Націонал-демократ – це звучить гордо?

П'ятниця, 13 липня 2007, 12:37
Віктор Ющенко святкує перемогу. Йому та його новим фаворитам, зокрема колишньому соціалісту Юрію Луценку та колишньому об'єднаному соціал-демократу Віктору Балозі таки вдалося створити єдиний пропрезидентський блок, який дістав назву "Наша Україна – Народна Самооборона".

Тріумфатори не приховують радості та запевняють журналістів, що новий блок неодмінно доб'ється успіху. Правда, при цьому ані Ющенко, ані Луценко з Балогою так і не відважилися запевнити загал, що під словом "успіх" мається на увазі "перемога".

Іншими словами, в Україні створено передвиборний політичний блок, який апріорі визнає, що переможцем цьогорічних дострокових виборів стане Партія регіонів, натомість він претендуватиме лише на почесне друге місце й прагнутиме випередити свого основного конкурента – Блок Юлії Тимошенко.

Проте результати виборів – це не тема цієї статті. Сьогодні важливо з'ясувати інше: яким буде ідеологічне та політичне обличчя цього блоку та до яких змін в українському політикумі призведе його поява.

Впадає в око, що до народження нового блоку доклав чималих зусиль президент України Віктор Ющенко. Про це свідчить поява Ющенка на церемонії підписання відповідної Декларації.

Більше того, спостерігаючи дійство під назвою створення блоку "Наша Україна – Народна Самооборона" склалося враження, що якби глава держави цього дня не приїхав в офіс підконтрольної йому партії, то у вирішальний момент у багатьох підписантів затремтіли б руки й вони відмовилися ставити свій автограф під "доленосним" документом.

Натомість присутність Ющенка – стала запорукою того, що всі запрошені до цього дійства лідери партій таки погодяться на запропоновані їм умови створення блоку.

Очевидно, що у даному випадку йдеться насамперед про націонал-демократичні партії та Конгрес українських націоналістів.

Ще вчора, лідери політичного об'єднання "Рух - українська правиця" запевняли своїх виборців, що погодяться на створення пропрезидентського блоку лише на паритетних засадах та при умові, що його ідеологія та політична практика віддзеркалюватиме основні програмні засади національної демократії, не кажучи вже про засади українського націоналізму.

При цьому лідери націонал-демократичного табору дуже емоційно реагували, коли деякі їх колеги допускали на їхню адресу якісь кпини, на зразок "маргінали" чи "релікти минулого".

Та цього разу голова УНП Юрій Костенко, голова НРУ Борис Тарасюк, голова УРП "Собор" Анатолій Матвієнко та заступник голови КУНу Олексій Гірник нагадували козаків із фільму "Пропала грамота". Пригадуєте зігнуті у три погибелі постаті?

Інакше як пояснити, що жоден із лідерів "Правиці" та КУНу навіть не увійшов до першої десятки виборчого списку?

Як пояснити, що всі вони погодилася на ліквідацію своїх партій, тобто цілого політичного спектру української політики, який називали "правим флангом"?

Зрештою, як вони собі уявляють єдину пропрезидентську демократичну партію, на чолі якої стоятиме скажімо Луценко або ж Балога? Чи не забагато питань, на які немає відповідей?

В українській політиці прийнято виправдовувати різні політичні комбінації змістом підписаних документів. Але цього разу підписана націонал-демократами Декларація не містить жодного положення, яке б віддзеркалювало ідеологічні засади націонал-демократії.

І це не випадково, адже домінантні сили блоку "Наша Україна" і "Народна Самооборона" - типові соціал-ліберальні середовища.

Щоб підкресли фаталізм ситуації в якій опинилися так звані "праві", наведемо кілька висловлювань їх лідерів. Це говорилося буквально вчора.

Юрій Костенко: "Створити єдиний блок на вибори і єдину партію після виборів – це дві різні речі… Ми ініціювали створення єдиного демократичного мегаблоку ще 2 квітня – за участю і БЮТ, і НСНУ, перед загрозою реваншу Партії регіонів.

Однак після перемоги на виборах в Україні потрібно розбудовувати політичну систему європейського зразка, де партії мають чітке ідеологічне спрямування. "Правиця" і зараз вважає неможливим об'єднання з лівою "Самообороною" та ліберальною НСНУ в єдину партію. Вінегрет з ідеологій, "грошових мішків" та гарних хлопців, - це євразійський, а не європейський шлях".

Анатолій Матвієнко: "Чи об'єднається "Рух - Українська Правиця" з "Нашою Україною" на цих виборах для мене не принципово. Дуже важливо, щоб в Україні, нарешті, з'явилася європейська правоцентристська патріотична партія. Саме тому націонал-демократи і об'єдналися в Правицю".

Ярослав Кендзьор, один із стовпів НРУ: "Але, слухаючи сьогодні виступ Юрія Луценка, у мене особисто склалося враження, що лідеру мегаблоку байдуже, якою буде Українська держава: я не почув жодного слова про національні пріоритети".

Цитат лідерів КУНу не наводимо свідомо, виключно з поваги до покійної Слави Стецько.

Коментарі, як кажуть, зайві, а достовірність наведених цитат можна перевірити на сайтах партій, якими вони поки що керують. Там, до речі, ще не такі "перли" можна знайти.

Важко прогнозувати перспективи блоку "Наша Україна – Народна Самооборона".

Якщо під тиском різних обставин "Правиця" все ж не погодиться йти на вибори у складі пропрезидентського блоку, то її авторитет все одно буде серйозно "підмочено".

Якщо ж, не зважаючи ні на що, пропрезидентський блок збережеться у форматі "десятки", то увесь передвиборний період його лихоманитиме, оскільки серед рядових націонал-демократів чимало ідейних і принципових людей, які ніколи не погодяться на умови Ющенка, Балоги та Луценка.

У будь-якому випадку утворення блоку на чолі із Юрієм Луценком відкриває дорогу "справжнім правим", тобто політичній силі чи силам, які чітко ідентифікуватимуть себе як українські націоналісти.

З-поміж інших слід відзначити шанси Всеукраїнського об'єднання "Свобода", що його очолює Олег Тягнибок, організаційний та адміністративний ресурси якого, зокрема на Західній Україні, можуть суттєво поповнитися "перебіжчиками" із УНП, НРУ, "Собору" та КУНу.

Не виключено, що українські націоналісти, які зараз перебувають в різних організаціях об'єднаються у нову "праву" партію, яка вже на наступних виборах претендуватиме на фракцію у Верховній Раді.

Іншими словами, одні втратили шанс, інші його отримали. Все як завжди.

Богдан Червак

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді