Болгарський променад. Сонячні ванни з левами

Субота, 14 липня 2007, 15:02

Болгарія – це країна, де соняшникові поля рясніють так само, як і трояндові плантації. Де, всупереч нашій звичці, в силу історичних обставин у разі заперечення кивають, а у разі згоди енергійно крутять головою з боку в бік.

Болгарія – це країна, де про вино червоне існує купа пісень, а про біле – лише одна: "Ой, біле вино, чому ж ти не червоне!" Де замість суто українського традиційного "Будьмо" підіймають келих терпкого вина або запашної міцної ракії просто "На здравє" і трохи ображаються, якщо при цьому не дивитися прямо у вічі.

Болгарія – країна, площею заледве більше 110 тисяч квадратних кілометрів, яка поєднала в собі суто український тандем: море і гори.

Саме це, можливо, так вабить іноземних туристів, тих, хто шукає різноманітності й намагається вмістити у мінімальні строки максимальну кількість кілометрів, вражень та відкриттів.

Тим і зручна Болгарія. Якщо раптом набридне приймати сонячні ванни і плескатися у водах Чорного моря, вам скажуть "Добре дошли", тобто ласкаво просимо, у західній, гірській частині країни.

Щоправда, українському туристові дістатися тої зачарованої землі все ще непросто.

Долетіти до Болгарії можна, скориставшись послугами Міжнародних Авіаліній України. У літній період ви хоч щотижня можете літати чартером на Балкани.

За авіаквиток Київ-Варна-Київ, прикладом, в залежності від піковості сезону (найвищі ціни наприкінці липня - у серпні) ви заплатите від 180 до 240 доларів з урахуванням аеропортових зборів. Політ триватиме близько двох годин.

Зрозуміло, заздалегідь вам доведеться отримати 20-доларову туристичну візу у посольстві Болгарії в Україні. На це ви покладете днів з 10. А якщо вам менше 16 або понад 60, то візу вам видадуть безкоштовно.

Небо над Україною

Та все ж авіапереліт, попри швидкість і зручність, має свої недоліки – як не як витратно.

"Основним і оптимальним шляхом, як і раніше, залишається автобус - через Румунію. Проте тут постає проблема при отриманні віз для громадян, зокрема транзитних", - розповідає заступник голови Державного агентства з туризму Болгарії Станіслав Новаков.

Дійсно, як підтверджують у посольстві Болгарії в Україні, отримання такої візи може відібрати від 1 до 2 тижнів. Хоча процес значно спрощується, якщо ви є членом якоїсь туристичної групи і оформленням візи займається туроператор, до якого ви звернулися.

Таким чином, квиток на автобусну подорож до Болгарії обійдеться у 55-65 євро. Для того, щоб отримати транзитну візу через Румунію, необхідно десь ще тиждень часу та 30 доларів на індивідуальну візу і 10 – на групову візу.

Берег Чорного моря в Албені

І хоча між Болгарією та Україною море спільного - до речі, як в переносному, так і прямому сенсі, - нові ідеї та варіанти тільки попереду.

Новаков, зокрема, щиросердо зізнався, що зовсім непогано було б, аби через те саме Чорне море дві країни й сполучалися. До того ж, у Болгарії портобудування та розвиток яхт-туризму зараз на самому піку.

Правда, наразі є можливість поєднати сухопутну подорож з України в Болгарію із морською. Потрібно лише купити квиток "автобус+теплохід" за 120-140 євро.

Такий краєвид - не рідкість у Болгарії

Таким чином з Києва автобус вирушає у напрямку українського порту Рені під Одесою, а там пасажири пересідають на теплохід "Восход" і прямують вже до Болгарії, де знову доведеться вмоститися в автобусі, який вже висадить вас на території необхідного вам курорту.

Маршрут лінії "автобус-теплохід" такий: Київ – Одеса –Рені-Сілістра– Албена – Кранево – Золоті піски – Сонячний День - Святі. Костянтин та Єлена – Варна – Обзор – Сонячний Берег – Несебр – Равда – Помор‘є – Сарафово – Бургас – Черноморець – Созополь.

У разі останнього варіанту вам не доведеться платити за транзит через Румунію, оскільки її ви оминете на теплоході.

Сонячний Берег

Морем, небом, суходолом, але українці таки дістаються болгарських берегів. Чимало наших туристів можна зустріти як на морських, так і на гірськолижних і лікувальних курортах цієї балканської країни.

Тим більше, що подивитися там справді є що. Чого варті лише всі ці готельно-пляжні містечка Бургас, Несебр, Сонячний берег, Дюни, Приморсько, Рив'єра, Албена, Святі Костянтин та Єлена, Балчік, Варна, Золоті піски, які цього року відзначили своє 50-річчя...

Пляжі наймолодшого болгарського курорту Албени

Приміром, Албена, наймолодший курорт Болгарії, який знаходиться всього на відстані 32 км від Варни.

Тож навіть якщо ви щойно вийшли з літака в аеропорту міста Варна, вам знадобиться максимум годинка, аби вибратися звідси і опинитися на пляжах Албени.

Щодня кожні 30 хвилин з Варни у напрямку Албени вирушає маршрутне таксі.

На албенських топчанах можна повалятися за 6-8 болгарських левів

Бальнеотерапевтичний курорт-парк Албена славиться просторими доглянутими пляжами. За 6-8 левів (за валютного курсу 1,9 лева до 1 євро) там можна розтягтися і позасмагати на топчані, або ж задовольнитися безкоштовними сонячними ваннами, лежачи у піску.

Основна "цільова аудиторія" Албени – сім'ї з дітьми. Тому для малюків та їхніх батьків тут є вдосталь розваг: водні гірки, атракціони, майданчики для міні-гольфу, каруселі, ігрові комплекси.

Іноді кучери лінуються вдягати національне вбрання, але покатати на конячці ладні завжди

Повз перехожих часто-густо прогулюється лінивий віслючок із якимсь карапузом на сірій спині. Тут само товчуться мініатюрні поні. Для малих любителів швидкості й прогресу є дитячий міні-потяг.

А доки діти тішаться подібними забавками, їхні батьки можуть дозволити собі розслабитися і проїхатися у кінному візку з кучером в національному костюмі.

Хоча якщо хтось надає перевагу морським прогулянкам, зробити собі приємність елементарно – море поруч, яхти теж.

Ще одна розвага в Албені

Готельний комплекс Албени налічує 38 готелів, більшість з яких має 3-4 зірки. Є і двозіркові готелі. Що тішить, діапазон цін на бронювання номерів теж досить широкий.

Приміром, номер на двох у чотиризірковому готелі можна забронювати як за 127, так і за 82 євро. У двозіркових готелях Албени номер на двох коштуватиме близько 65 євро.

Готелі Албени в основному 3-4-зіркові

При цьому треба мати на увазі, що діти віком до 12 років за наявності двох дорослих супроводжуючих розміщуються в Албені безкоштовно. До 2-х років безкоштовно житимуть з батьками усі діти.

До того ж на курорті пропонується послуга "all inclusive", яка забезпечує клієнта сніданком, обідом, вечерею, а також дає можливість споживати без додаткової плати у барі усі алкогольні та безалкогольні напої місцевого виробництва.

Для дітлахів і їхніх батьків курорт пропонує низку стандартних розваг

Окрім того, гості готелю можуть безкоштовно грати у пінг-понг, дартс, більярд, пляжний волейбол та футбол, бадмінтон, шахи, нарди і ще деякі ігри.

Разом з тим в Албені настала повальна мода на SPA-салони. SPA -сеанси, обіцяють там, повернуть вам гармонію душі й тіла. А викласти за якийсь з курсів SPA & Wellness програми в Албені доведеться від 54 до 193 євро, залежно від виду процедури та кількості сеансів.

Руїни храму в Несебрі

Ще одне симпатичне місце на болгарському узбережжі – Несебр, розташований на південь від Варни на крихітному півострові.

Узбережжя Несебру

Церква Ісус Христос Пантократор у Несебрі

Ще в 1983 році це місто було включене ЮНЕСКО до списку всесвітньої спадщини.

На вулицях міста завжди повно туристів

Продавець та його "живі" дерев'яні змії

На жаль, через неймовірну кількість туристів і, відповідно, сувенірних крамниць і лавок сам Несебр роздивитися вкрай важко – місто просто тоне у натовпі.

Місто храмів з часом перетворилося на сувенірний ринок

Та якщо таки вдасться протиснутися крізь мурашник туристів, можна спробувати пробігтися вузенькими вуличками 17-19 століття.

Традиційні несебрські будинки - обшиті деревом

Архітектура тамтешніх будиночків типова для приморських рибацьких містечок. Вулиці густо всіяні невеличкими будівлями, обшитими деревом, призначеним для захисту споруди у сильні шторми.

Ще один популярний курорт Болгарії - Сонячний Берег

Сонячний Берег не завжди буває сонячним

А зовсім поруч з Несебром розташований найкрупніший морський курорт Болгарії галасливий Сонячний Берег.

У Болгарії багато курортів націлених саме на сімейний відпочинок

На набережній СБ можна скуштувати смаженого баранчика

Пляжі пляжами, а прогулятися затишною вечірньою набережною там ніколи не вийде. Навіть уночі на Сонячному Березі гучно грає музика, гудуть атракціони та йде торгівля.

Ввечері Сонячний Берег не спить - дискотеки, бари, атракціони продовжують жити

До речі, саме в Сонячному Березі вже багато років поспіль проходить Міжнародний конкурс популярної пісні "Золотий Орфей", на якому колись стартувала теперішня російська примадонна Пугачова.

СБ згори - готелі, готелі, готелі...

В цілому, не зважаючи на ряди шикарних готелів і кілометри сонячних пляжів, СБ через свою галасливість та кількість людей на кілометр квадратний справляє трохи гнітюче враження.

І наостанок, про місцевий транспорт. Один з найзручніших способів пересування у Болгарії - це таксі. Причому клієнт сам обирає вартість своєї поїздки: 1 км може коштувати як 62 стотинки, так і 5 левів.

Тож якщо ви заплатили за таксі втридорога, швидше за все ви самі й винні – треба було уважніше дивитися на стікер-табло, закріплене на лобовому склі машини кожного окремо взятого таксиста, саме там вказана проїзна такса.

Далі буде...

Фото Володимира Онанка, Юрія Онищука, Анни Трофімової та фото з сайту http://foto.germany.ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді