризувався деяким зниженням ефективності роботи уряду і боротьби з корупцією.

З доповіді Всесвітнього банку можна зробити висновок про те, що в Росії за 10 років не було прогресу – вона як і раніше межує з африканськими країнами і такими "одіозними режимами", як у Венесуелі та Ірані, пише "Дело".

У цілому, експерти зазначають, що темпи розвитку інститутів влади залишають бажати кращого. Незважаючи на те, що в низці країн (Словенія, Чилі, Уругвай та інші) очевидні істотні зміни, у багатьох державах ситуація тільки погіршилася (Зімбабве, Бєларусь, Венесуела) або залишилася без змін.

Разом із тим, прогнози авторів щодо країн, що розвиваються, досить оптимістичні. Вони уже випереджають за основними якісними показниками управління такі промислово розвинені країни як Греція та Італія. Динамічний розвиток відзначається в Чехії, Ботсвані, Чилі та країнах Балтії.

При цьому експерти відзначають, що якщо рейтинг держави по ефективності державного управління зростає усього на 1 бал, то рівень дитячої смертності в довгостроковому плані знижується на дві третини, а доходи населення збільшуються в 3 рази.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді