У Черновецького заговорили, що Десятинну церкву забудовують незаконно

Понеділок, 16 липня 2007, 11:43

Київська міська державна адміністрація заявляє, що будівництво каплиці на території Десятинної церкви є незаконним.

Про це повідомляє "Обком" із посиланням на УНІАН.

"Головне управління вихідної дозвільної документації на цю ділянку не надавало і відповідної проектної документації не розглядало. Земельна ділянка для спорудження каплиці на зазначеній території Київрадою не виділялася. Відповідно до чинного законодавства будівництво каплиці є незаконним", - заявив начальник Головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища Василь Присяжнюк.

За його словами, зазначена земельна ділянка знаходиться в центральному історичному ареалі Києва, у межах археологічного й архітектурного заповідника "Місто Володимира" і на території Державного історико-архітектурного заповідника "Древній Київ", повідомила прес-служби КМДА.

На ділянці знаходяться залишки Десятинної церкви Х ст., що є пам'ятником археології національного значення і підлягають турботливому збереженню й експонуванню відповідно до вимог Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини, що ратифікована Верховною Радою.

Відповідно до розпорядження Київдержадміністрації "Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам'ятників історії і культури в Києві", на території історико-культурних заповідників забороняється будь-яке будівництво, не пов'язане з прокладанням інженерних мереж, необхідних для заповідників, благоустроєм території, відновленням і реставрацією пам'ятників історії і культури.

Дозвіл на проведення археологічних розкопок надало Міністерство культури і мистецтв у порядку, визначеному постановою Кабінету міністрів від 13 березня 2002 року. Археологічні дослідження території Десятинної церкви здійснює Інститут археології НАНУ.

На сьогодні археологічні дослідження Десятинної церкви тривають.

За словами Присяжнюка, можливість будівництва каплиці на даній території може бути розглянута лише після розробки і твердження Детального плану території Шевченківського району, у комплексі з питаннями реконструкції і розвитку всього кварталу, обмеженого Андріївським узвозом, вулицею Владимирською та Пейзажною алеєю, після проведення вичерпних археологічних досліджень території, завершення робіт з комплексного музеєфікації Десятинного церкви і благоустрою її території, проведення громадського обговорення проекту каплиці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді