Українці стали менше скаржитись Європі на порушення прав

Понеділок, 23 липня 2007, 13:18

З початку 2007 року кількість українців, що скаржилися на порушення своїх прав до Європейського суду, значно зменшилася.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лаврінович, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Протягом І півріччя 2007 року кількість українців, які направили скарги до Європейського суду з прав людини, зменшилася утричі у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року.

Як повідомив Лавринович, згідно з інформацією Європейського суду з прав людини, якщо у 2006 році проти України було подано 3906 заяв про порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, то за перше півріччя 2007 року – 1300 заяв.

Загалом, повідомив міністр, станом на липень 2007 року за загальною кількістю заяв, поданих до Європейського суду з прав людини, Україна перемістилася у порівнянні з І півріччям 2006 року з 3-го на 4-те місце (на 1-му місці – Росія, на 2-му – Румунія, на 3-му – Туреччина).

Удвічі зменшилася також кількість заяв проти України, взятих Європейським судом з прав людини до розгляду. Якщо у першому півріччі 2006 року Євросуд визнав прийнятними та взяв до розгляду 117 справ, то у 2007 році - 54 справи за заявами проти України.

Лавринович зазначив, що аналіз рішень Європейського суду, винесених проти України, демонструє, що найпоширенішими категоріями скарг є тривале виконання або невиконання в Україні рішень національних судів; порушення права на мирне володіння своїм майном; порушення права на ефективний засіб юридичного захисту; тривале провадження в національному суді; заборона катувань.

Як відомо, Європейський суд з прав людини (Страсбург) бере до розгляду скарги щодо порушення прав людини державою (державними установами) після того, як відповідні скарги пройшли усі судові інстанції і не були задоволені судам всіх рівнів у цій країні, що приєдналася до Європейської конвенції з прав людини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді