Лавринович дає людям слово, щоб врегулювати відносини з чиновниками

Середа, 25 липня 2007, 14:24

Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення проект Адміністративно-процедурного кодексу України.

Зауваження та пропозиції до нього будуть прийматися Мін’юстом до 1 листопада цього року на електронну адресу const_movv@minjust.gov.ua, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

З проектом Адміністративно-процедурного кодексу можна ознайомитися на сайті міністерства у рубриці "Обговорюємо законопроекти".

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, мета адміністративно-процедурного кодексу – врегулювати відносини чиновників з громадянами.

Міністр наголосив, що чинне законодавство України, яке регулює відносини "людина - влада", не враховує багатьох чинників таких відносин. Існують правові прогалини щодо звернень юридичних осіб за захистом порушених прав, процедури оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів влади, їх посадових осіб тощо.

Разом з тим, прийняття актів, які регулюють адміністративні процедури – зокрема, запровадження у сфері надання управлінських послуг раціональних та демократичних адміністративних процедур, передбачено Резолюціями та Рекомендаціями Ради Європи.

На думку Лавриновича, адміністративно-процедурний кодекс має заповнити ці прогалини, бо він є "реформуючим" нормативно-правовим актом.

Так, Кодексом пропонується визначити процедуру розгляду заяв та скарг громадян: форму та зміст заяв і скарг, порядок їх реєстрації та розгляду, порядок прийняття рішення за результатами розгляду заяви чи скарги. Кодекс також регламентує процедуру та терміни вирішення адміністративних справ.

Крім того, встановлюється відповідальність за невиконання вимог Кодексу. Зокрема, вводиться обов’язкове відшкодування витрат, завданих внаслідок скасування або тимчасового зупинення адміністративного акта.

Також "принципово новим" є встановлення принципу презумпції правомірності дій і вимог суб`єкта звернення. Як зазначає Мін’юст, він полягає в тому, що такі дії і вимоги вважаються правомірними, поки інше не буде встановлено у зв’язку з розглядом та вирішенням індивідуальної адміністративної справи відповідним органом влади.

Крім того, Кодекс спрямований на реалізацію статті 19 Конституції, згідно з якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Лавринович наголосив, що при розробці проекту Кодексу робочою групою Мін’юсту "було використано кращі здобутки сучасної адміністративної науки, враховано міжнародний досвід, норми та стандарти Ради Європи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді